PSV en Ajax warmen zich op: hoe staan de zaken ervoor?

15 april 2018, 12:42   Bijgewerkt: 15 april 2018, 13:00

Alle ogen zijn gericht op Eindhoven. PSV kan vanmiddag in het Philips Stadion voor eigen publiek landskampioen worden door te winnen van Ajax, de laatst overgebleven concurrent. In het leven zijn weinig zekerheden, maar dat er wat staat te gebeuren in Eindhoven staat vast. Barst straks een volksfeest los in de Lichtstad, of gooit Ajax roet in het eten? Hoe staan de teams er eigenlijk voor? Verkeren ze in goede vorm? Wie zijn erbij, en wie niet? En welke spelers moeten er in de gaten gehouden worden?

De Eredivisie-vorm

PSV: W-G-W-W-V-W-W-W

De club die de minste steekjes laat vallen, wordt kampioen. Dat is in het geval van PSV ook zo. De Eindhovenaren presteren het hele seizoen al redelijk constant en maken zelden een misstap. Toch ging het een paar weken geleden mis, toen PSV een compleet onverwachte 5-0 nederlaag leed tegen Willem II. Liet PSV zich gek maken? Nee, de drie daaropvolgende duels werden gewonnen. Het afgelopen weekend boog het team van Phillip Cocu tegen AZ zelfs een 2-0 achterstand om naar een 2-3 overwinning. Met de vorm van PSV zit het wel snor.

Ajax: W-W-G-V-W-W-W-W

Ook Ajax is bezig aan een sterke reeks, maar de eindsprint lijkt te laat te komen. De laatste wedstrijden hebben de Amsterdammers het kampioenschap in elk geval niet laten lopen. Na de pijnlijke 3-2 nederlaag tegen Vitesse werden achtereenvolgens sc Heerenveen (4-1), Sparta Rotterdam (2-5), FC Groningen (1-2) en Heracles Almelo (1-0) verslagen. Tegen de Groningers kwam Ajax nog heel goed weg, maar de Heraclieden werden overlopen en mochten van geluk spreken dat ze slechts één doelpunt incasseerden. Of Ajax in vorm is of niet: in topwedstrijden komt het beste in de Amsterdammers naar boven, zo is dit seizoen gebleken.

Man in vorm

PSV: Schwaab

Lang was Daniel Schwaab ondergewaardeerd, maar door zijn vorm van de afgelopen weken is duidelijk geworden hoe belangrijk de Duitser is voor dit PSV. De verdediger staat zelden in de spotlights, tot afgelopen twee weken. Tegen NAC Breda voorkwam Schwaab met een prachtige tackle dat Sadiq Umar kon scoren. Op bezoek bij AZ verpestte hij met een ultieme sliding een vroege voorsprong van de Alkmaarders. Zijn overlevingsdrang kan PSV vanmiddag goed gebruiken.

Ajax: Ziyech

Al het hele seizoen is Hakim Ziyech de belangrijkste speler van Ajax. De spelmaker steekt momenteel ook in een goede vorm. In de laatste vijf wedstrijden was hij telkens bij één of meer doelpunten betrokken. Bovendien haalt Ziyech dit seizoen in topwedstrijden altijd het beste in zichzelf naar boven

Ziekenboeg

PSV: fit

Cocu heeft de beschikking over een fitte selectie. Van winterse versterking Maximiliano Romero wordt veel verwacht, maar maakte tot dusver geen minuut en is ook nog niet fit.

Ajax: vooral Frenkie e Jong wordt gemist

De ziekenboeg van Ajax is groter, waarbij Carel Eiting zich deze week ook voegde. Eiting heeft last van zijn knie. De rest (onder meer Frenkie de Jong, Daley Sinkgraven en Nick Viergever) staat al langer buitenspel. Vooral het inzicht van De Jong mist Ajax.

Vermoedelijke opstelling

PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet; Van Ginkel, Ramselaar/Pereiro, Hendrix; Bergwijn/Pereiro, De Jong en Lozano

Cocu moet van het trio Gaston Pereiro, Bart Ramselaar en Steven Bergwijn één iemand teleurstellen. Bergwijn was tegen AZ nog geschorst, maar is weer terug. Voor alle drie valt wat te zeggen. Ramselaar en Bergwijn leunen op een sterke tweede seizoenshelft. Ramselaar knokte zich in de basis, Bergwijn drukt steeds meer zijn stempel. Maar Pereiro heeft voor vandaag misschien wel de beste kwaliteit. In topwedstrijden is hij vrijwel altijd goed.

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber, Tagliafico; Schöne, Van de Beek, Ziyech; Neres, Huntelaar en Kluivert

Joël Veltman wordt in de basis van Ajax verwacht. Hij weet wat nodig is in een topper als deze en dat geeft hem de voorkeur boven Rasmus Kristensen, die sowieso geen verpletterende indruk maakt. Veltman raakte zijn basisplek kwijt, maar mocht het tegen FC Groningen proberen. Als centrale verdediger, dat wel. Met zijn rode kaart eindigde dat in een domper. In Eindhoven speelt hij vanmiddag als rechtsback, zo is de opinie.

De bank

PSV: jonge bank

Met waarschijnlijk Bart Ramselaar naast zich, heeft Phillip Cocu verder vooral jonge spelers achter de hand. Mauro Junior was al een paar keer basisspeler en liet zien met de grote jongens mee te kunnen. Donyell Malen kwam tegen AZ binnen de lijnen en vanaf dat begon PSV aan de inmiddels bekende wederopstanding. De PSV-talenten staan te trappelen om ook tegen Ajax hun stempel te drukken. Maar van Cocu is ook bekend dat hij jonge spelers alleen een kans geeft, als hij de tijd écht rijp acht.

Ajax: Siem de Jong en Dolberg

Siem de Jong is met zijn verleden de meest opvallende speler op de Ajax-bank. Ook onder Erik ten Hag moet de broer van Luuk de Jong zich tevreden stellen met invalbeurten. Vorig seizoen vervulde hij een vergelijkbare rol bij PSV. Met zijn scorende vermogen kan hij als invaller belangrijk zijn. Het belangrijkste wapen op de bank is Kasper Dolberg. Hij maakte vorige week zijn rentree in de selectie. Eén van de volgende stappen is scoren om het goede gevoel weer te krijgen. Vanmiddag tegen PSV?

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen