Het titelseizoen van PSV in kenmerkende momenten

15 april 2018, 19:11   Bijgewerkt: 18 april 2018, 09:03

PSV heeft zich zondagmiddag gekroond tot de kampioen van Nederland. In een rechtstreeks gevecht met concurrent Ajax waren de Eindhovenaren te sterk en dus is de formatie van Phillip Cocu officieel de allerbeste van Nederland. Daar zag het overigens niet vanaf het begin naar uit, want PSV maakte een krankzinnig seizoen door. Van afgangen in Osijek, Amsterdam en Tilburg, naar zeges in Utrecht en tegen Ajax. Een overzicht van het bijzondere kampioensjaar: 

1. Rampzalige start: uitschakeling in Europa

Ongeloof op de gezichten van de spelers na 1-0 nederlaag in Kroatië. Na een mislukt seizoen waarin PSV al derde was geëindigd, moest het nieuwe seizoen beter beginnen. Maar met de vroege uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen NK Osijek was er geen enkele stijgende lijn te bekennen. Sterker nog: tegen de Kroatische middenmoot was de uitschakeling een regelrechte afgang. De druk op Phillip Cocu nam toe, de aanvallende stootkracht was er niet. Het was een zeldzaam vroege uitschakeling en dus zat er voor PSV niets anders op dan vol inzetten op de competitie en het bekertoernooi. Zonder Davy Pröpper: hij verliet, na Héctor Moreno, Andrés Guardado en Jetro Willems, als vierde basisspeler Eindhoven na twee competitieduels. 

[photo,113234,left,]

2. De ommekeer: sterke competitiestart én de monsterscore in Utrecht

PSV kende vervolgens wél een redelijke start in de Eredivisie met overwinningen op AZ (ietwat gelukkig), NAC Breda en Roda JC. In de vierde speelronde werd vervolgens voor het eerst verloren: sc Heerenveen was met 2-0 te sterk. De Eindhovenaren werden in de eerste helft weggespeeld en Hirving Lozano zag tot overmaat van ramp rood. De eerste keer dat de ploeg van Phillip Cocu echt wist te imponeren was op 24 september. Op bezoek bij FC Utrecht, waar iedereen een heel moeilijke middag voorspelde, werd plots een monsterzege geboekt. De Eindhovenaren wonnen met maar liefst 1-7 in de Domstad. Het werd enorm gevierd in de kleedkamer. 

[photo,113235,left,]

3. Het verhaal: 'Lucky PSV', dat meermaals veerkracht toont

Dit seizoen kreeg PSV meerdere malen het verwijt 'lucky' te zijn en die bewering is niet helemaal uit de lucht gegrepen. In november haalde PSV wat betreft punten in de Eredivisie de volle buit binnen, maar soepel ging dat niet. Het begon met de wedstrijd tegen FC Twente. Driemaal kwam PSV op voorsprong en even vaak kwam FC Twente op gelijke hoogte. Een eigen doelpunt van Stefan Thesker in de absolute slotfase zorgde alsnog voor de overwinning. Ook een week later tegen PEC Zwolle leek de ploeg van Cocu tegen puntenverlies aan te lopen. In de 93ste minuut bracht Nicolas Isimat-Mirin de redding door de 0-1 binnen te schieten en zo zijn ploeg alsnog de volle buit te bezorgen. 'Lucky Ajax' werd omgezet naar 'Lucky PSV', dat ontegenzeggelijk veerkracht toont. 

[photo,110285,left,]

4. De spanning is terug: een ruime nederlaag tegen Ajax

Drie weken voor de winterstop wachtte de belangrijke topper tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. De Amsterdammers kenden een grillig seizoen en hadden inmiddels een achterstand van maar liefst tien punten opgelopen op PSV. De koploper kon dus de genadeklap uitdelen. Dat gebeurde niet, want het leek wel of de Eindhovenaren met angst naar de hoofdstad van Nederland kwamen. Na een uur spelen opende David Neres de score en binnen tien minuten liep Ajax uit naar 3-0. Frenkie de Jong, geposteerd centraal achterin, speelde een sleutelrol bij Ajax en mede dankzij hem kwam de titelstrijd weer een beetje open te liggen.

[photo,110775,left,]

5. Ontgoocheling in De Kuip: uitschakeling in de beker

Na de uitschakeling in Europa richtte PSV zich volledig op de 'dubbel'. In de kwartfinale rolde Feyenoord als tegenstander uit de koker voor de Eindhovenaren. Eerder in het seizoen werd thuis nog met 1-0 gewonnen, maar in de beker werd PSV op alle fronten afgetroefd. Feyenoord was duidelijk de betere partij en won uiteindelijk met 2-0, al mochten de bezoekers niet eens klagen. Zo kwam het dat de ploeg van Cocu al in januari nog maar één prijs had om voor te spelen en ondanks de titel wederom onder vuur kwam te liggen. Bovendien was Jürgen Locadia vertrokken in de winter, waardoor een zware tweede seizoenshelft werd voorspeld. 

[photo,111668,left,]

6. 'Schijtbakkenvoetbal', maar gewoon winst in De Kuip

Hoewel PSV de koppositie eigenlijk nauwelijks in gevaar zag komen dit seizoen, heerste er toch niet altijd tevredenheid in Eindhoven. Het spel liet namelijk wel eens te wensen over. Na de wedstrijd tegen FC Twente (0-2 winst) sprak Gertjan Verbeek, toen nog trainer in Enschede, zelfs van 'schijtbakkenvoetbal'. Een term die door daarna door velen werd geadopteerd om het spel van de Eindhovenaren mee aan te duiden. Anderzijds won de formatie van Cocu uiteindelijk even simpel als terecht van Feyenoord, terwijl Ajax twee punten liet liggen tegen ADO Den Haag. Wéér een opsteker voor PSV, dat aanwinst Maximiliano Romero nog altijd moest missen.

[photo,111588,left,]

7. Paniek? Door de ondergrens tegen Willem II

Nadat Ajax tweemaal op rij punten verspeelde, leek PSV de titel helemaal niet meer te kunnen ontgaan. Wat vervolgens helemaal niemand had verwacht, was de totale afgang die volgde op bezoek bij Willem II. Uit het niets. Bij rust stond het nog slechts 1-0, maar na de onderbreking zakte het elftal van Cocu volledig door de ondergrens. In een half uur tijd scoorde laagvlieger Willem II - dat diezelfde week de trainer nog zag vertrekken -maar liefst vier (!) keer. De pijnlijke eindstand: 5-0. Een afstraffing met hoofdletter A voor de koploper. Paniek was er nog niet, maar hoe zouden ze hier op reageren in Eindhoven? 

[photo,112513,left,]

8. Bizarre beslissing: late zege op AZ

Voor nummer twee Ajax was het duel van PSV tegen AZ eigenlijk nog de enige hoop die er was op de titel, nadat PSV zich goed had hersteld van het echec in Tilburg. De Alkmaarders moesten winnen van de koploper om de titelstrijd weer spannend te maken. Die wens leek werkelijkheid te gaan worden, want na 61 minuten keek PSV tegen een 2-0 achterstand aan. De bezoekers toonden echter wederom veerkracht en bogen de achterstand in vijf minuten, met enige hulp van arbiter Kevin Blom, knap om naar een voorsprong: 2-3. Dat gaf PSV vervolgens niet meer weg en met die zege was het kampioenschap ineens bijzonder dichtbij.

[photo,113236,left,]

9. De titel tegen concurrent Ajax

In een rechtstreeks gevecht met achtervolger Ajax liet PSV niets aan duidelijkheid te wensen over: 'We wilden laten zien dat we echt beter zijn dan Ajax', sprak aanvoerder Marco van Ginkel na de gewonnen wedstrijd. PSV vernederde Ajax, dat met negen man op het veld stond na negentig minuten. De 3-0 overwinning sprak wat dat betreft boekdelen: PSV is de terechte winnaar van dit Eredivisie-seizoen.

[photo,113306,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen