PSV keert bizar snel het tij tegen AZ en zet reuzenstap naar titel

7 april 2018, 21:42   Bijgewerkt: 7 april 2018, 21:57

Heel lang leek de titelstrijd in Nederland weer spannend te worden: met een aangepast systeem en dankzij een uitblinkende Alireza Jahanbakhsh was AZ hard op weg naar een zege op koploper PSV. De Alkmaarders kwamen op een 2-0 voorsprong, maar diep in de tweede helft draaide PSV in vijf minuten tijd (!) het duel totaal om: 3-2. PSV neemt zo een voorschot op de titel: want in het Philips Stadion kan PSV volgende week tegen uitgerekend tegen rivaal Ajax kampioen worden. 

De vier wedstrijden die AZ tot zaterdag in dit seizoen speelde tegen een club uit de klassieke top-drie, verloor het kansloos. Dit deed John van den Brom beslissen om een ander systeem te hanteren. AZ speelt al tijden goed in een ouderwetse 4-3-3, maar opteerde in Eindhoven voor een systeem met vijf verdedigers. Oussama Idrissi raakte hierdoor zijn plek kwijt aan oud-Ajacied Ricardo van Rhijn. Ron Vlaar, die in 2014 met veel succes deel uitmaakte van een vijfmans achterhoede bij Oranje, begon ook weer in de basis. Bij PSV speelde Gastón Pereiro in plaats van de geschorste Steven Bergwijn.

Na een mooie actie van deze Jahanbakhsh volgde de eerste grote kans van de wedstrijd, maar Daniel Schwaab was - zoals wel vaker dit seizoen - de redder in nood voor PSV. Nadat de Duitse verdediger eerst voorkwam dat Weghorst kon inschieten, blokte hij hierna een schot van Teun Koopmeiners. De jonge middenvelder van AZ nam de afgeslagen bal op zijn pantoffel, maar raakte via Schwaab de lat. Via hoekschoppen creëerde de ploeg uit Alkmaar nog hachelijke momenten in het zestienmetergebied van PSV, maar dit leverde geen schoten op doel op.

PSV kreeg een goede kans in de zestiende minuut, toen Bart Ramselaar te wild schoot nadat Luuk de Jong de bal had teruggekopt. Schietkansen van Guus Til en Weghorst troffen vervolgens geen doel, terwijl De Jong uit een vrije trap al vallend op de paal kopte. Pereiro dekte continue braaf de opkomende Svensson, maar toen de Uruguayaan uitgleed kreeg Svensson toch een schietkans. De Noorse rechtsback raakte de bal echter niet goed. Door al deze gemiste kansen werden de supporters wel vermaakt, maar kregen ze in de eerste helft geen doelpunten te zien.

Pereiro nam in de 74ste minuut plotseling de aansluitingstreffer op zijn rekening. Uit een vrije trap nam de vleugelspeler de bal feilloos aan, en schoot met zijn zwakkere rechter hard en tegendraads de 2-1 binnen. Dit was het startschot van een fantastische inhaalrace: Lozano maakte twee minuten later de 2-2, door met een sliding Marco Bizot te verrassen. De keeper ging bij zijn uittrap pijnlijk in de fout en helpt zo zijn oude club Ajax zeker niet.

In de 79ste minuut was de comeback compleet: Marco van Ginkel schoot beheerst zijn negende strafschop van het seizoen binnen. De Jong werd onderuit getrokken door Vlaar en Kevin Blom legde de bal ietwat gemakkelijk op de stip. Hierna kwam PSV niet echt meer in de problemen (de gelijkmaker van Ricardo van Rhijn werd afgekeurd) en werd de bizarre 2-3 - net als eerder op de dag - over de streep getrokken. Vlaar kreeg in de slotfase nog een rode kaart, omdat hij de doorgebroken Lozano onderuit haalde. Het leed van AZ - dat weer niet wint van een ploeg uit de top-drie - werd zo alleen maar groter.

De opstellingen en beoordelingen*

AZ: Marco Bizot 5; Jonas Svensson 6 (80. Oussama Idrissi -), Ricardo van Rhijn 5, Ron Vlaar 5, Stijn Wuytens 5 (88. Mats Seuntjes -), Thomas Ouwejan 6; Teun Koopmeiners 6, Frederik Midtsjø 6.5, Guus Til 6.5; Alireza Jahanbakhsh 8, Wout Weghorst 7.5.

PSV: Jeroen Zoet 5.5; Santiago Arias 6, Daniel Schwaab 6, Nicolas Isimat-Mirin 5.5, Joshua Brenet 6; Bart Ramselaar 4 (74. Donyell Manen -), Jorrit Hendrix 5.5, Marco van Ginkel 5; Hirving Lozano 5.5, Luuk de Jong 7.5, Gaston Pereiro 7.5 (90. Derrick Luckassen -).

Man of the match: Alireza Jahanbakhsh

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen