Frisse Oranjeleeuwinnen slachten Noord-Ierland genadeloos af

6 april 2018, 22:14

Onder toeziend oog van ruim 30.000 toeschouwers (nieuw record) hebben de Oranje-vrouwen vrijdagavond in Eindhoven een grote uitslag neergezet tegen Noord-Ierland: 7-0. Het WK-kwalificatieduel was eigenlijk na twintig minuten al beslist. In die zeventien minuten vond Shanice van de Sanden met een afgemeten voorzet tot twee keer toe Lieke Martens. Vivianne Miedema, Sherida Spitse (2x), Van de Sanden en Billie Simpson (e.d.) voerden in de loop van het duel de score nog verder op.

Na succes op de Algarve Cup voor Oranje (finale gehaald, maar door regenval niet gespeeld), was het nu dan eindelijk weer tijd voor het echte werk. Nederland was 2017 geëindigd met een teleurstellend gelijkspel tegen Ierland (0-0) en ging als virtuele nummer twee van de groep de wedstrijd in, omdat Ierland eerder op de avond met 2-1 had gewonnen van Slowakije. Een zege voor de Oranjeleeuwinnen zou betekenen dat Nederland zich weer op de koppositie zou nestelen en 2018 goed zou beginnen.

De vroege verdubbeling van de score was voor Nederland geen reden om gas terug te nemen, het maakte een frisse indruk en bleef gaan en dat leverde voor rust nog meer treffers op. Miedema maakte haar vijftigste interlandgoal met een schot dat precies in de hoek ging en Spitse benutte een strafschop na hands van  Simpson. Zo ging Oranje met 4-0 rusten en was de tweede helft een formaliteit.

Even daarvoor leek Nederland ook al gescoord te hebben, maar de door Emma Higgins geloste voorzet van Siri Worm was volgens de scheidsrechter niet helemaal over de lijn en later raakte Miedema met een venijnig schot de paal. Toch was het nog niet gedaan met de doelpunten, de mooiste moest nog komen. Stefanie Van der Gragt legde de bal neer bij de tweede paal, waar Spitse kwam inlopen. Op prachtige wijze volleerde ze de voorzet binnen: 6-0.

De Noord-Iersen maakten dus geen schijn van kans en dwongen Oranje-doelvrouw Sari van Veenendaal slechts één keer tot een redding. Bij een corner bleef de bal liggen, maar gelukkig was Van Veenendaal ondanks onopvallende rol vandaag nog scherp en redde ze met haar benen. Aan de overkant moest Higgins nog wel een keer vissen: Simpson passeerde haar met een kopbal. Het was de kers op de taart van een lekkere wedstrijd voor Oranje, dat nog altijd geen doelpunt tegen heeft gekregen in de WK-kwalificatiereeks.

Opstelling en beoordelingen

Nederland: Sari van Veenendaal 6, Liza van der Most 5.5 (60. Renate Jansen 5.5), Stefanie van der Gragt 6.5, Dominique Janssen 6, Siri Worm 5, Sherida Spitse 7, Jackie Groenen 7, Daniëlle van de Donk 7, Shanice van de Sanden 8 (70. Lineth Beerensteyn 6), Vivianne Miedema 7.5, Lieke Martens 8 (64. Jill Roord 5.5).

Woman of the match: Shanice van de Sanden

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen