ErediVisie: Molenaar krijgt steun, Loslaano en Eredivisie-legendes

2 april 2018, 11:00

Na de interlandperiode ging de Eredivisie weer van start zoals Bayern München de eerste helf tegen Borussia Dortmund speelde: alle remmen los. Met name AZ, Feyenoord en Willem II lieten prachtige dingen zien, al was de overwinning van PSV ook meer dan terecht. Toch mochten de Eindhovenaren niet klagen dat Hirving Lozano niet van het veld gestuurd werd. Verder maakte Excelsior wéér een eigen goal, kwamen er diverse Eredivisie-legendes voorbij én helpt het vertrouwen dat Roda JC stelde in Molenaar wel degelijk. 

{image[324224][right-half][]}Hirving Loslaano

Wie uit moet leggen wat Zuid-Amerikaans temperament is, kan het beste een video laten zien van Luis Suárez. Maar ook Hirving Lozano gaat typische Zuid-Amerikaanse-trekjes vertonen. De PSV'er werd door Phillip Cocu al meermaals gewaarschuwd voor het gebruik van zijn elleboog, harde tackles en het zich niet uit de tent laten lokken door verdedigers. Hoewel hij met Mexico ook al in de fout ging, kon hij een nieuwe tik tegen NAC Breda niet voorkomen. De aanvaller liet zich verleiden en gaf scheidsrechter Pol van Boekel de kans om rood te trekken. De arbiter zag het niet, dus kan Eindhoven alleen maar hopen dat de tuchtcommissie dit niets vindt. Op deze wijze is Hirving Loslaano hard op weg om de nieuwe Suárez te worden, maar ditmaal niet in de positieve zin van het woord. Eerder kreeg hij al tweemaal rood tegen sc Heerenveen dit seizoen.

'Own goal' Excelsior

De keepers van Excelsior zijn dit seizoen niet te benijden. Want ze moeten niet alleen de pogingen van aanvallers van de tegenpartij tegenhouden, ook moeten ze de eigen verdedigers scherp in de gaten houden. Het eigen doelpunt van Jordy de Wijs tegen Feyenoord was namelijk al de vijfde (!) van het huidige seizoen. Jurgen Mattheij (2x), Milan Massop en ook keeper Theo Zwarthoed gingen hem al voor. Alleen Heracles Almelo en FC Groningen deden dat de afgelopen tien jaar nog minder met zes eigen goals, maar dan wel verdeeld over het hele seizoen. De Kralingers hebben dus nog de tijd even om dat dubieuze record over te nemen…

{image[325140][left-half][]}Eredivisie-legendes

Speelronde 29 van de Eredivisie was een ronde waarin veel legendes werden aangehaald. Niet alleen om ze te herinneren maar vooral omdat er records van hen gebroken werden. Steven Berghuis was door zijn treffer de eerste Feyenoorder sinds Dirk Kuyt met twaalf goals én assists in een jaar. Hakim Ziyech gaat met twaalf assists Christian Eriksen (veertien, 2012/13) achterna bij Ajax. Hirving Lozano creëerde tegen NAC Breda negen kansen, het hoogste aantal in een duel sinds Dries Mertens in 2012 (tegen Willem II). Fran Sol is de eerste speler met vijftien Eredivisie-goals in een seizoen sinds Danny Landzaat in 2002. Marco van Ginkel nam met zijn penalty het strafschoppenrecord over van Ronald Koeman uit 1988 en Alireza Jahanbakhsh is de eerste speler van AZ sinds Maarten Martens met dubbele cijfers in goals en assists. (Bron: Opta)

{image[325151][right-half][]}Vertrouwen in Molenaar

Van de drie degradatiekandidaten, FC Twente, Sparta Rotterdam en Roda JC heeft alleen die laatste club zijn trainer niet ontslagen. Sterker nog: op 1 maart werd zijn contract ondanks de zeventiende plaats verlengd. Waar op Het Kasteel en in Enschede de trainerswissels qua puntenaantal weinig hielpen en Gertjan Verbeek alweer het speelveld heeft moeten verlaten, is in Kerkrade de contractverlenging van Molenaar uitstekend gevallen. Daarvoor behaalde Roda JC gemiddeld 0,68 punt per duel, inmiddels is dat ruim verdubbeld naar 1,5 punt. Bovendien is ook zijn band met de spelers op het oog opvallend goed, getuige de reacties na de treffers tegen Vitesse. Was het een gouden zet van Roda JC om het vertrouwen uit te spreken of is dat te vroeg?

Reinier Robbemond-effect

Toch is het niet altijd gezegd dat een trainerswissel verkeerd uitpakt. Want in Tilburg zijn ze voorlopig zeer tevreden met de nieuwe coach Reinier Robbemond: in zijn eerste drie duels verloor hij niet; won hij met Willem II van PSV en FC Utrecht en scoorde hij tien (!) doelpunten (Sol 5x, Tsimikas en Rienstra 2x, Haye1x). Cijfers waar zelfs Pep Guardiola trots op zou zijn, al maakt de Catalaan het al even wat langer waar dan de 270 minuten van Robbemond. Maar vooralsnog doet verandering van spijs inderdaad eten in Tilburg.

Wat verder nog opviel...

- het Pa(a)ssweekende van Feyenoord, met een heerlijke bal van Boëtius op Jens Toornstra

- penalty-killer Onana pakt weer een strafschop, zijn vierde sinds zijn debuut bij Ajax

- vijf tegentreffers krijgen én toch complimenten verdienen

- Ron was weer ouderwets Beton bij AZ

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen