Huntelaar redt titeldroom van Ajax én schlemiel Veltman

1 april 2018, 16:25   Bijgewerkt: 4 april 2018, 13:55

De supporters van FC Groningen zijn dit seizoen nog niet veel verwend, maar kregen vandaag (zondag) een prachtige pot voorgeschoteld. In een volgepakt Noordlease Stadion leverde de goede wedstrijd van Groningen echter geen punten op: mede door een gemiste strafschop en een onterecht afgekeurde goal lukte het Ajax om in de slotfase de titeldroom levend te houden. Veltman was ondanks de Amsterdamse overwinning de schlemiel: hij speelde dramatisch en pakte een rode kaart.

Veltman werd de laatste twee wedstrijden van Ajax gepasseerd door trainer Erik ten Hag, die beide duels werden ruim gewonnen door de Amsterdammers. Voor het duel met Groningen zag Ten Hag echter genoeg redenen om Veltman weer op te stellen, hij zou het centrum vormen met Matthijs de Ligt. De Ajax-coach gaf aan dat dit hem de beste methode leek om het spitsenduo Mimoun Mahi en Tom van Weert te bestrijden. Deze keuze bleek niet gelukkig.

Het plannetje van de in de winter van Utrecht overgekomen trainer van Ajax was dus finaal mislukt. Veltman en De Ligt stuntelden, terwijl Groningen via spitsenduo Mahi en Van Weert scoorde. Nadat Veltman en Schöne last hadden van miscommunicatie werd het nog bijna erger voor Ajax. Veltman maakte hands en de bal ging op de stip. Mahi ging achter de bal staan, maar werd uit zijn concentratie gebracht door zijn landgenoot Hakim Ziyech. Ziyech kreeg geel, maar het kwaad was al geschied: Andre Onana keerde de penalty.

Onana hield het restant van de eerste helft Ajax op de been, de doelman uit Kameroen keerde pogingen van Ritsu Doan, Mahi en Juninho Bacuna. Ajax werd op alle fronten overklast: het creëerde zelf niks en moest kans op kans slikken. Het meegereisde publiek liet zich ook van haar slechtste kant zien, want er waren continue spreekkoren aan het adres van arbiter Kevin Blom te horen. De eerste helft was dus op alle fronten verschrikkelijk te noemen voor Veltman en consorten, maar ze haalden met een achterstand van maar één doelpunt het rustsignaal.

In een spannende slotfase stapelden vervolgens aan beide kanten de kansen zich op. Mahi en Ziyech hadden gevaarlijke schoten in huis, terwijl Nicolás Tagliafico een grote kopkans miste. Mahi raakte bij de volgende schietkans de bal niet goed. Ziyech, die van rechts ging spelen omdat Warmerdam niet goed in de wedstrijd zat, kreeg nog enkele kansen maar schoot zonder succes zelf. Veltman maakte zijn dramatische middag compleet door in de slotfase nog tegen een tweede gele kaart aan te lopen. Met tien man stal Ajax echter de overwinning: Huntelaar scoorde op aangeven van Kluivert de 1-2. Door het oog van de naald, maar de titelrace blijft door de overwinning nog een klein beetje spannend. Groningen kwam door de late tegentreffer van een koude kermis thuis.

De opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 6.5; Deyovaisio Zeefuik 6.5 (90. Kasper Larsen -), Mike te Wierik 7.5, Samir Memisevic 6.5, Django Warmerdam 4; Ritsu Doan 7, Juninho Bacuna 7.5, Tom van de Looi 7, Ajdin Hrustic 6 (88. Jesper Drost -); Mimoun Mahi 4.5, Tom van Weert 7.

Ajax: André Onana 7.5; Rasmus Kristensen 5 (79. Carel Eiting -), Joël Veltman 3.5, Matthijs de Ligt 5, Nicolás Tagliafico 5; Donny van de Beek 6, Lasse Schöne 4 (57. Siem de Jong 5), Hakim Ziyech 3.5; David Neres 4.5 (90. Maximilian Wöber -) , Klaas-Jan Huntelaar 5, Justin Kluivert 5.

Man of the match: André Onana

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

[photo,112961,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen