Spelersrapport: De Ligt, Pröpper en Van de Beek uitblinkers

27 maart 2018, 09:00

Nederland verraste maandag met een royale overwinning op Europees kampioen Portugal (3-0). Het traditionele spelersrapport van FCUpdate.nl bestaat dan ook alleen maar uit voldoendes, met Matthijs de Ligt, Davy Pröpper en Donny van de Beek als uitblinkers.

{image[325012][right-half][]}Jasper Cillessen - 7

Zoals we Jasper Cillessen kennen: staat er wanneer dat van hem gevraagd wordt. De doelman had in de eerst helft weinig te doen, maar was na rust uiterst attent bij een kopbal van Cristiano Ronaldo en een poging buitenkantje voet van Ricardo Quaresma. Cillessen voorkwam daarmee dat de Europees kampioen terugkwam in de wedstrijd.

Kenny Tete - 6,5

Kwam verdedigend niet in de problemen, maar op zijn positie en in het huidige systeem had Kenny Tete aanvallend meer mogen brengen. De rechtsback mag zo'n naar gebaartje richting de scheidsrechter overigens achterwege laten. Dat kostte hem een gele kaart. 

Matthijs de Ligt - 8,5

Wordt Matthijs de Ligt het uithangbord van Oranje in de komende jaren? De Ajacied was ook tegen Portugal verdedigend ijzerstrek en durft bovendien in te schuiven. Hij beloonde zijn uitstekende optreden met twee assists. De strakke voorzet op de 2-0 van Ryan Babel was een pareltje. En De Ligt legde een te scherpe vrije trap van Memphis Depay met zijn hoofd voor de voeten van Virgil van Dijk. Marc Overmars zal de komende maanden alles in het werk moeten stellen om De Ligt nog een jaartje in Amsterdam te houden of een vette transfersom binnen te halen. 

{image[325010][right-half][]}Virgil van Dijk - 7

Op een klein slippertje in de eerste helft na was de aanvoerder verdedigend prima. Aan de bal was Virgil van Dijk minder sterk, al rondde hij de 3-0 van Oranje wel bekeken af. De aanvoerder kan als regisseur van de defensie tevreden terugkijken op het oefenduel, want Cristiano Ronaldo en co kregen de verdediging van Oranje niet omver.

Nathan Aké - 6,5

Zijn optreden verdient ook een voldoende. Ook Nathan Aké krijgt de credits voor het degelijke verdedigen van Oranje. Hij moest zich zelfs een paar keer vastbijten in Ronaldo en deed dat bekwaam. Kan in balbezit nog veel leren van De Ligt.

Tonny Vilhena - 6

Werd getest als linksback en had daar moeite mee. Het is simpelweg niet de natuurlijke positie van Tonny Vilhena. Zijn afgemeten voorzet in de eerste helft op Memphis had een beter lot verdiend. Het was jammer voor de Feyenoorder dat Memphis net niet goed genoeg de hoek koos.

{image[325011][right-half][]}Donny van de Beek - 8

Heeft zijn blik naar voren gericht en dat kwam het spel van Oranje - zeker in de eerste helft - ten goede. Geen plichtmatige passjes, maar diepte zoeken. De assist van Donny van de Beek op de 1-0 van Memphis was daar een goed voorbeeld van. Of was het een mislukt schot? Ook stuurde Van de Beek zijn Ajax-collega De Ligt naar de achterlijn om vanaf daar de 2-0 van Babel voor te bereiden. Van de Beek maakte daarnaast nuttige meters en creëerde ruimte voor anderen.

Davy Pröpper - 8

Gaf samen met Van de Beek schwung aan het Nederlands elftal. Davy Pröpper was sterk aan de bal en strooide met nuttige passes. Ieder balcontact van de middenvelder was 'raak'. Was daarnaast initiator van de 1-0 van Memphis en kan goed uit de voeten als spelmaker voor de defensie. 

Georginio Wijnaldum - 6,5

Herstelde zich van zijn teleurstellende optreden tegen Engeland. Dat kan niet los gezien worden van de aanwezigheid van Van de Beek en Pröpper. Met de beide middenvelders om hem heen, fleurde Georginio Wijnaldum meer op en kwam hij in zijn kracht te spelen. Hopelijk houdt Wijnaldum deze vorm vast.

{image[325009][right-half][]}Memphis Depay - 7

Liet tegen Portugal een positieve indruk achter. Bij vlagen liet Memphis zien welke speler hij kan zijn. Bekroonde zijn spel met een doelpunt. De aanvaller had zelfs de kans op een tweede goal. Zijn timing was uitstekend, maar de richting van de kopbal net niet goed genoeg.

Ryan Babel - 7

Was erg nuttig voor Oranje. Ryan Babel oogde misschien wat onzichtbaar, maar maakte veel nuttige loopacties en trok gaten voor zijn collega's. Ook aan de balsterk. Beloonde zijn optreden met een rake kopbal.

Invallers Stefan de Vrij, Marten de Roon, Guus Til, Justin Kluivert, Timothy Fosu-Mensah en Steven Berghuis speelden te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen