Terugblik: Verbeeks onstuimige vijf maanden in Enschede

27 maart 2018, 12:06   Bijgewerkt: 27 maart 2018, 13:35

Saai was het niet, belabberd absoluut wel. Na een periode van vijf maanden werd Gertjan Verbeek maandag ontslagen door FC Twente, wat alweer zijn vierde ontslag op rij betekent. Het was een langgekoesterde wens van de oefenmeester om te werken bij Twente, maar zijn periode liep uit op een grote teleurstelling en betekent een nieuwe zwarte bladzijde in carrière. FCUpdate.nl blikt terug op de bewogen maanden van Verbeek in De Grolsch Veste.

30 oktober: "FC Twente moet terug naar de subtop"

5 november, PSV - Twente (4-3): "Dit zul je niet snel vergeten"

Zijn eerste duel als coach van Twente gaat zeker niet onopgemerkt voorbij. Het is weinig ploegen gegeven om drie keer te scoren tegen PSV, maar het Twente van Verbeek krijgt dit voor elkaar. Toch wordt er door een eigen doelpunt van Stefan Thesker in blessuretijd met 4-3 verloren. "Ik heb al heel veel wedstrijden langs de lijn gestaan en al heel veel meegemaakt, maar dit is wel een wedstrijd die je niet snel zult vergeten", zegt Verbeek na het verlies. Toch ziet hij ook pluspunten. "Dit mag geen incident zijn, maar moet de norm worden voor de komende weken. Dit kunnen we thuis en nu hebben we laten zien het ook in uitwedstrijden te kunnen. Als dit de standaard wordt, heb ik er alle vertrouwen in."

18 november, Twente - Heerenveen (0-4): "Het komt hard aan"

2 december: goede hoop na gelijkspel tegen Ajax

De eerste opsteker kent Verbeek begin december in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Mede door twee doelpunten van verdediger Thesker speelt het met 3-3 gelijk tegen de Amsterdammers, waardoor Verbeek zijn eerste punt in Twentse dienst in de pocket heeft. "Als we dit kunnen opbrengen tegen andere ploegen, degraderen wij niet", is Verbeek hoopvol. "Ze hebben in de overlevingsmodus gespeeld, strijd geleverd, beleving getoond en nooit opgegeven. Daarmee, en met deze aanhang, kan FC Twente niet degraderen. Maar alleen onder die voorwaarden." Achttien dagen later boekt Twente weer een succes, door Ajax in de beker na penalty's te verslaan.

13 december: woede op NAC na driepunter in Breda

3 januari: onbegrip vanwege het trainingskamp in Spanje

Om de zinnen na een teleurstellende eerste seizoenshelft te verzetten, arrangeert de clubleiding een zesdaags trainingskamp in Spanje. Dat valt niet in goede aarde bij Verbeek, die vindt dat er kostbare trainingstijd verloren gaat. Van het zesdaags trainingskamp staan er twee in het teken van reizen. "Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een winters kamp in warme oorden de kans op blessures vergroot", moppert de trainer. Een trainingskamp in Nederland heeft zijn voorkeur, maar dat advies wordt door Twente in de wind geslagen. "Er blijft te weinig over. Na het trainingskamp moet je de jongens ook één of twee dagen vrij geven omdat ze hun gezin of familie niet hebben gezien. De beuk erin gooien heeft zo geen zin."

20 januari, Roda - Twente (1-1): "Boere moet afspelen"

27 januari, Twente - PSV (0-2): "Het is schijtbakkenvoetbal"

Eind januari verliest Verbeek voor de tweede keer dit seizoen van PSV. Het eindigt in 0-2, maar het spel van de koploper kan de excentrieke coach niet bekoren. "Natuurlijk wij zakken ook terug tot aan de middenlijn, maar PSV doet dat ook en die staan bovenaan. Ze speelden hartstikke laf", snauwt de coach. "De hele tweede helft trok PSV zich terug. Op een gegeven moment speelden ze gewoon met zes verdedigers. Ik vind dat daar wel eens wat meer kritiek op mag komen. Het is schijtbakkenvoetbal, niet om aan te gluren."

12 februari, Verbeek uit zijn zorgen: "Hebben 73 contractspelers"

27 februari: "Raadsel waarom we aan bekertoernooi deelnemen"

Voorafgaand aan de de halve finale van de beker tegen AZ gaat het in de media over de Europese uitsluiting van FC Twente. Daar weet Verbeek wel raad mee. "Ik vond het vreemd dat Twente vorig jaar uitgesloten werd van de play-offs, dat heb ik toen ook al gezegd", zegt Verbeek. "Waarom je dan wel aan het bekertoernooi mag deelnemen, is mij dan ook een raadsel. Maar afijn, ik ben blij dat we mee mogen doen. En dat we zover reiken. Toch is het een idiote straf. Het wekt verbazing dat je door malversaties uit het verleden een dusdanig hoge straf krijgt opgelegd." De discussie verstomt snel weer, omdat Twente hard onderuit gaat bij AZ: 4-0.

12 maart: Verbeek schuift niet meer aan in talkshows

19 maart: Twente spreekt vertrouwen uit in bekritiseerde Verbeek

Voor de interlandperiode zakt Twente naar de laatste plaats op de ranglijst vanwege een remise tegen Willem II en winnende concurrenten. Technisch directeur Jan van Halst spreekt desondanks zijn steun uit in de trainer. "We blijven tot het einde doorknokken", zegt Van Halst. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat het gaat lukken, maar dat het heel zwaar gaat worden is ook duidelijk. Als ik thuis het woord ophouden al noem dan beginnen ze zelf al te roepen: Onder geen enkele voorwaarde, jij gaat door! Ze zijn thuis nog sterker dan ik bijna."

26 maart: het doekt valt voor Gertjan Verbeek

Een week na het statement meldt Twente dat Verbeek zijn baan kwijt is. De club wil zes competitieduels voor het einde een ommekeer bewerkstelligen en heeft het gevoel dat dat beter zonder Verbeek kan. "Hoewel we altijd de hoop hebben gehad dat we het tij zouden kunnen keren is er dit weekend veel nieuwe informatie tot ons gekomen, ook via de raad van commissarissen. Dat maakte duidelijk dat het draagvlak te broos is geworden en dat kunnen wij helaas niet naast ons neerleggen. Het resultaat op korte termijn is nu heilig en dat betekent dat we afscheid nemen van Gertjan Verbeek. Hoe moeilijk ook, zeker ook op menselijk vlak. Boven alles telt nu het eerste elftal", reageert Van Halst. Zodoende komt een bewogen maar vooral teleurstellende periode van vijf maanden ten einde. 

Door: Remco Jacobi [photo,112830,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen