De tien internationals met de meeste caps als captain

22 maart 2018, 19:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Virgil van Dijk stapt als nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal in de voetsporen een aantal illustere voorgangers. 96 internationals gingen hem in het verleden voor. FCUpdate.nl zet de tien met de meeste duels als leider op een rijtje.

{image[322399][right-half][]}1. Frank de Boer (112 caps, 71 als aanvoerder)

Onze 'recordaanvoerder' is Frank de Boer. Hij beëindigde zijn interlandcarrière na 112 caps. Maar liefst 71 keer was de voormalige verdediger aanvoerder van Oranje. De Boer debuteerde in 1996 tijdens de oefenwedstrijd tegen Brazilië (2-2) als captain onder Guus Hiddink. Na de thriller in de kwartfinale van het EK 2004 tegen Zweden zat zijn interlandloopbaan erop, want tegen Portugal werd hij buiten de opstelling gelaten door Dick Advocaat. 

2. Ruud Krol (83 caps, 45 als aanvoerder)

Na twaalf interlands heeft Frantisek Fadrhonc al genoeg gezien: hij ziet in Krol een nieuwe leider. Als Johan Cruijff naar de kant wordt gehaald, krijgt de verdediger de band om zijn arm. Bij afwezigheid van de legendarische Nummer 14 mag Krol al een paar keer vaker de band dragen en vanaf 1977 mag hij de 41 duels waarin hij meedoet, onafgebroken de aangewezen leider zijn van het Nederlands elftal. Alleen de laatste interland van Cruijff moet hij nog de band even afstaan.

{image[324919][right-half][]}3. Ruud Gullit (56 caps, 41 als aanvoerder)

Ruud Gullit was de aanvoerder tijdens het grootste succes van het Nederlands elftal ooit. Hij mocht in 1988 als enige Oranje-aanvoerder de Coupe Henri Delaunay omhoog houden. Onder Dick Advocaat verliest hij eerst zijn plek als aanvoerder en later laat Gullit hem in de steek richting het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Had hij die wél meegespeeld, was de kans groot dat hij over Knol was heengegaan op de ranglijst van all-time aanvoerder.

4. Harry Dénis (56 caps, 37 als aanvoerder)

Niet alleen was Dénis heel vaak aanvoerder van Oranje, ook maakte de rechtsback de meeste eigen doelpunten ooit in het Nederlands elftal. In 1919 staat Dénis als speler van HBS voor het eerst op het veld als international van Oranje. Vijf jaar later (tegen België) draagt hij voor het eerst de aanvoerdersband, die hem wordt toevertrouwd door Bill Townley. Niet gek: Dénis is een van de favoriete spelers van de Engelse bondscoach.

5. Edwin van der Sar (130 caps, 36 als aanvoerder)

Een van de weinige keepers in de geschiedenis die ooit aanvoerder was: bij de spelers met de meeste caps als aanvoerder is hij bij de eerste twintig zelfs de enige goalie. Onder Marco van Basten wordt hij eerst benoemd als vice-aanvoerder, maar nadat Edgar Davids volledig uit beeld verdwijnt, krijgt de lange sluitpost de band. Tegen Rusland op het EK van 2008 draagt hij die voor het laatst. Hoewel hij tegen IJsland en Noorwegen (beide duels houdt hij de nul) voor even terugkeert, is hij dan geen aanvoerder meer. 

{image[309149][left-half][]}6. Johan Cruijff (48 caps, 34 als aanvoerder)

De grootste Nederlandse voetballer aller tijden was 34 keer aanvoerder van Oranje. Op 1 december 1971 kreeg Johan Cruijff in de oefeninterland tegen Schotland (2-1) voor de eerste keer de band, en dat was de 33 keer daarna dat hij meedeed ook het geval. En na zijn loopbaan heeft hij natuurlijk jarenlang leiding gegeven aan het hele Nederlandse voetbal, dus in dat op zicht mag hij Nederlands' grootste aanvoerder heten. Maar wie puur de cijfers volgt, zet Cruijff op de zesde plaats. 

7. Ronald Koeman (78 caps, 33 als aanvoerder)

Leiding geven aan het Nederlands elftal is niet helemaal nieuw voor de bondscoach. 33 keer kreeg Koeman als speler namelijk de band om zijn arm. Zijn laatste wedstrijd als aanvoerder - de verloren kwartfinale van het WK 1994 tegen Brazilië (2-3) - was ook meteen het einde van een rijke interlandcarrière. Koeman zelf beantwoordde donderdag de vraag wie de 97ste aanvoerder van Oranje wordt: Virgil van Dijk.

8. Giovanni van Bronckhorst (106 caps, 33 als aanvoerder)

Gullit was aanvoerder van het meest succesvolle Oranje, in zijn voetsporen treedt Giovanni van Bronckhorst. Als Arjen Robben Iker Casillas in de WK-finale van 2010 had geklopt, was de Jules Rimet-beker in Johannesburg uitgereikt aan de huidige trainer van Feyenoord. Van Bronckhorst volgde Edwin van der Sar in 2008 op als kapitein. Met de band om zijn arm maakte hij zijn mooiste doelpunt als international, tijdens de halve finale tegen Uruguay.

9. Puck van Heel (64 caps, 29 als aanvoerder)

De man die in dit lijstje het langst geleden terug captain werd van het Nederlands elftal op Dénis na. De Feyenoorder speelde in zijn leven meer vriendschappelijke wedstrijden (55) dan elke andere speler in het Oranje (Wesley Sneijder volgt op één) en was heel lang zelfs recordinternational (tot Ruud Knol in 1979). Als aanvoerder of international van Oranje maakte hij overigens geen enkel doelpunt, wat opmerkelijk is gezien de doelpuntrijke duels van die tijd.

{image[324920][right-half][]}10. Cor van der Hart (44 caps, 26 als aanvoerder)

De opa van PEC Zwolle-keeper Mickey van der Hart is juist van de periode van na Van Heel en ligt qua aantal duels als aanvoerder er ééntje voor op Robin van Persie. Alle duels in Oranje als aanvoerder deed hij als speler van Fortuna '59. Tijdens de legendarische 9-1 overwinning op België was hij captain, tijdens de watersnoodwedstrijd speelde hij ook mee. Ook tijdens de knappe zege op West-Duitsland in 1956 deed hij mee, maar ook toen was hij nog geen aanvoerder. Wat werd hij voor het eerst tegen Oostenrijk in 1957.

Bron: voetbalstats.nl

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen