Berger over Oranje-situatie: "Een voetbalidentiteitscrisis"

17 maart 2018, 14:16

Er breekt deze week een nieuwe periode aan voor het Nederlandse voetbal, aangezien bondscoach Ronald Koeman zijn vernieuwde selectie komende week voor het eerst onder zijn hoede krijgt. Oranje is niet actief op het WK en heeft daardoor veel tijd om opnieuw te gaan bouwen. Voetbalcommissaris Han Berger hoopt een steentje bij te kunnen dragen.

De 67-jarige Berger fungeert de komende drie jaar als voetbalcommissaris bij de KNVB. Het is zijn taak om toezicht te houden op het voetbaltechnische beleid in Zeist. Een nieuwe rol voor Berger, die gewend is om er altijd bovenop te zitten. "Afstand nemen, dat moet ik echt leren. Maar de eerste maanden geven al wel voldoening. In de rvc is de klik er met de andere commissarissen. En met Eric Gudde was die er ook meteen. En Ronald Koeman, dat vind ik mooi om te zien, die straalt zoveel energie en trots uit dat hij bondscoach is. Die wil er echt vier jaar honderd procent voor gaan", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Het belangrijkste is volgens Berger dat er een nieuwe visie komt bij de KNVB, om het Nederlandse voetbal uit de crisis te kunnen halen. "Ja, helemaal eens. Dat is het woord dat ik zelf ook gebruik: een voetbalidentiteitscrisis. Na het totaalvoetbal van het Oranje van 1974 en het 1-3-4-3 van het Ajax van Van Gaal zijn er geen grote vernieuwingen meer geweest. Opleiden van spelers doen de clubs. Maar de KNVB leidt de trainers op en die hebben de sleutel in handen. Daar moet de directeur voetbalontwikkeling, die naast Hoogma en Koeman komt, vooral mee aan de slag. Wat moet de moderne trainer voor vaardigheden hebben en hoe leiden we hem op?''

Berger weet dat Oranje vrijdag voor het eerst in tijden weer een oefenduel gaat spelen, tegen Engeland. Wanneer is hij tevreden? "Als we oefenen tegen Engeland en je merkt weer iets van een beginnende positieve interactie tussen Oranje en het grote publiek."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen