"Veel ouders denken dat hun kind de volgende Messi wordt"

"Veel ouders denken dat hun kind de volgende Messi wordt"

13 maart 2018 – Maak de druk op jonge voetballers vooral niet te groot. Dat is de boodschap van de 34-jarige Engelsman Sonny Pike, die ooit in eigen land werd vergeleken met Diego Maradona en nog een blauwe maandag bij Ajax in de jeugdopleiding speelde. Volgens hem kan die druk een voetballoopbaan behoorlijk in de weg zitten."Ik was als kind ineens een beroemdheid. Er lag een enorme druk op me. Die kwam van mijn vader, maar ook van mijzelf. Ik was jong en ik had heel grote verwachtingen. Ik wilde voor Engeland de wereldbeker winnen", vertelt Pike, die op jonge leeftijd al naar Ajax verkaste, tegenover de NOS.

Door alle media-aandacht en de vele interesse in Pike, kwam de nadruk steeds minder op het voetbalgedeelte te liggen. "Het was een grote worsteling. Vanaf mijn vijfde had alles om voetbal gedraaid. Het was mijn leven. En nu kwam ik erachter dat ik dit eigenlijk niet wilde."

Uiteindelijk stopte het talent op zijn achttiende, kreeg zelfs suïcidale neigingen doordat hij in een zwart gat belandde. Inmiddels gaat het weer beter met hem en waarschuwt hij voor te hoge verwachtingen bij jeugdspelers. Pike: "Veel ouders denken dat hun kind de volgende Messi wordt. Maar in werkelijkheid zullen de meeste kinderen in een jeugdopleiding het nooit tot profvoetballer schoppen."

André Gomes
Zelfs bij al doorgebroken voetballers komt het voor dat ze last hebben van te veel druk. Recentelijk kwam ook Barca-aanwinst André Gomes naar buiten met het feit dat hij veel druk voelt van de supporters. Hij werd uitgefloten vanwege de slechte recente prestaties, wat voor hem de druk ook weer vergrootte.

"Misschien is het niet het juiste woord, maar het is een soort hel geworden. Ik voel me niet goed op het veld", vertelde de middenvelder, die de Catalaanse grootmacht dertig miljoen kostte twee zomers geleden. "Het is een soort wond die maar niet heelt. Ik ben bang voor wat mensen van mij denken." Trainer Ernesto Valverde nam het dinsdag in aanloop naar de wedstrijd van Chelsea nog voor zijn pupil op.

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 25 maart 2019

  2. zondag 24 maart 2019

  3. zaterdag 23 maart 2019