ErediVisie: historische afgang, Younes en gewenste kaarten

ErediVisie: historische afgang, Younes en gewenste kaarten

12 maart 2018 – Waar vrijwel iedereen dacht dat het gedaan was met de titelstrijd, verbaasde PSV vriend en vijand door met 5-0 hard onderuit te gaan tegen Willem II. Ajax profiteerde een dag later tegen sc Heerenveen en dus kan de platte kar nog even terug de stalling in. Onderin nemen de problemen voor Roda JC toe, maar ook Sparta Rotterdam en FC Twente hebben een wonder nodig om bij de onderste drie weg te komen door de zeges van NAC Breda en Willem II. Dat en meer in ErediVisie, het traditionele wekelijkse rondje langs de velden.Historische afgang PSV

De vraag komt elk seizoen minimaal één keer voorbij: is de koploper aan het einde van de rit niet de kampioen van de armoede? Koploper PSV deed zaterdag in Tilburg in ieder geval niet bijzonder veel moeite om die stelling overbodig te maken. Willem II won met maar liefst 5-0. "Wij moeten ons kapot schamen. Het leek nergens op, niet om aan te gluren", zei een boze Cocu na afloop. En beschamend zijn de statistieken ook. De laatste keer dat de koploper in Nederland zo werd afgedroogd door een ploeg uit het rechterrijtje was namelijk in 1980, toen FC Twente met 6-1 verloor van Roda JC. Voor de laatste keer dat PSV met dergelijke cijfers verloor moeten we nog verder terug: dat gebeurde in 1964 toen Phillip Cocu nog niet was geboren, Willy van der Kuijlen nog speelde en PSV slechts vier titels had gepakt. Zo werd het ook in cijfers een historische avond: Fran Sol tekende namelijk met zijn hattrick voor een unicum bij Willem II. Nooit eerder slaagde er een speler van de Tilburgers in om drie keer te scoren tegen een club uit de traditionele top drie.

Klaas-Jan Stuntelaar

Eindelijk was voor trainer Erik ten Hag aanvaller Klaas-Jan Huntelaar weer inzetbaar tegen sc Heerenveen, maar het leek wel alsof hij nog met blessures kampte. Voor de pauze had The Hunter al een hattrick kunnen maken, maar van dichtbij kreeg hij de bal meermaals niet in het doel. Meteen na de pauze raakte hij van dichtbij de lat. De man die normaliter als goalgetter te boek staat, grossierde zondag juist in het missen van kansen, tot verbazing bij het Amsterdamse publiek. Zij bleven overigens achter de spits staan en zongen hem ondanks de missers toe: dat is bij andere spelers wel anders. Voor even was de ervaren aanvaller Klaas-Jan Stuntelaar...

Faber versus Veldwijk

In Groningen werd zondag weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap Faber versus Veldwijk. De aanvaller werd begin februari door Ernest Faber teruggezet naar de beloften nadat hij weigerde in te vallen. Wat volgde was een welles-nietesspelletje tussen Faber en Veldwijk. Laatstgenoemde zal in elk geval ongetwijfeld blij zijn met het vertrek van de trainer na dit seizoen. Faber was zondag namelijk bijzonder duidelijk over de toekomst van Veldwijk. "Of Veldwijk dit seizoen nog bij de A-selectie komt? Nee", aldus de trainer, die met FC Groningen eindelijk weer eens wist te winnen in de Eredivisie.

Younes: goed voorbeeld doet volgen?

Ook Amin Younes mag zich voorlopig doen gelden bij de beloften. De kleine Duitser deed tegen Heerenveen een onvervalst 'Veldwijkje' en weigerde in te vallen. "Ik wilde hem belonen voor zijn goede werk op de training, maar hij vond het niet noodzakelijk meer", reageerde Erik ten Hag na afloop. De trainer gaat binnenkort in gesprek met Younes. Zal de aanvaller al spijt hebben zijn transfer naar Italië deze winter te hebben afgezegd? 

Toch nog record Van den Berg
Sepp van den Berg debuteerde zondag voor PEC Zwolle. Op dat moment was de verdediger 16 jaar en 81 dagen oud. Slechts drie spelers waren jonger dan Van den Berg toen ze debuteerden in de Eredivisie. Geen record dus. Of toch wel? Van den Berg pakte namelijk bij zijn debuut direct een gele kaart. Daarmee is hij de jongste speler in de Eredivisie ooit die een kaart heeft gekregen. "Niet het beste record denk ik, maar wel een record", bleef Van den Berg na afloop vrolijk.

De gewenste gele kaart

Een gele kaart werd nog nooit zo goed ontvangen als in deze speelronde. Na het record van Van den Berg was ook Mike van Duinen niet ontevreden toen hij in het boekje van de scheidsrechter werd genoteerd vanwege het wegtrappen van een bal. "Of het bewust was? Ik schiet die bal weg, ik ben niet achterlijk. Afgelopen week had ik al wat pijntjes, dus een schorsing kwam wel goed uit", reageerde hij na afloop met een lach op zijn gezicht. Daarmee mag Van Duinen blij zijn dat hij in Nederland speelt, want dergelijke uitspraken hebben in het buitenland al eens een extra schorsing tot gevolg gehad. Bovendien mist hij het duel met ADO Den Haag, de club voor wie hij laatst nog juichend op de tribune zat. Erg toevallig.

Rotterdam dankt Rosheuvel

Sparta Rotterdam slaagde er zaterdag als allerlaatste Eredivisieclub dit seizoen in om een uitwedstrijd te winnen. En dus deed de ploeg van Dick Advocaat goede zaken in de strijd tegen degradatie tegen een rechtstreekse concurrent. Daarvoor mag Sparta echter best een bloemetje naar Kerkrade sturen geadresseerd aan Mikhail Rosheuvel. Waar de strijd in de kelder van de Eredivisie nog open ligt, lijkt de verkiezing voor de 'misser van het jaar' in ieder geval niet erg spannend te gaan worden. Die titel kan alvast naar Rosheuvel...

Wat verder nog opviel...

Ook in Venlo is de nederlaag van PSV niet onopgemerkt gebleven:

Guram Kashia vat het spel van Vitesse tegen FC Utrecht even samen:

De redding van het weekend is voor Marco Bizot:

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 16 augustus 2018

  2. woensdag 15 augustus 2018

  3. dinsdag 14 augustus 2018