Heracles wijst FC Twente verder naar onderen met derby-winst

9 maart 2018, 22:03   Bijgewerkt: 9 maart 2018, 22:11

Heracles Almelo heeft FC Twente vrijdagavond veel pijn gedaan door de Twentse derby te winnen: 2-1. De bezoekers uit Enschede kwamen na een zeer slechte eerste helft vlak na de pauze op voorsprong. Het in nood verkerende Twente zag Heracles via Kristoffer Peterson en Robin Pröpper echter binnen tien minuten de zege pakken. Daardoor drukt Heracles, zoals in het stadion veel te zien en horen was, de rivaal verder in de problemen onderin de Eredivisie.

De rivalenstrijd begon nog veelbelovend met gele kaart voor Adam Maher na veertien seconden en een daarop volgende vrije trap van Brandley Kuwas waarop Joël Drommel redding bracht, maar daarna volgden 44 bloedeloze minuten. Heracles was vooral dreigend via middenvelder Jamiro Monteiro, hij zorgde voor openingen in de Twentse verdediging. Peterson en Vincent Vermeij konden daar echter geen pap van maken. Twente liet zich voor rust alleen zien via een pegel van Maher (redding Bram Castro) en een inzet van Tom Boere, zijn schot ging over het doel.

De eerste helft viel dus zwaar tegen, gelukkig maakte een levendige tweede helft alles goed. Een doelpunt, dat de wedstrijd nodig had, die viel zes minuten na rust. Het was Twente dat op voorsprong kwam via Adnane Tighadouini. Hij was het eindstation nadat de Tukkers een overtalsituatie goed uitspeelde. De goal deed het duel losbarsten. Kansen volgden elkaar snel op en Heracles stond tien minuten na de 0-1 van Tighadouini zelfs alweer op voorsprong. Kuwas creëerde met een prachtige pass een opening in de Twentse verdediging en de lage voorzet daarna werd tegen de touwen geschoten door Peterson. De Zweed had daarbij wel geluk: zijn inzet werd gekeerd door Drommel en ging vervolgens via de aanvaller alsnog het doel in.

De 2-1 leek wat te doen knakken bij Twente, dat in het vervolg van de tweede helft weinig meer kon uitrichten. Fredrik Jensen schoot nog tegen Castro op en in de slotfase knalde invaller Mounir El Hamdaoui over. Heracles wist zelf ook weinig gevaar meer te stichten en kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd, die soms op het randje was met stevige tackles en overtredingen. Zoals een derby betaamt. Heracles sluit door de zege aan bij de ploegen die strijden om de play-offs en drukt FC Twente verder in de zorgen. De ploeg van Gertjan Verbeek, die wederom niet won, blijft onderin hangen en staat nog altijd vijf punten achter op nummer vijftien Willem II, dat volgende week de tegenstander is in de Eredivisie.

Opstellingen en beoordelingen:

Heracles Almelo: Bram Castro 6.5, Tim Breukers 5.5 (90. Tim van de Berg -), Wout Droste 6 (64. Dries Wuytens 5.5), Robin Pröpper 6.5, Roland Baas 6, Jamiro Monteiro 7.5, Peter van Ooijen 5, Sebastian Jakubiak 6, Brandley Kuwas 7.5, Vincent Vermeij 5 (80. Paul Gladon -), Kristoffer Peterson 6.

FC Twente: Joël Drommel 5.5, Jeroen van der Lely 5, Thomas Lam 5, Peet Bijen 5, Cristian Cuevas 4.5, Danny Holla 6, Adam Maher 6, Fredrik Jensen 5.5, Adnane Tighadouini 6 (73. Mounir el Hamdaoui -), Tom Boere 5 (81. Jos Hooiveld -), Michaël Maria 5.5.

Man of the match: Jamiro Monteiro