Sparta knokt zich in tweede helft op karakter voorbij ADO

Sparta knokt zich in tweede helft op karakter voorbij ADO

4 maart 2018 – Vol overgave heeft een strijdend Sparta Rotterdam zondagmiddag in het eigen Kasteel drie punten overgehouden aan het duel met ADO Den Haag: 2-1. De ploeg van Dick Advocaat was voor rust onthutsend zwak en mocht blij zijn dat ADO alleen scoorde via Erik Falkenburg. Na de pauze toonde Sparta een heel ander gezicht en knokte het zich door doelpunten van Michiel Kramer en Robert Mühren voorbij ADO en van de laatste plaats in de Eredivisie af.Sparta won dit kalenderjaar nog geen enkele wedstrijd en stond daarom al tijden onderaan in de Eredivisie. Het verschil met nummers zestien en zeventien, FC Twente en Roda JC, was maar twee punten dus was alles nog mogelijk om directe degradatie af te wenden. Vanmiddag in het eigen Kasteel moest daar de eerste stap in worden gezet tegen het goed draaiende ADO. De nummer acht van de Eredivisie had tot nu toe al 36 punten verzameld en heeft zelfs uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal.

Vanaf de aftrap leek de wil bij ADO om de play-offs te bereiken veel groter dan de wil bij Sparta om op deze zondagmiddag belangrijke zaken te doen. Sparta oogde slap, straalde totaal geen geloof uit en kon voor rust niks klaarspelen. Dat had misschien ook te maken met de vroege tegentreffer van Falkenburg, die al na zes minuten de 0-1 maakte door via de binnenkant van de paal doel te treffen. Enkele seconden daarvoor dacht ADO al op voorsprong te zijn gekomen via Nick Kuipers, maar de verdediger had in de ogen van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer een overtreding gemaakt.

Falkenburg zette zijn oude club dus op achterstand en had vlak voor rust de score nog kunnen verdubbelen. Net als bij de 0-1 leed Sparta knullig balverlies op de eigen helft, maar dit keer zat het Falkenburg niet mee. Hij punterde de bal langs Sparta-doelman Jannik Huth en zag hoe de keeper vervolgens de bal in de handen pakte nadat deze tegen de paal was beland.

Waar Sparta voor rust zeer machteloos voor de dag kwam en niets erop leek dat het nog goed zou komen, tapte het team uit Spangen na de thee uit een heel ander vaatje. Of er moest een wondermiddel in de thee hebben gezeten, of Dick Advocaat had zo'n donderspeech gegeven waardoor het voetbal van Sparta er opeens anders uitzag. Advocaat had in ieder geval wel ingegrepen, hij liet Kenneth Dougall en Dabney Dos Santos in de kleedkamer. Mühren en Thomas Verhaar kwamen voor hen in de plaats.

Direct na het eerste fluitsignaal van Wiedemeijer had Sparta al twee reuzenkansen te pakken. Kramer stuitte echter twee keer op ADO-doelman Robert Zwinkels. Een kwartier later was het wel raak voor de van Feyenoord overkomen spits. Kuipers hief buitenspel op bij ADO en daarvan profiteerde Kramer optimaal door de bal beheerst langs Zwinkels te schieten. Meteen vanaf de aftrap kreeg hij de mogelijkheid op de 2-1, dit keer was Zwinkels hem de baas.

Zo kwam Sparta terug in de wedstrijd en dat had ADO aan zichzelf te danken. Via Falkenburg had het voor de 1-1 nog een kans op de 0-2 gemist en Huth hield Elson Hooi met een uitstekende reflex van scoren af. Later liet de goalie nog een keer zijn klasse zien, op katachtige wijze sloeg hij een kopbal van Björn Johnsen uit de hoek. ADO was dus niet slagvaardig en kreeg daar tien minuten voor tijd de rekening voor gepresenteerd.

Sparta bleef maar aanvallen, op jacht naar die broodnodige zege. De aanvalslust werd beloond, invaller Mühren was uiteindelijk de gevierde man. Hij kapte Wilfried Kanon uit en schoot via Zwinkels raak. Zo bracht hij heel het Kasteel in extase, eindelijk was er weer wat te vieren voor Sparta. Het ontdeed zich met de zege van de laatste plaats. Roda is nu de hekkensluiter en ontvangt volgende week in eigen huis het opgeleefde Sparta.

Opstellingen en beoordelingen*:
Sparta Rotterdam: Jannik Huth 7.5, Frederik Holst 5, Sander Fischer 6, Julian Chabot 6, Miquel Nelom 5.5, Ryan Sanusi 4.5, Kenneth Dougall 4.5 (46. Thomas Verhaar 6.5), Paco van Moorsel 4 (76. Deroy Duarte -), Dabney Dos Santos 4 (46. Robert Mühren 7.5), Soufyan Ahannach 6, Michiel Kramer 6.5.

ADO Den Haag: Robert Zwinkels 5.5, Tyronne Ebuehi 6.5, Nick Kuipers 4.5, Wilfried Kanon 5, Aaron Meijers 6, Lex Immers 6, Danny Bakker 5.5 (85. Delano Ladan -), Abdenasser El Khayati 5.5, Erik Falkenburg 6 (54. Edouard Duplan 5), Björn Johnsen 5.5, Elson Hooi 5 (71. Thijmen Goppel -).

Man of the match: Robert Mühren

*spelers moeten minimaal 20 minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019

  3. vrijdag 16 augustus 2019