In de tijdmachine: Feyenoord - PSV (3-3), december 2004

24 februari 2018, 10:13   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor morgen (zondag) staat één van de fraaiste affiches uit het nationale voetbal op de rol: Feyenoord - PSV. Aan historie in confrontaties tussen deze twee traditionele topclubs geen gebrek en dus ziet FCUpdate.nl genoeg reden om in haar tijdmachine te stappen. We landen in december 2004, toen een dominant PSV en een dolend Feyenoord elkaar in De Kuip op 3-3 hielden.

Vertrekkende en komende sterren

Nadat in 2004 voor de 29ste keer in de Eredivisie-geschiedenis de schaal naar Ajax was gegaan - dankzij een ploeg met onder meer Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Maxwell en Zlatan Ibrahimovic; merk op dat Ajax desondanks door sommige analytici ook wel 'de kampioen van de armoede' werd genoemd - stond de Nederlandse competitie in het seizoen 2004/2005 in het teken van de heerschappij van PSV.

Het aankoopbeleid van PSV in dezelfde zomer bleek echter uitstekend. Met keeper Heurelho Gomes, de betonsterke verdediger Alex en de behendige Jefferson Farfán deed het uitstekende zaken in Zuid-Amerika, bovendien werd met Phillip Cocu belangrijke routine aan het elftal toegevoegd. De middenvelder werd na zes jaar voor FC Barcelona te hebben gespeeld verleid tot een terugkeer naar het Philips Stadion.

[img,112172,right,]Als collega-keepers schreven Gomes en Zoetebier samen historie. Op 28 augustus 2004 wist NAC Breda-speler Mike Zonneveld met een prachtige vrije trap de PSV-defensie te verschalken, daarna hielden de Eindhovenaren hun doel héél lang schoon. 1159 minuten - waarvan het grootste deel op het conto van Gomes kwam - om precies te zijn. Dat is nog altijd een record voor de Eredivisie. Wanneer het misging? Op 12 december 2004, in een boeiende uitvoering van Feyenoord - PSV.

De eerste helft in De Kuip verliep voor PSV eigenlijk zoals haar hele seizoen: met volledige controle. In de voorgaande vijftien competitiewedstrijden - het treffen met Feyenoord was in de zestiende speelronde - hadden de Brabanders maar liefst 41 punten gepakt en een doelsaldo van 39-5 opgebouwd. Alleen op visite bij NAC en FC Utrecht moesten ze genoegen nemen met een gelijkspel, de andere dertien duels werden stuk voor stuk omgezet in drie punten.

Feyenoord - PSV, december 2004

Feyenoord - PSV, december 2004

Feyenoord, in het wedstrijdverslag op de eigen clubwebsite nota bene omschreven als 'bij tijd en wijle de speelbal van PSV', knokte zich kort na de doelwissel terug in de wedstrijd. De club uit de havenstad kwam met meer overtuiging in de benen uit de kleedkamer, wat vlot resulteerde in de aansluitingstreffer van Kalou. De Ivoriaan trof doel in de rebound, nadat een diagonaal schot van Bart Goor de paal had geraakt. Eindelijk was de PSV-defensie weer gepasseerd in de Eredivisie.

Feyenoord - PSV, december 2004

Feyenoord - PSV, december 2004

De samenvatting van Feyenoord - PSV uit december 2004: (tekst loopt door onder video)

Hoe het verder ging

PSV - Milan, mei 2005

PSV - Milan, mei 2005

Feyenoord - ADO Den Haag, mei 2005

Feyenoord - ADO Den Haag, mei 2005

Statistieken

Feyenoord - PSV 3-3 (0-2)

Scheidsrechter: René Temmink

Scoreverloop

6. 0-1 Cocu

24. 0-2 Farfan

49. 1-2 Kalou

70. 1-3 Beasley

82. 2-3 Ono

90. 3-3 Goor

Opstellingen

Feyenoord: Lodewijks; Song, Saidi, Paauwe, Basto (80. Buffel); Ghaly (32. Castelen), Bosschaart, Ono, Goor; Kuyt, Kalou

PSV: Gomes; Ooijer, Alex, Bouma, Lee; Cocu, Vogel (85. Bogelund), Van Bommel; Park, Farfan (53. Vonlanthen (87. Sibon)), Beasley

Door: Rahied Ishaak

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen