Feyenoord en PSV: wat gebeurde er in één jaar na blunder Zoet?

25 februari 2018, 08:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In een jaar kan veel veranderen, ervaren Feyenoord en PSV. De twee ploegen stonden 364 dagen geleden ook tegenover elkaar in De Kuip. PSV verloor, en was definitief knock-out voor de titel. Feyenoord ging er vervolgens met de volle buit vandoor. Hoe anders staan de zaken er nu voor. Wat is er in één jaar allemaal gebeurd in Rotterdam en Eindhoven?

Jeroen Zoet was een jaar geleden de schlemiel. Hij besliste de topper door de bal over de eigen doellijn te trekken. De Kuip stond op z'n kop, Zoet kon wel door de grond zakken. De meest flauwe grappen moest Zoet in de dagen die volgden slikken. Het gegrabbel van Zoet was typerend voor het verloren seizoen van PSV.

{image[324353][right-half][]}PSV: Zoet pakt punten

Maar dat was 26 februari 2017. Zoet is ondanks zijn fout zonder enkele twijfel eerste doelman gebleven bij PSV. Hij maakt nu een sterk seizoen door en pakt ook punten voor de Eindhovenaren. Op de momenten dat de ploeg worstelt, kunnen zijn collega's op hem bouwen. De international zag afgelopen zomer nog een transfer mislukken. Het was een mentaal tikje, maar Zoet herpakte zich. Een winters vertrek was geen optie voor hem. De doelman wil de titel en met opgeheven hoofd de deur achter zich dichttrekken.

Feyenoord: onrust onder de lat

De rust onder de lat heerste een jaar geleden ook bij Feyenoord. Brad Jones was een belangrijke schakel in het kampioensjaar van de Rotterdammers.  Ook de van een blessure herstelde Kenneth Vermeer schikte zich in de rol van reservedoelman. Maar Jones is niet de Jones van voor de zomer. Het is onzekerheid troef bij de Australiër. Vermeer zag dat ook en sloeg vorige maand met zijn vuist op tafel toen Giovanni van Bronckhorst bekendmaakte dat Jones eerste doelman zou blijven. De 32-jarige Amsterdammer pakte zijn biezen en heeft bij Club Brugge zijn gewenste basisplaats te pakken. 

{image[324223][right-half][]}PSV: kampioen van 2017 én imposant thuisrecord

Het ene is mede het gevolg van het andere. PSV was vorig seizoen kansloos voor de titel, maar dat lag niet aan het afgelopen kalenderjaar. De huidige koploper van de Eredivisie mocht zich in december de beste van 2017 noemen. Dat is voor een groot deel te danken aan een indrukwekkende thuisreeks. Op 26 november 2016 won PSV van ADO Den Haag en aan de serie thuisoverwinningen kwam zaterdag tegen sc Heerenveen (2-2) kwam zaterdag een einde. Maar liefst 22 keer achter elkaar stapte PSV in het eigen Philips Stadion als winnaar van het veld.

Feyenoord: belabberde cijfers

Feyenoord en PSV troffen elkaar een jaar geleden in speelronde 24. Acht punten voorsprong had de Stadionclub (60) op PSV (52), destijds de nummer drie op de ranglijst. Ook de verdere statistieken spraken boekdelen. Een doelsaldo van 47 (59 om 12) voor Feyenoord, tegenover een doelsaldo van 28 (43 om 15) voor PSV. Feyenoord boekte na 23 speelronden negentien zeges, verloor één keer en speelde drie keer gelijk. PSV verloor tot dusver ook maar één keer, maar speelde zeven keer gelijk en won vijftien keer.

PSV: vertrouwen in Cocu

De druk die Cocu maandenlang voelde, ligt nu op de schouders van zijn collega Giovanni van Bronckhorst.  Feyenoord-directeur Jan de Jong wil graag Arsenal achterna, met Gio in de rol van Arsene Wenger. Wat dat betreft heeft Van Bronckhorst nog wel krediet. Maar met de huidige resultaten is het toch even wat anders om in de dug-out van De Kuip te zitten. Vorig jaar leed de hele Kuip aan kampioenskoorts, nu moet de KNVB Beker als troostprijs het seizoen nog een beetje glans geven.

{image[318699][right-half][]}Feyenoord: de erfenis van Kuyt

PSV nam afscheid van Héctor Moreno (AS Roma), Andrés Guardado (Real Betis), Jetro Willems (Eintracht Frankfurt) en Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion). Problemen met de hiërarchie leverde dat niet op. Marco van Ginkel, Luuk de Jong en Zoet zijn eerste, tweede en derde aanvoerder. Zij zijn de baas in de kleedkamer van PSV. Die rol was een half seizoen lang vacant bij Feyenoord. Dirk Kuyt stopte op de Coolsingel met de schaal in de hand. Hij liet daarmee een flinke erfenis achter, zo ervoer Van Bronckhorst. Robin van Persie keerde vorige maand terug op het oude nest. Hij moet Kuyt opvolgen als leider en de eigenzinnige spelers binnen de selectie in het gareel houden.

PSV: Chucky

Hij is voor PSV een schot in de roos geweest: Hirving 'Chucky' Lozano. Feyenoord haalde Sam Larsson, Ridgeciano Haps, Jeremiah St. Juste, Kevin Diks , Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius, maar niemand van dit zestal kan tippen aan Lozano. De Mexicaan maakte dertien doelpunten en bereidde er negen voor. Dat PSV bovenaan staat is mede zijn verdienste. Daarom is het voor PSV ook zo zuur dat Lozano geschorst is voor de topper van vanmiddag.

Feyenoord: randzaken troef

In een jaar tijd is de hosanna in De Kuip duidelijk verdwenen. Er is veel gebeurd, een overwinning op PSV is slechts een kleine pleister op een grote wond. Daarbij is het de vraag hoe diep Feyenoord wil gaan, met het oog op de halve finale tegen Willem II. Complotdenkers vermoeden zelfs dat Feyenoord de wedstrijd wil laten lopen, om aartsrivaal Ajax niet te helpen. 

Voor PSV gaat het duel met Feyenoord weer bepalend worden voor het competitieslot. Winst houdt de Eindhovenaren in het huidige, rustige vaarwater. Bij ieder ander resultaat zal ook bij PSV de druk weer flink toenemen. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen