Een nieuwe RvC voor ADO Den Haag: wie zijn de Chinezen?

Een nieuwe RvC voor ADO Den Haag: wie zijn de Chinezen?

18 februari 2018 – ADO Den Haag maakte zaterdag de nieuwe Raad van Commissarissen bekend. Oud-minister Ad Melkert (op foto links) behoeft weinig introductie. En dat geldt ook voor John van Ringelenstein (op foto rechts), die veertien jaar voorzitter was en in die periode de club in 1994 redde van de ondergang. Blijven over twee onbekende Chinese RvC-leden. Omdat het Chinese UVS eigenaar is van ADO Den Haag, hebben ook John Yan (46) en Felix Wu Xue Song (42) - zij ontbraken zaterdag op de persconferentie - zitting in de RvC. Wie zijn deze twee Chinezen?John Yan, sportverslaggever
Yan is een Chinese (tv)sportverslaggever. Volgens het persbericht van ADO Den Haag tevens zeer ervaren en bekend. Zijn kennis zit in de moderne, (online-) sportcommunicatie. Yan was in het verleden hoofdredacteur van All Sports Magazine, adjunct-hoofdredacteur van Titan Sport en senior vice president van Netease Portal. Ook bracht hij verschillende sportboeken uit. Eentje luistert naar de titel 'You Will Never Walk Alone', een boek over de ontstaansgeschiedenis van het Engelse voetbal. Yan presenteert sinds 2013 ook zijn eigen sportshow The Football Talk. Dit programma is in China op meer dan twintig tv-kanalen op de buis. "We hebben hem leren kennen als iemand waarmee wij uitstekend door een deur kunnen", aldus Benn Knüppe (midden op foto), die tijdelijk voorzitter was van de RvC en wordt opgevolgd door Melkert.

Wu Xue Song, specialist sportfinanciën
Wu Xue Song noemde Knüpper zaterdag op de persconferentie een 'financieel specialist'. "Met een duidelijke achtergrond op het gebied van sport." De nieuwe commissaris was specialist bij investeringen en overnames van sportclubs in China en daarbuiten. Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett Packard en Oracle - een softwarebedrijf uit de Verenigde Staten - staan ook op zijn CV. Momenteel is hij managing partner bij Grand Capital, aanbieder van online services. Vanuit zijn liefde voor voetbal is hij sinds 2009 commentator bij Beijing TV sports Channel en het LeTV sports channel. Daarnaast maakt Wu Xue Song zich sterk voor gelijke onderwijskansen voor alle kinderen in China. Hij bekleedt een rol als voorzitter van de stichting Teach Future China, een organisatie die voor goed en toegankelijk onderwijs staat.

Het vijfde lid
De nieuwe RvC krijgt nog een vijfde lid vanuit de HFC, de formele licentiehouder van de club. Knüppe sprak de verwachting uit dat dit spoedig gaat gebeuren. "Een persoon die goed moet passen bij deze RvC. Vanwege onze goede contacten, verwachten we dat dit op korte termijn bekend te maken."

Door: Steven Koelma

Lees ook: Melkert aan de slag bij ADO: "Ik geloof dat meer mogelijk is"

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 december 2018

  2. donderdag 13 december 2018