Slechts zeven BVO's uit Nederland willen niet verkocht worden

14 februari 2018, 08:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Veel voetbalclubs in Nederland zijn bereid om een deel van de eigenaarsrechten te verkopen als dat nodig is om te overleven. Dat blijkt uit onderzoek van Voetbal International. Het medium deed een grote enquête onder de Nederlandse BVO's, waaruit bleek dat een overgroot deel bereid is om de club van de hand te doen.

Dat is best opvallend, omdat [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/327045/overname-vooralsnog-niet-aan-de-orde-voor-fc-groningen/,_blank,recente uitspraken] van FC Groningen-directeur Hans Nijland voor opschudding zorgden. Hij zei dat 'zijn club' onder bepaalde voorwaarden best te koop is, als het daardoor kan groeien in het Nederlandse voetballandschap. Daar sluiten veel clubs zich bij aan: slechts één vijfde van de clubs wil er zeker níet aan meewerken. Het andere deel wel of is zelfs al in onderhandeling (geweest). 

{image[316628][right-half][Aleksei Korotaev]}Eigenaren

Het grootste deel van de clubs in de Eredivisie en Jupiler League is zelfs al verkocht (35%, twaalf clubs). Naast de bekendere voorbeelden zoals bij Roda JC, FC Utrecht en Fortuna Sittard, zijn ook clubs als sc Cambuur en Almere City in handen van externe partijen. Soms is dat (voor een deel) in handen van betrokken clubmensen in de vorm van een stichting, in andere gevallen weer net als bij Fortuna één grotere partij.

Naast de helemaal verkochte clubs, zijn er ook BVO's die een deel van de club in de verkoop doen of eventueel willen doen. Ook is er een aantal clubs dat openstaat voor een gehele overname: Eredivisionisten FC Groningen en FC Twente staan bijvoorbeeld te koop, terwijl Excelsior, VVV-Venlo en Willem II bij voorbaat de deur niet sluiten voor een externe partij.

Tot slot is er nog een relatief hoog percentage clubs dat onder geen beding (een deel van) de club wil verkopen. PSV, Heerenveen, Heracles Almelo, FC Volendam, RKC Waalwijk, FC Eindhoven en MVV Maastricht vallen voorlopig niet in handen van een Chinese miljardair, groep plaatselijke ondernemers of een sjeik uit Qatar. Die clubs gaven aan niet in handen te willen vallen van andere investeerders dan de club zelf. Dat is dus slechts ruim een vijfde van de Nederlandse clubs die dat duidelijk aangeeft.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen