De knappe thuisreeks van PSV: laatste kwartier doorslaggevend

8 februari 2018, 11:00

PSV verbeterde woensdagavond door de 1-0 zege op Excelsior het clubrecord door voor de 22ste keer op rij een thuiswedstrijd te winnen in de Eredivisie. De laatste ploeg die niet werd verslagen was FC Twente (1-1, 5 november 2016) en voor de laatste tegenstander van wie werd verloren, moeten we nog een paar maanden terug: Feyenood won op 18 september met 0-1 in Eindhoven. FCUpdate.nl zet het record van PSV in the picture.

Dat het tegen de Rotterdamse ploeg 'slechts' 1-0 werd, mag geen verrassing heten. Dat is namelijk de eindstand die het vaakst (zesmaal) op het scorebord stond in de afgelopen 22 thuisoverwinningen. De grootste zege was op Willem II (5-0), het team dat overigens vijf maanden later ook met een forse 4-0 naar huis werd gestuurd. Ook opponent Excelsior, tegen wie de 22ste zege werd geboekt, scoorde tweemaal niet in Eindhoven (2-0, 1-0). De Eindhovenaren hielden in totaal vijftienmaal de nul (!) in de serie. 

{image[316368][right-half][]}Benauwdste zege (7 april 2017)

De komst van Marco van Ginkel in de winterstop van vorig seizoen moest PSV meer doelpunten opleveren. In eigen huis tegen Heerenveen wierp dat meteen zijn vruchten af. Door drie doelpunten van Reza Ghoochannejhad leek de formatie van Phillip Cocu in eigen huis tegen een nederlaag aan te lopen (2-3), maar late treffers van Marco van Ginkel en Héctor Moreno bezorgden PSV een zeer benauwde overwinning. Recentelijk tegen FC Twente (4-3) deden ze dat kunstje nog eens dunnetjes over, doordat Stefan Thesker een eigen goal maakte, terwijl ook de 4-1 zege tegen PEC op de slotdag van de Eredivisie pas in het laatste kwartier tot stand kwam. 

Doelpuntenverdeling

Dit seizoen leeft het gevoel alsof PSV bijna elke wedstrijd het verschil in de slotminuten maakt. Hoewel dat een beetje overdreven is, maakte de ploeg in de sterke thuisreeks wel meermaals het verschil in het laatste kwartier. Een kleine dertig procent (27%) van alle treffers viel namelijk in de laatste vijftien minuten. Sowieso scoort de formatie van Cocu na de pauze een stuk beter dan voor: tweederde van de treffers (66,6%) in de thuisserie viel in het tweede bedrijf. Tactische omzettingen? Vermoeidheid bij de tegenstander? Toeval? Opvallend is het in elk geval wel en het bevestigt de uitspraken van PSV'ers de laatste weken. "Als het zo vaak gebeurt, is het geen toeval meer", gaf Luuk de Jong recent aan. Het is voor spelers een heerlijk gevoel als je weet dat je makkelijk in de laatste minuten scoort. Bovendien geeft het vertrouwen om ook daadwerkelijk te scoren in de laatste minuten, terwijl het bij de opponent angst inboezemt.

{image[321398][left-half][]}De grootste zege (9 april 2017)

Gek genoeg was het tegen Willem II verre van overtuigend wat PSV liet zien in de Eredivisie op 9 april. De Eindhovenaren zochten zelfs onder lichte fluitconcerten de kleedkamers op, ondanks dat Nicolas Isimat-Mirin in het rustsignaal de openingsgoal maakte uit een hoekschop. Al had het eigenlijk 0-1 moeten zijn, omdat een eerdere poging van Thom Haye wél over de lijn was. De treffer werd niet toegekend en mede daardoor liep de thuisploeg uiteindelijk vrij simpel uit naar een 5-0 overwinning.

Cijfers

Wedstrijden: 22

Punten: 66

Doelpunten voor: 58

Doelpunten tegen: 12

Topscorer: 1. Van Ginkel (12), 2. Luuk de Jong (10), 3. Hirving Lozano (7), 4. Gastón Pereiro (6), 5. Siem de Jong en Héctor Moreno (4)

Aantal doelpuntenmakers: 16

Vaakst scheidsrechter: Björn Kuipers (6x)

Vaakst wedstrijddag: zaterdag (11)

Overall

Van de 22 zeges waren er tien met 'slechts' één doelpunt verschil. Tegenstanders hebben heel vaak het gevoel dat er 'meer te halen viel' in de Lichtstad. Van Jurgen Streppel, Hans de Koning, Gertjan Verbeek tot aan Giovanni van Bronckhorst. Allen kwamen ze tot de conclusie dat hun ploeg zeker niet onderdeed voor de thuisclub, maar wel dat ze zonder punten terug in de bus stapten. Ook Mitchell van der Gaag vond woensdagavond terecht dat zijn ploeg het zeker niet onaardig deed, maar nam ook zijn hoed af voor opponent PSV. "Ze staan bovenaan, dat is niet voor niets", sprak hij. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen