Gudde en zijn zoektocht van 100 dagen naar Koeman

7 februari 2018, 07:31   Bijgewerkt: 7 februari 2018, 11:05

Ronald Koeman en Nico-Jan Hoogma vormen de komende vier jaar de 'technische top' van de KNVB. Zij zijn het eindresultaat van een zoektocht die directeur betaald voetbal Eric Gudde in november begon. Hoe zag dat proces eruit?

Gudde legde dinsdag bij de presentatie van het duo op de KNVB Campus in Zeist uit hoe zijn zoektocht in grote lijnen eruit zag. De oud-bestuurder van Feyenoord had zichzelf voor zijn eerste grote taak als KNVB-baas zo'n honderd dagen gegeven. Die gebruikte Gudde om zijn oor ten luister te leggen bij stafleden uit de laatste periode Dick Advocaat, spelers, trainers, technisch en algemeen directeuren, voetbaltechnische mensen, de Raad van Commissarissen van de KNVB en verdere sparringspartners uit zijn eigen netwerk. Het rondje langs de velden van resulteerde in een aantal bevindingen, die Gudde verdeelde over zeven punten.

{image[323967][right-half][Eric Gudde]}1. Werkwijze staf en spelers

Voor de werkwijze binnen technische staf, en tussen staf en spelers, kondigde Gudde meer duidelijkheid aan. Belangrijke verbeterpunten zijn een betere structuur in de voorbereiding, een duidelijkere spelfilosofie en een nadrukkelijk betere intern en externe communicatie. "Uit alle gesprekken kwam boven water: de standaard is het WK 2014 in Brazilië. Het zal geen verrassing zijn dat we naar dat niveau terugwillen", zei Gudde.

2. Harmoniseren nationale elftallen

Oranje is binnen de KNVB een los onderdeel geworden. Daar komt verandering in. Er moet meer afstemming tussen Jong Oranje en de nationale teams daaronder komen. Gudde wil dat een rode draad van het grote Oranje tot en met onder 15 jaar terugkeert.

3. Samenwerking clubs

De samenwerking met de technische staf van het Nederlands elftal en de clubs kan intensiever, erkende Gudde. Dat ook op verzoek van de clubs. "Een goed voorbeeld is hoe de coaches van de jongere Oranje-teams samenwerken met die van de clubteams."

{image[321606][right-half][]}4. Ontwikkeling

Het is vanuit zoveel hoeken aangegeven: de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal staat stil. Dat zien ze bij de KNVB uiteraard ook. Gudde: "Iedereen heeft bij ons in de keuken mogen kijken en de mooie dingen eruit gehaald. Andere landen hebben zich doorontwikkeld, wij hebben dat minder gedaan en hebben daardoor een achterstand opgelopen."

5. Winnaars van Morgen

Het rapport 'Winnaars van Morgen' ligt nog steeds ergens op de planken van de KNVB Campus. "Een denkrichting waarvan ik het gevoel heb dat het van niemand is. Er zitten goede dingen in, waarvan een aantal ook al is geïmplementeerd. Maar het heeft ook aspecten waarbij je vraagtekens kunt zetten. We zullen dit goed moeten evalueren. We zullen daar echt focus op moeten zetten."

6. Trainersopleiding

Is de Nederlandse trainersopleiding nog zo onderscheidend als in het verleden? Gudde vraag het zich hardop af. "De kwantiteit en kwaliteit van docenten, het hele curriculum zijn specifieke zaken die aandacht vragen. Juist, omdat we hier graag de beste in willen zijn."

{image[321972][right-half][]}7. Vrouwenvoetbal

Dankzij het succes van de Oranje-vrouwen op het EK in eigen land kreeg het Nederlandse vrouwenvoetbal een enorme boost. "Een prachtige sprong voorwaarts. Maar het is wel zaak dat we naar de toekomst blijven kijken en dat we de intensivering van het meidenvoetbal op nationaal niveau zeer serieus nemen."

Al het bovenstaande leidde tot een profielschets voor de bondscoach en een technisch directeur. De KNVB concludeerde na de bevindingen ook dat het takenpakket voor de technische man te fors zou worden. "Te divers en te omvangrijk", zei Gudde. Daarom is in Zeist besloten de functie te splitsen naar een directeur topvoetbal en een directeur voetbalontwikkeling.

{image[323965][right-half][]}Directeur topvoetbal

Hoogma gaat zich als kersvers directeur topvoetbal buigen over het Nederlands elftal, Jong Oranje, onder 20 jaar, onder 19 jaar en het vrouwenteam. De geboren Fries gaat de trainers aansturen en treedt op als klankbord. "Heel belangrijk is de rode draad, programmering en werkwijze tussen al die teams", aldus Gudde.

Directeur voetbalontwikkeling

De directeur voetbalontwikkeling krijgt de nationale teams van onder de 18 jaar tot en onder de 15 jaar, het breedtevoetbal en de trainersopleidingen in zijn portefeuille. Dat laatste temeer omdat de KNVB meent dat meer en betere trainers cruciale succesfactoren zijn van het voetbal. Gudde: "Het voetbal is weer gecentreerd in het midden van de organisatie. Beide directeuren maken deel uit van de directie. Zo krijgt deze directie een totaal andere signatuur dan in het verleden."

Voor de functies bondscoach en directeur topvoetbal waren Koeman en Hoogma het favoriete duo. Een directeur voetbalontwikkeling ontbrak dinsdag nog. Een profiel is duidelijk, maar aan een pool van namen moet de KNVB nog verder tijd besteden. Dat wordt een eerste taak van Hoogma, die samen met Gudde en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal) op zoek gaat naar de directeur voetbalontwikkeling.

Door: Steven Koelma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen