Ruud Vormer: ster in België op weg naar de Gouden Schoen

7 februari 2018, 16:21

"Ruud! Ruud! Ruud! Ruud!" De supportersgezangen ter ere van Ruud Van Nistelrooy joelden twaalf jaar geleden over de tribunes van Old Trafford. Tegenwoordig worden die gezangen opnieuw ten gehore gebracht in het Jan Breydelstadion. Club Brugge stevent af op een nieuwe titel dankzij de onvervalste leider op het middenveld, Ruud Vormer. Club is titelkandidaat nummer één, met hulp van de Nederlandse enclave aangestuurd door de toekomstige winnaar van de Gouden Schoen. Vanavond (woensdag) krijgt hij vermoedelijk zijn prijs overhandigt. 

Door: Olivier Plancke

Lauw onthaald

Moderne middenvelder

Begin oktober 2014, nauwelijks enkele weken na zijn aankomst in België, is Ruud Vormer zowaar basisspeler. Het kennersoog van Preud'homme liet hem blijkbaar niet in de steek. Preud'homme apprecieert spelers met een bepaalde spelintelligentie, die informatie verzamelen, verwerken en toepassen. Wie onder de Waal getraind en gespeeld heeft, weet dat Preud'homme niets aan het toeval overlaat en tactisch enorm veeleisend is. Ook daarom was de komst van Vormer zo belangrijk voor hem. Preud'homme turnt Vormer om van een zuivere nummer zes die altijd voor de verdediging bleef staan, tot een dynamische, moderne en infiltrerende middenvelder.

Ex-Club Brugge coryfee Lorenzo Staelens – beter bekend van de rode kaart voor Patrick Kluivert op het WK '98 - is complimenteus over Vormer in Sport/Voetbalmagazine: "Ruud is een speler naar mijn hart. Een beetje zoals ik vroeger: veel infiltratie. Niet zodanig veel aan de bal, maar wel werkkracht, lopen, diep gaan, in de zestien komen. Eentje met de mentaliteit van Club, daar hebben ze een goeie zaak aan gedaan."

Geweldige statistieken 

Hij wordt door tal van analisten getipt als opvolger van onder meer Jan Boskamp, Robbie Rensenbrink en Mbark Boussoufa. Alleen in Nederland blijft het stil rond Vormer, ook al wordt hij dikwijls nog eens geïnterviewd door Nederlandse journalisten van het Algemeen Dagblad en Voetbal International – die overigens verrast zijn over zijn goede prestaties. Wordt het niet eens tijd om Ruud Vormer een kans te geven bij Oranje? Onder voormalig bondscoach Danny Blind miste Vormer diepgang en scorend vermogen, hij was niet overtuigd van de Brugse smaakmaker. Nochtans bewijzen zijn cijfers het tegendeel: 36 doelpunten plus 37 assists in 171 officiële wedstrijden voor Club Brugge. Er zijn middenvelders met slechtere statistieken.

Al zullen geïnteresseerde ploegen minimum zeven miljoen euro moeten neertellen. Want wanneer Ruud Vormer de Gouden Schoen wint zal zijn marktwaarde boven de tien miljoen uitstijgen. Vanavond moet het gebeuren, op het gala in Lint. 

[photo,106459,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen