Barcelona houdt punt over aan waterballet tegen Espanyol

4 februari 2018, 23:08

FC Barcelona is in de verhitte, maar kletsnatte stadsderby tegen Espanyol blijven steken op een gelijkspel (1-1). De koploper begon zondag zonder Lionel Messi. In de tweede helft moest La Pulga toch van de bank om een resultaat over te houden aan het duel met Espanyol.

Messi miste dit seizoen in La Liga nog geen minuut. Met komende periode verplichtingen in zowel La Liga, de Champions League en de Copa del Rey kreeg de Argentijn rust van Ernesto Valverde. Paco Alcácer kreeg zodoende een basisplaats.

Maar zonder Messi ging het allemaal niet van harte. Al kwam dat voornamelijk door het droevige veld van Estadi Cornellà-El Prat, dat meer weg had van een zwembad. Goed voetbal was onmogelijk op de grasmat. Barcelona probeerde wel te voetballen en was met Philippe Coutinho dichtbij de voorsprong. De topaankoop raakte in de eerste helft de lat.

Terwijl Messi zich in de tweede helft warm liep, dacht Espanyol op voorsprong te komen. Maar het doelpunt werd geannuleerd, omdat de bal over de achterlijn was geweest. Later, met inmiddels Messi binnen de lijnen, was het alsnog raak.

Halverwege opende Gerard Moreno de score van het waterballet. Met een kopbal bracht hij Barça serieus aan het wankelen en leek de eerste competitienederlaag voor de koploper in aantocht. Maar nota bene de constant uitgefloten Gerard Piqué tekende met zijn hoofd voor de gelijkmaker. Hij haalde de woede op z'n hals nadat de verdediger kleinerende opmerkingen had gemaakt richting Espanyol.

Het slotstuk was vooral hard en gemeen. Vooral Espanyol zocht het randje op. Maar met zeven gele kaarten in totaal viel het nog mee, al had een rode kaart niet misstaan. Barcelona zal na het gelijkspel af moeten wachten wat Atlético Madrid zondagavond tegen Valencia doet. Bij winst is het verschil tussen beide ploegen negen punten.