Willem II bereikt halve finale na bekerthriller tegen Roda JC

1 februari 2018, 23:25

Willem II mag nog altijd dromen van Europees voetbal. De Tilburgers wonnen de rommelige, tumultueuze maar vooral meeslepende bekerconfrontatie met Roda JC na strafschoppen en bereikten de halve finale van de KNVB Beker. Doelman Mattijs Branderhorst zorgde voor de beslissing door de strafschop van Tsiy William Ndenge te stoppen. De overwinning was op basis van de kansenverhoudingen verdiend: Willem II raakte in de reguliere speeltijd en de verlenging drie keer de paal en zag drie ballen van de lijn gehaald worden.

Willem II begon met de vlak voor de transferdeadline aangetrokken Thomas Meissner in de basis. Ex-Ajacied Eyong Enoh kwam eveneens op het laatste moment naar Tilburg, maar haalde de eerste elf niet. Roda JC moest vlak voor de aftrap een tegenvaller incasseren: Ognjen Gnjatic haakte tijdens de warming-up geblesseerd af en Christian Kum moest plotseling aan de aftrap verschijnen.

Na een tamme openingsfase kreeg Fran Sol de eerste opgelegde kans van de wedstrijd. De Spanjaard stond na een pass van Fernando Lewis alleen voor doelman Hidde Jurjus: zijn nonchalante stift leek binnen te hobbelen, maar Daryl Werker voorkwam dat met een fraaie sliding. Even later was Lewis zelf dichtbij de openingstreffer: zijn subtiele volley eindigde echter tegen de paal.

De tweede helft begon flitsend: Ogbeche miste een open schietkans en in de tegenaanval krulde Donis Avdijaj, na mistasten van Lewis, op schitterende wijze de 1-2 in de verre hoek. Sol had deze treffer teniet kunnen doen, maar miste wederom oog in oog met Jurjus. Werker leek Willem II een handje te helpen, maar zag zijn kopbal tot zijn opluchting net naast zijn eigen doel belanden.

De Tricolores lieten zich niet van de wijs brengen en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Kostas Tsimikas schreef deze op zijn naam door een vrije trap door de muur en achter Jurjus te schieten. De Griekse linksback sloeg even later bijna weer toe uit een vrije trap, maar Henk Dijkhuizen voorkwam de 3-2 door de bal van de lijn af te koppen.

Dennis Higler

Beide ploegen kregen één grote kans tijdens de verlenging. Willem II-invaller Mo El Hankouri trof de paal met zijn eerste balcontact en Maecky Ngombo schoot hoog over na een kolderieke mispeer van  Branderhorst. Een strafschoppenserie bleek echter onafwendbaar. Nadat de eerste negen penalty's raak werden geschoten, besliste Branderhorst de tweestrijd door de penalty van Ndenge te stoppen.

Opstellingen en beoordelingen*

Roda JC: Hidde Jurjus 7; Henk Dijkhuizen 5.5, Daryl Werker 7, Christian Kum 5 (91. Ard van Peppen 6), Jannes Vansteenkiste 5.5; Adil Auassar 5.5, Simon Gustafson 5, Mohamed El Makrini 5 (67. Tsiy William Ndenge 6); Mikhail Rosheuvel 6.5, Jorn Vancamp 4 (70. Maecky Ngombo 6), Donis Avdijaj 6 (113. Mario Engels -)

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling