Werelddoelpunt Pröpper helpt Heracles aan punt in Groningen

27 januari 2018, 20:20   Bijgewerkt: 27 januari 2018, 20:25

FC Groningen en Heracles Almelo hebben in een bijzonder boeiend duel de punten gedeeld. De Almeloërs kwamen na een 3-1 ruststand terug tot 3-3. Het moment waarover vooral na zal worden gepraat was de gelijkmaker: een schitterend doelpunt van Pröpper. Het leverde zijn ploeg het derde punt in een uitwedstrijd op. Heracles staat door het gelijkspel nog steeds twaalfde, Groningen dertiende.

Wie gele kaarten ambieert zal zich in het eerste kwartier prima vermaakt hebben. Qua veldspel was het weinig spectaculair wat er in het Noordlease Stadion gebeurde, maar arbiter Dennis Higler hoefde zich desondanks niet te vervelen. Na vijftien minuten spelen had de leidsman al drie keer geel gegeven. Vijf minuten later kreeg de thuisploeg de eerste kans. Na een combinatie tussen Ritsu Doan en Jesper Drost schoot laatstgenoemde, maar de inzet ging net naast.

Een paar minuten later had Heracles wel succes. Darri nam een vrije trap snel, waardoor Jamairo Monteiro de bal voor het inschieten had. De behendige middenvelder schoot laag raak in de verre hoek: 1-1. Mogelijkheden voor Kristoffer Peterson (Heracles) en Django Warmerdam (FC Groningen) volgden, maar het echte spektakel kwam daarna pas. Op slag van rust bokste Heracles-doelman Bram Castro de bal uit een voorzet van Mahi recht voor de vrijstaande Drost. Die wist van dichtbij wel raad met dat buitenkansje: 2-1.

Daarmee was de koek nog niet op in het Hoge Noorden. De laatste aanval van het eerste bedrijf was namelijk óók raak. Pure individuele klasse van Mahi lag daaraan ten grondslag. De aanvaller kreeg de bal vlak buiten de zestien van Doan, trok vanaf de linkerkant in het strafschopgebied naar binnen en schoot in de lange hoek raak. Hij bepaalde daarmee de ruststand op 3-1.

Het was voor Heracles-trainer John Stegeman reden om in de theepauze in te grijpen. Paul Gladon en Brandley Kuwas, die voor het duel aangaf honderd procent fit te zijn maar desondanks niet startte, kwam in het veld. Het leidde tot een veldoverwicht voor de gasten. Dat werd na ruim een uur spelen beloond. Yoëll van Nieff liet zich opvallend eenvoudig aftroeven door Kuwas, waarna Vincent Vermeij geheel vrijstaand van dichtbij raak kon schieten.

Dat bleek even later de laatste actie van het duel. Het venijn zat hem daarmee zowel in het eerste als in het tweede bedrijf in de staart. Over die actie na de theepauze zal nog lang worden nagepraat. Het werelddoelpunt van Pröpper zorgde ervoor dat Heracles boven Groningen blijft staan in de stand. De Almeloërs pakken hun derde punt in een uitwedstrijd en hebben daarnaast een prima inzending voor het doelpunt van het seizoen te pakken.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 6,5; Mike te Wierik 6, Samir Memisevic 6,5, Yoëll van Nieff 6 (65. Kasper Larsen 6,5), Django Warmerdam 6,5; Ludovit Reis 5,5, Tom van de Looi 7; Mimoun Mahi 7 (61. Juninho Bacuna), Jesper Drost 7, Ritsu Doan 6,5 (82. Lars Veldwijk -); Tom van Weert 6,5

Heracles Almelo: Bram Castro 6,5; Jeff Hardeveld 6, Dries Wuytens 6, Robin Pröpper 7,5, Tim Breukers 6,5; Peter van Ooijen 5,5, Sebastian Jakubiak 6, Jamairo Monteiro 7 (46. Paul Gladon 5,5); Brahim Darri 6 (46. Brandley Kuwas 7) , Vincent Vermeij 7, Kristoffer Peterson 6,5

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling