Ajax tegen Feyenoord: hoe staan de zaken ervoor?

21 januari 2018, 10:17   Bijgewerkt: 21 januari 2018, 10:25

Ajax en Feyenoord maken zich op voor de 184ste Klassieker. Amsterdam tegen Rotterdam, het is Nederlands' meest beladen wedstrijd. Voor debuterend Ajax-trainer Erik ten Hag ligt er meteen een pittig examen klaar. En wat kan Giovanni van Bronckhorst met Feyenoord na de pijnlijke oorwassing in oktober? In aanloop naar De Klassieker legt FCUpdate.nl de vorm, de man in vorm, de transferactiviteiten, de ziekenboeg, de vermoedelijke opstelling en de bank naast elkaar. 

De Eredivisie-vorm

{image[323095][right-half][]}Ajax: V-W-W-W-G-V-W-W-W-W-V-W-W-G-W-W-W-W

Door alle trainersperikelen heeft Ajax rumoerige weken achter de rug. Dat is niet te zien aan de serie die Ajax heeft neergezet in de Eredivisie. Ajax won de laatste vier wedstrijden, waaronder de toppers tegen PSV (3-0) en AZ (1-2). In december klopte Ajax ook Willem II en Excelsior (beide 3-1), maar was de start van de feestmaand weer teleurstellend op bezoek bij FC Twente. Toen nog onder Marcel Keizer gaf Ajax een 0-2 voorsprong uit handen. De eerste keer dit seizoen dat de Amsterdammers een reeks van vier overwinningen neerzette, was wedstrijd vijf het einde: de zeperd in de eigen Arena tegen FC Utrecht.

{image[323236][right-half][]}Feyenoord: W-W-W-W-V-V-W-G-V-G-G-G-W-W-G-W-W

Feyenoord houdt zich vast aan een in Rotterdamse ogen sterke maand december. Die lijn wil de ploeg van Giovanni van Bronckhorst bij de hervatting van de Eredivisie weer oppakken. De 7-0 bij Sparta maakte indruk, maar net als in de laatste pot van 2017 tegen Roda JC (5-1), was van veel weerstand geen sprake. Feyenoord startte december met een minimale zege op Vitesse (1-0) en kwam anderhalve week later - het duel met FC Utrecht werd afgelast - niet verder dan een gelijkspel tegen het wisselvallige sc Heerenveen (1-1). Het is maar hoe je de vorm uit wil leggen. Aan de spelers van Feyenoord om te bewijzen dat de weg omhoog inderdaad weer is ingezet.

Man in vorm

{image[322660][right-half][]}Ajax: Justin Kluivert

Het lijkt ons stug dat Ten Hag op links de voorkeur geeft aan Amin Younes. Bij afwezigheid van de Duitser heeft Justin Kluivert zijn kans gepakt. De bravoure die hij in zijn interviews legt, legt de achttienjarige buitenspeler ook in zijn spel. Er gebeurt iets met Kluivert aan de bal. Hij heeft één groot voordeel ten opzichte van Younes: Kluivert kan een goal maken, zo bewees hij in de Eredivisie al vijf keer.

{image[322104][right-half][]}Feyenoord: Steven Berghuis

Steven Berghuis tikt het hele seizoen een heel behoorlijk niveau aan. Hij is niet voor niets Feyenoords 'MVP'. December was zijn sterkste maand van dit seizoen, zeker qua statistieken. De aanvaller maakte vier doelpunten, en bereidde er twee voor. Dat in vier wedstrijden. Voor Feyenoord te hopen dat hij de vorm in de winterstop niet is verloren.

Transfermarkt

{image[323611][right-half][]}Ajax: één directe aanwinst

Nicolás Tagliafico (25) ziet Ajax als een directe versterking. De Argentijnse linksback kwam over van Independiente, en heeft zich de laatste weken aan kunnen passen. Ten Hag lijkt hem meteen voor de leeuwen te gooien. Ajax kocht ook Nicolas Kühn (18) van RB Leipzig, maar hij is voor de lange termijn gehaald.

Feyenoord: Van Persie komt te laat

Het had zo mooi kunnen zijn: Robin van Persie zijn rentree bij Feyenoord, in De Klassieker. De topscorer aller tijden van Oranje komt terug, maar tekent maandag zijn contract. In de week van De Klassieker legde Feyenoord Yassin Ayoub vast, maar hij maakt na dit seizoen de overstap. En er was nog het vertrek van Kenneth Vermeer naar Club Brugge. Hij had zo graag eerste doelman van Feyenorod willen zijn, en dat vieren tegen zijn oude club.

Ziekenboeg

{image[320838][right-half][]}Ajax: Dolberg, Sinkgraven, Viergever, Cerny en Van Leer

Vóór de winterstop zaten Daley Sinkgraven (knie), Nick Viergever (enkel), Vaclav Cerny (knie) en Benjamin van Leer (knie) al in de ziekenboeg. Directe gevolgen voor De Klassieker heeft dat dan ook niet. Kasper Dolberg meldde zich in de winterstop met een voetblessure in de ziekenboeg. Met Klaas-Jan Huntelaar in de gelederen hoeft Ajax zich geen zorgen te maken.

{image[322295][right-half][]}Feyenoord: enkel twijfelgevallen

De ziekenboeg van Feyenoord is sinds tijden nagenoeg leeg. Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden en Ridgeciano Haps zijn een twijfelgeval, in die zin of Van Bronckhorst het net herstelde drietal durft te gebruiken. Van Bronckhorst zelf was deze week ziek, maar is er in de Arena weer bij.

Vermoedelijke opstelling

{image[323414][right-half][]}Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, F. de Jong; Tagliafico; Ziyech, Schöne, Van de Beek; Neres, Huntelaar en Kluivert

Tagliafico wordt gelijk in de basis verwacht. De linksback startte vorige week ook in de oefenwedstrijd tegen Lyngby. Het is zeer waarschijnlijk dat Ten Hag aan diezelfde elf vasthoudt. Dat betekent dat Max Wöber op de bank begint. Hij maakte in de eerste seizoenshelft een goede indruk.

{image[323575][right-half][]}Feyenoord: Jones; St. Juste, Van Beek, Tapia, Malacia; Toornstra, El Ahmadi, Vilhena; Berghuis, Jørgensen en Larsson

Van Bronckhorst kan weer over Botteghin, Van der Heijden en Haps beschikken. Maar het drietal is net helemaal terug van een blessure. Daarom is het maar de vraag of Van Bronckhorst het risico wil nemen in een wedstrijd van dit kaliber. Het Algemeen Dagblad vermoedt dat Tyrell Malacia op links het vertrouwen houdt, en Sven van Beek met Renato Tapia het centrum vormen. Op rechts mag Jeremiah St. Juste zich ontfermen over Kluivert.

De bank

{image[323029][right-half][]}Ajax: van alle smaken wat

Ten Hag kan leunen op een goede bank. Voor alle linies heeft Ajax genoeg mogelijkheden om iets te forceren, of om juist iets te herstellen. Gaat het om doelpunten, dan komt Ten Hag uit bij spelers als Siem de Jong, Dennis Johnsen, Mateo Cassierra en Amin Younes - al zullen Ajacieden bij de laatste hun twijfels hebben. Wöber kan defensief het een en ander betekenen.

{image[321967][right-half][]}Feyenoord: Amrabat en Boëtius voornaamste troeven

De Feyenoord-troeven zijn Sofyan Amrabat, Jean-Paul Boëtius en misschien wel Dylan Vente? De jonge spits kreeg tegen Sparta voor het eerst een basisplaats en scoorde meteen. Maar Ajax, in de Arena, is natuurlijk andere koek. De terugkeer van Botteghin, Van der Heijden en Haps doet Van Bronckhorst in ieder geval weer goed.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen