Fortuna Sittard grijpt periodetitel, NEC haalt uit

12 januari 2018, 22:11   Bijgewerkt: 12 januari 2018, 23:36

De tweede periode van de Jupiler League is een prooi geworden voor Fortuna Sittard. De verrassing van dit seizoen klopte vrijdag bij de hervatting van de competitie Jong Ajax (2-1). Pepijn Lijnders kende een uitstekend debuut op de bank bij NEC, dat royaal won van Go Ahead Eagles (5-1).

Fortuna Sittard - Jong Ajax 2-1

Fortuna Sittard, dat voor de wedstrijd een standbeeld van Fernando Ricksen onthulde, legde in de eerste helft een stevig fundament voor de zege op Jong Ajax. Door het trainingskamp van Ajax 1 miste Michael Reiziger maar liefst elf spelers. Wat de B-ploeg van de Amsterdammers liet zien was allemaal niet best. Boy Kemper had nog wel een enorme kans om de score te openen, maar toekomstig Ajacied Perr Schuurs lag in de weg. Vervolgens was het tijd voor Djibril Diannesy. Hij maakte twee doelpunten. Eerst was de Fransman attent bij een vrije trap op de paal, daarna tikte hij van dichtbij binnen. De tweede helft zakte ook Fortuna terug, en liet het Ajax in wedstrijd komen. Ruim een kwartier voor tijd bracht Dani de Wit met een van richting veranderd schot de spanning weer terug. Fortuna wankelde, maar kon opgelucht ademhalen en feestvieren.

NEC - Go Ahead Eagles 5-1

Het debuut voor Lijnders begon twijfelachtig. Go Ahead Eagles was meerdere keren gevaarlijk. De hele eerste helft deed de ploeg uit Deventer niets onder voor NEC. Dankzij de individuele klasse trokken de Nijmegenaren het duel toch naar zich toe. Ferdi Kadioglu bracht met een mooie voetbeweging Anass Achahbar in stelling: 1-0. De tot dan toe onzichtbare Aaron Nemare - hij kwam deze week op huurbasis over van Manchester City - maakte de achterstand nog wel ongedaan voor Go Ahead. De rappe Fransman sneed naar binnen en schoot raak in de korte hoek. Maar Go Ahead bleef lasthouden van de rappe NEC'er Steeven Langil. Op rechts was hij ongrijpbaar en dat resulteerde ook in de 2-1. Hij snelde langs zijn tegenstander en gaf de bal goed voor. Nu was Kadioglu, na een overstapje van Achahbar, het eindstation. De goede bedoelingen van Go Ahead voor de tweede helft konden snel de ijskast in. Michael Heinloth bediende Jari Schuurman op maat bij de tweede paal. Vanaf dat moment viel het als een kaartenhuis in elkaar en kon Achahbar met twee doelpunten in één minuut zijn hattrick compleet maken: 5-1.

SC Cambuur - De Graafschap 3-2

Sipke Hulshoff kon zich geen beter verjaardagscadeau wensen. De jarige interim-trainer van SC Cambuur won met 3-2 van De Graafschap in een vermakelijk duel. Aan de andere kant werd het voor Henk de Jong geen leuk weerzien met zijn oud-werkgever, althans qua resultaat. De Superboeren begonnen nog goed met een rake kopbal van Sjoerd Ars. Maar het werd de wedstrijd van Nigel Robertha, die zijn eerste twee doelpunten in dienst van de Leeuwarders maakte. De voormalige speler van Feyenoord scoorde de gelijkmaker (intikker) en maakte de 3-1 met zijn hoofd. Xander Houtkoop maakte tussen de goals van Robertha door de 2-1. Dat deed hij vlak voor rust. Dankzij een eigen doelpunt van Matthew Steenvoorden werd 3-2 en was nog een klein half uur billenknijpen voor Cambuur. De Graafschap perste er een slotoffensief uit voor een puntje, maar stond na negentig minuten en blessuretijd met lege handen.

Jong PSV - Helmond Sport 1-2

Jong PSV zat in hetzelfde schuitje als Jong Ajax. Ook de Eindhovenaren moesten spelers afstaan aan de A-selectie, al ging het niet om zoveel speler als bij Ajax. Het gedevalueerde PSV was niet opgewassen tegen laagvlieger Helmond Sport. Matthias Verreth hielp de thuisploeg nog wel aan een voorsprong, maar die kon Jong PSV niet over de streep trekken. Helmond Sport kwam op gelijke hoogte door Jordy Thomassen, die vanuit een moeilijke hoek de debuterende doelman Mike van de Meulenhof passeerde. De debutant moest ook het antwoord schuldig blijven op de inzet van Steven Edwards.