Van Ginkel: "Ik wil met die schaal in mijn handen staan"

Van Ginkel: "Ik wil met die schaal in mijn handen staan"

6 januari 2018 – PSV start vandaag (zaterdag) aan het trainingskamp in de Verenigde Staten. Dat was vorig seizoen, in Spanje, het moment dat Marco van Ginkel zich bij de selectie van de Eindhovenaren sloot. Bij PSV werd het een bewogen jaar, met het kerstkampioenschap en een verkiezing tot beste PSV'er van 2017. Maar ook de vroege uitschakeling in Kroatië en het weggeven van de titel aan Feyenoord. Hoe kijkt de aanvoerder zelf terug op zijn afgelopen jaar?Mede door het gebrek aan scorend vermogen kwam Van Ginkel, die in het seizoen 2015/16 een belangrijke rol had gespeeld in de titelstrijd, wederom over naar Eindhoven. "Marco is een box-to-box-middenvelder met een sterk karakter, diepgang en scorend vermogen", vertelde Cocu vol trots tijdens diens presentatie. De coach had geen woord teveel gezegd. In de eerste twee wedstrijden (Excelsior en Heerenveen) scoorde hij meteen. Tegen de Friezen werd een 2-3 achterstand nog weggewerkt in de slotseconden.

"Ik maakte de 3-3 en Héctor de 4-3, toch?", herinnert Van Ginkel zich. "Het was voor mij makkelijker binnenkomen, omdat het mijn tweede periode bij PSV was. Dan voel je je niet meer nieuw." Dat hij een scorende rol bij de Eindhovenaren (28 goals voor de winter, 40 daarna) op zich moest nemen, was snel duidelijk. Dat deed hij overigens met succes: in het kalenderjaar 2017 kwam hij tot zeventien treffers in de Eredivisie. "Ik werd gehaald om doelpunten te maken. PSV scoorde moeizaam, daar moest verandering in komen."

Titelstrijd

Met Van Ginkel terug in de ploeg zette PSV begin 2017 een serie van zes overwinningen neer. Juist op het moment suprême in de topper tegen Feyenoord viel Van Ginkel geblesseerd uit en verloor PSV, mede dankzij een eigen doelpunt van Jeroen Zoet die de bal tegen zijn borst klemde en zo onbewust over de doellijn trok.

Hebben jullie daar de titel van het seizoen 2016/17 weggegeven?
"Dat was zeker een gevoelige nederlaag, gezien de achterstand die we hadden. Na die wedstrijd was het verschil elf punten en had Feyenoord echt het gevoel dat ze richting de titel zouden gaan. Daarna stelden we de doelen bij. Vanaf dan richt je je op de tweede plaats."

Door een tackle van Eric Botteghin viel je uit. Blessures zijn ook de enige reden dat je ooit een wedstrijd hebt gemist. Je bent nog nooit geschorst geweest.
"Klopt. Momenteel sta ik op drie kaarten halverwege het seizoen. Misschien weet ik waar de grens ligt. Maar goed, een overtreding blijft een overtreding. En afhankelijk van de wedstrijd kan het nodig zijn om een kaart te pakken."

Is je rol veranderd nu je aanvoerder bent?
"Je hebt meer contact met de scheidsrechter en je praat meer. Maar je mag ook meer zeggen. Het is natuurlijk een eer om als huurling aanvoerder te zijn. Al voel ik me geen gehuurde speler, omdat ik hier al zolang rondloop. Medespelers zien me ook niet als huurling. Door mijn persoonlijkheid en prestaties ben ik aanvoerder geworden, denk ik."

"En het is echt niet zo dat ik opeens iedereen corrigeer. Als Chucky een goede kans mist, hoef ik niet tegen hem te zeggen dat hij de volgende keer moet scoren. Aan zijn hoofd zie ik dan genoeg. Hij wil scoren. Dat siert hem. Of je nou topspeler bent of niet, je kan altijd missen. Iedereen wil graag de held zijn, maar dat lukt niet altijd. Als je er maar naar blijft streven."

Je eerste duels als captain waren niet echt succesvol, tegen Osijek.
Met een zeer verbeten glimlach: "Ja, dat was niet een lekkere start. Net aanvoerder en dan twee keer verliezen. Het was PSV-onwaardig. Of dit het grote dieptepunt was van 2017? Dat is misschien te veel gezegd. Maar we voelden ons wel verantwoordelijk, ja. Daarna hebben we het gelukkig goed opgepakt."

Op Heerenveen-uit (2-0 verlies) was jullie verdere start van het nieuwe seizoen verbazingwekkend goed.
"Dat wij nu bovenaan staan, had zeker niet iedereen verwacht. De resultaten zijn gewoon goed. Tegen Osijek scoorden we niet, in de Eredivisie wel. We spelen bovendien veel met dezelfde elf spelers, dus dan groei je naar elkaar toe."

Was de 1-7 bij FC Utrecht, een wedstrijd waarin werd verwacht dat jullie het heel moeilijk zouden krijgen, de ommekeer?
"Ondanks de ruime zege hadden we het in de eerste helft heel moeilijk. Maar we scoorden in die fase erg makkelijk. We wonnen een paar keer met ruime cijfers (1-4 van NAC, 4-0 van Willem II, 2-4 bij Vitesse). Dat geeft vertrouwen. We creëerden veel en we maakten veel doelpunten. Ondanks dat het spel echt niet altijd geweldig was, wonnen we wel. En dat is weleens anders geweest bij PSV."

Ajax

Met tien treffers is Van Ginkel momenteel de gedeelde topscorer van de Eredivisie. Samen met ploeggenoten Hirving Lozano en Jürgen Locadia staat de PSV'er aan kop. Toch maakte geen van hen, mede door het uitvallen van die laatstgenoemde, een treffer in de topper tegen Ajax. Het moment waarop de Eindhovenaren de titelstrijd voortijdig konden beslissen, lieten ze lopen. Het treffen in Amsterdam liep uit op een deceptie, al paste de uitslag eigenlijk wel in het jaar 2017: wat je van PSV verwacht, doen ze juist niet.

"De wedstrijd tegen Ajax was een tik", erkent Van Ginkel. "Het was de dagen erna wel even lastig. Aan de bal moest het veel beter, we hebben niet laten zien wat we kunnen. De nederlaag lag grotendeels bij onszelf." Tegen ADO Den Haag (3-0) en Vitesse (2-1) werd het voetbaljaar alsnog goed afgesloten. "De voorsprong is vijf punten, dat is an sich prima."

Na de wedstrijd tegen Vitesse pakte de aanvoerder de microfoon en bedankte de PSV-fans in het Philips Stadion voor het jaar 2017. Dat was al met al een goed jaar, voor het individu Van Ginkel. "Een hoop wedstrijden gespeeld, veel doelpunten gemaakt, aanvoerder geworden. Dat is mooi om mee te maken." Als hij in de glazen bol kijkt wat 2018 hem gaat brengen, is Van Ginkel helder. "Ik wil met die schaal in mijn handen staan. En PSV moet weer Europa in, dit jaar was een uitzondering."


Oranje

Ook zal in 2018 de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal bijna niet meer om Van Ginkel, de meest scorende middenvelder van de Eredivisie, heen kunnen. Toch? In 2017 kwam hij tot 'slechts' twee interlands (Bulgarije & Roemenië). Al hadden dat er eigenlijk drie moeten zijn: "Tegen Schotland heb ik heel lang warmgelopen, maar was de trainer mij vergeten. Dat is allemaal overigens daar nog uitgesproken. Ik had wel meer interlands verwacht te spelen, maar twee is uiteindelijk prima. Al hoop ik dat het er volgend jaar meer zijn."

Het is een mooi voornemen van Van Ginkel, dat past bij de tijden van Oud en Nieuw. Als de vuurpijl die PSV heet zijn kleuren krijgt zo nabij april 2018, kan het nieuwe jaar veel goeds brengen voor de middenvelder. Een kampioenschap, topscorerstitel, een vaste plek in Oranje. 2018 zou weleens een heel mooi jaar kunnen worden voor Marco van Ginkel en PSV.

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 juli 2018

  2. zondag 15 juli 2018