Jonk blijft ondanks Ajax-exit bezig met de Cruijff-leer

3 januari 2018, 10:43

Wim Jonk, fervent aanhanger van Johan Cruijff, vertrok bij Ajax na onenigheid met Dennis Bergkamp. Ondanks zijn exit in Amsterdam is hij echter nog altijd bezig om de leer van Cruijff te verspreiden. Het probleem van het Nederlandse voetbal zit hem volgens de oud-prof met name in één ding: "Een gebrek aan basistechniek."

In De Volkskrant gaat Jonk dieper in op de situatie van het Nederlandse voetbal. "Het is te makkelijk geredeneerd om te stellen dat het wel weer goed komt", denkt Jonk, die vindt dat diepte voor breedte komt in het spel. "Bij jeugdwedstrijden zie je kinderen telkens breed of terugspelen. In plaats daarvan dwing je kinderen vooruit te voetballen. Dan moet je een afspeelmogelijkheid hebben of iemand passeren. Dat stimuleer je met creatieve trainingsvormen. Laat ze fouten maken."

Hoewel Jonk die lijn samen met Cruijff inzette bij Ajax, lijkt die inmiddels vervaagd in Amsterdam. Ook is hij vertrokken uit de Arena, ondanks zijn band met Cruijff. "Johan was ziek, maar voor zijn doen was hij niet ziek. Hij dacht niet: ik ga dood. Stilletjes misschien wel, maar dat liet hij niet merken. Wij hadden een gevoel met elkaar opgebouwd. We wilden samen iets blijven doen."

Ondanks zijn exit bij Ajax, blijft Jonk dus werken aan het verspreiden van de Cruijff-filosofie. Jonk: "Het is zaak om goede, nieuwe elementen aan cursussen toe te voegen, om op een andere manier te leren denken, door echt naar de inhoud te kijken."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen