Het jaar van... FC Twente: van plek zeven naar degradatievoetbal

29 december 2017, 18:55

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 12: FC Twente.

De goede voornemens van FC Twente: handhaving. De Tukkers spelen sinds dit jaar degradatievoetbal. Al was vorig seizoen heel behoorlijk, met de zevende plek in de Eredivisie. Maar toen speelden spelers als Enes Ünal, Bersant Celina, Mateusz Klich en Kamohelo Mokotjo nog in Enschede. Zij zijn allemaal vertrokken. Hun aanwezigheid was nog het werk van de in 2016 vertrokken technisch directeur Ted van Leeuwen.

In het tweede deel van 2017 staat er een beduidend zwakker Twente op het veld, omdat de in februari ter nauwernood geredde club niet echt de middelen had om zich uitgebreid te versterken. Oussama Assaidi en Fredrik Jensen vormen een uitzondering in de middelmatige ploeg. René Hake moest in oktober de tol betalen voor de slechte prestaties, die gezien het spelersmateriaal misschien ook wel reëel zijn. Gertjan Verbeek is inmiddels twee maanden onderweg en ook onder de Tovenaar van Jubbega blijft Twente onderin bivakkeren. De club staat zestiende, een puntje achter NAC Breda.

Mooiste goal: 1-0 van Fredrik Jensen tegen Vitesse

Op Bergkampiaanse wijze maakte Fredrik Jensen deze maand Twente's mooiste doelpunt van dit jaar. Met de hak liet de Fin de bal om Guram Kashia van Vitesse draaien. Jensen deed hetzelfde en schoot raak. Het mooiste: alles was met voorbedachte rade, zo gaf hij later toe.

De beste aankoop: Danny Holla

FC Twente trok een vat aan nieuwe spelers open en veel renderen niet zoals gehoopt. Danny Holla vormt daarop een uitzondering. Twente pikte de 29-jarige middenvelder afgelopen zomer transfervrij op. Hij heeft niet dat sierlijke van Jensen of Assaidi, maar de karakterspeler Holla is wel wat Twente nodig heeft in deze moeilijke tijden. Holla voegt de nodige routine toe aan de jonge selectie van de Tukkers.

De tegenvaller: Isaac Buckley-Ricketts

Als Engels jeugdinternational en contractspeler van Manchester City, zou je wat in je mars moeten hebben. Huurling Isaac Buckley-Ricketts heeft dat bij FC Twente in ieder geval niet laten zien. In zijn eerste maanden kwam de negentienjarige aanvaller niet verder dan een paar invalbeurten. Volgens het goed geïnformeerde Tubantia namen de laatste tijd de ergernissen ook toe. Buckley-Ricketts zou zich meerdere keren niet aan de afspraken hebben gehouden. Het is waarschijnlijk dat de Engelsman na de jaarwisseling al niet meer terugkeert bij Twente.

{image[323103][left-half][Frederik Jensen]}De doorbraak: Fredrik Jensen

Fredrik Jensen was vijftien toen hij zijn vaderland Finland verliet voor FC Twente. Het is allemaal niet voor niets gebleken. 2017 is het jaar van zijn doorbraak bij Twente geworden. Hij behoort tot de weinige blikvangers van de ploeg. De aanvallende middenvelder was dit jaar acht keer trefzeker en gaf vijf keer een assist. Het is voor Twente te hopen dat Jensen in ieder geval nog een half jaartje in Enschede blijft.

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 10

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 19

Doelcijfers: 46 voor, 60 tegen (-14)

Grootste zege: FC Twente - FC Utrecht 4-0

Grootste nederlaag: Ajax - FC Twente 3-0, FC Utrecht - FC Twente 0-3

[photo,109707,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen