Manchester United lijdt puntenverlies, Aké van grote waarde

26 december 2017, 18:10

Manchester United is op Boxing Day ontsnapt aan een genante nederlaag tegen Burnley. Na een 0-2 ruststand op Old Trafford maakte invaller Jesse Lingard de gelijkmaker (2-2). Chelsea profiteerde van het puntenverlies en is de nummer twee uit Manchester tot op een punt genaderd. Nathan Aké kende persoonlijk een mooie Tweede Kerstdag. Hij scoorde en gaf een assist in het doelpuntrijke duel van Bournemouth met West Ham United (3-3).

Manchester United - Burnley 2-2

De ploeg van José Mourinho kwam slecht voor de dag. Vooral in de eerste helft. Het combinatiespel was ruim onvoldoende om iets te doen aan het verdedigende Burnley. De bezoekers waren zelf enorm dodelijk. Voor rust sloeg de verrassing van dit seizoen twee keer toe vanuit een vrije trap. De eerste vrije trap viel voor de voeten van Ashley Barnes, die de trekker overhaalde. Steven Dufour krulde er een in de bovenhoek en hielp Burnley aan een 0-2 voorsprong. Mourinho greep in de pauze in en bracht Lingard en Henrik Mkhitaryan voor Zlatan Ibrahimovic en Marcos Rojo. Het resulteerde al snel in een wereldgoal van Lingard, die met een bekeken hakje scoorde. Een echte storm van United bleef vervolgens uit. Burnley leek op weg naar een grote stunt, maar zag Lingard in blessuretijd vanuit de kluts alsnog zijn tweede maken. Ondanks dat United ontsnapte aan een nederlaag, kan koploper Manchester City woensdag tegen Newcastle United verder uitlopen. Daarnaast is Chelsea tot op een punt gekomen.

Chelsea - Brighton & Hove Albion 2-0

Chelsea brak in de tweede helft de ban tegen Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper in de basis stond. De 1-0 van de thuisploeg was een uit het boekje. Cesar Azpilicueta legde een lange, diepe, indraaiende pass op het hoofd van Alvaro Morata. De spits kopte knap raak. De 2-0 was een ook een Spaans een-tweetje. Marcos Alonso kopte een hoekschop van landgenoot Cesc Fabregas achter doelman Mathew Ryan. Dankzij de zege profiteert Chelsea optimaal van het puntenverlies van Brighton. De Londenaren staan op een puntje van de tweede plaats.

Bournemouth - West Ham United 3-3

Aké toonde zich erg belangrijk voor Bournemouth. De verdediger was verantwoordelijk voor de 2-1. In de tweede helft stond Aké op de goede plek bij een korte corner-variant van The Cherries. Hij profiteerde van slecht verdedigen van West Ham en kon van dichtbij raakschieten. Aké groeide niet uit tot matchwinner, want voormalig FC Twente-spits Marko Arnautovic maakte in de laatste tien minuten gelijk en leek daarna de overwinning van The Hammers ook nog veilig te stellen. Maar met Aké als aangever voorkwam Callum Wilson een nederlaag voor de thuisploeg. Wilson gaf het laatste zetje bij een kopbal van de Oranje-international. Dan Gosling (1-0) en James Collins (1-1) waren in de eerste helft verantwoordelijk voor de doelpunten.

West Bromwich Albion - Everton 0-0

Voor de zesde keer is Everton ongeslagen gebleven. Net als afgelopen zaterdag tegen Chelsea speelden The Toffees met 0-0 gelijk, nu op bezoek bij West Bromwich Albion. Onder Sam Allardyce staat de defensie als een huis, want in de laatste zes wedstrijden werd doelman Jordan Pickford maar twee keer gepasseerd. Halverwege de Premier League staat Everton negende. Cuco Martina was de enige Nederlander die tegen West Bromwich meespeelde. Hij verscheen aan de aftrap.