Het jaar van... Heracles Almelo: een vermakelijk 2017

28 december 2017, 22:13

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 9: Heracles Almelo.

Voor Heracles Almelo betekende 2017 een wisseling van de wacht. In mei zwaaide Jan Smit na negentien jaar af als voorzitter van de club. Hij droeg de hamer over aan de veel minder bekende Hans Bredewoud. Aan Bredewoud de taak om voort te borduren op het succes van Smit.

Want succesvol was Heracles ook in 2017. Het greep op doelsaldo weliswaar net naast de play-offs voor Europees voetbal, maar Heracles sloeg er afgelopen jaar toch weer in om met beperkte middelen een leuke ploeg op poten te zetten en het publiek te vermaken. Meest spraakmakende wedstrijd was die tegen Ajax, de eerste wedstrijd van dit seizoen. Heracles bezorgde de Amsterdammers een valse Eredivisie-start: 2-1. De Almeloërs sluiten het jaar zelf af in het rechterrijtje, maar hebben genoeg uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal.

{image[314823][right-half][]}Smaakmakers heeft Heracles voldoende. Samuel Armenteros maakte het eerste half jaar een berg aan doelpunten (11) en verdiende een transfer naar het Italiaanse Benevento. Grootste smaakmaker is eigenlijk wel Brandley Kuwas, die patent lijkt te hebben op het maken van mooie doelpunten.

Niet voor niets werd zijn naam ook genoemd bij het Nederlands elftal. Een uitnodiging leverde het in 2017 niet op. Misschien is dat ook wel te hoog gegrepen, maar alleen de verhalen al mogen Kuwas én Heracles opvatten als een compliment. Voor Heracles is het te hopen dat Kuwas nog even blijft, want dan kan 2018 ook een weer mooi jaar worden voor de club.

Mooiste goal: 2-1 tegen Ajax van Kuwas

De spelers van Heracles Almelo maakten de keuze moeilijk. In 2017 had de ploeg van John Stegeman patent op het maken van prachtgoals. Armenteros, Joey Pelupessy, Kristoffer Petterson en Reuven Niemeijer kwamen allemaal in aanmerking, maar we kiezen voor Kuwas. Hij maakte meerdere mooie doelpunten, maar die tegen Ajax in augustus was toch wel van grote schoonheid.

De beste aankoop: Jamiro Monteiro

Heracles wordt de laatste jaren geloofd door de goede prestaties met beperkte middelen. Het binnenhalen van Jamiro Monteiro is typisch zo'n gevalletje. De 24-jarige Kaapverdiaan, drie jaar geleden nog postsorteerder bij PostNL, werd opgepikt bij SC Cambuur. Het niveau van de Leeuwarders was de middenvelder ontgroeid en in het Polman Stadion laat hij zien een stap hoger prima aan te kunnen. Hij is klein van stuk (1,70 meter), maar toont agressiviteit en power op het middenveld en kan ook nog eens voetballen.

De tegenvaller: de linksbackpositie

In Almelo viel geen speler écht door de mand. Grootste tegenvaller in onze ogen is het invullen van de linksbackpositie, die na het zomerse vertrek van Robin Gosens naar Atalanta Bergama vrijkwam. Stegeman deed al een beroep op Jeff Hardeveld, Bart van Hintum, Roland Baas en Lerin Duarte, die van nature middenvelder is. Gezegd moet worden dat het geswitch ook het gevolg is van blessureleed.

{image[322460][left-half][]}De doorbraak: Reuven Niemeijer

Reuven Niemeijer zijn basisdebuut dit voorjaar op met een goal tegen sc Heerenveen (4-1) en sindsdien heeft de 22-jarige Niemeijer zich in de basiself geknokt. Erg knap, temeer omdat hij twee jaar geleden nog voor de amateurs van Quick'20 speelde. Niemeijer beschikt ook over een goed neusje voor de goal. In 2017 maakte hij tien doelpunten.

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 13

Gelijke spelen: 5

Nederlagen: 17

Doelcijfers: 58 voor, 67 tegen (-9)

Grootste zege: Heracles Almelo - Excelsior 4-0, Heracles Almelo - ADO Den Haag 4-0

Grootste nederlaag: AZ - Heracles Almelo 5-0

[photo,108165,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen