Friday van schlemiel naar held bij winnend AZ

23 december 2017, 21:42   Bijgewerkt: 23 december 2017, 22:22

Fred Friday heeft zijn misser van vorige week tegen Ajax vanavond ruimschoots goedgemaakt.  De Nigeriaanse spits kwam een kwartier voor tijd als invaller in het veld en draaide met twee treffers prompt een 0-1 achterstand om. Bij de gelijkmaker kreeg hij nog hulp van Denzel Dumfries, maar vervolgens maakte hij met twee treffers het karwei af. Pelle van Amersfoort had sc Heerenveen kort voor rust nog op voorsprong gezet, maar dat mocht dus niet baten: 3-1.

De eerste helft was ondanks dat er geen hoogstaand voetbal op de mat werd gelegd niet onaardig om naar te kijken. De thuisploeg opende de wedstrijd het beste en wist al vroeg twee grote kansen te noteren. De eerste was voor Ricardo van Rhijn. De oud-Ajacied, vanavond in de basis ter vervanging van de geschorste Svensson, plaatste de bal met veel gevoel op de lat. Hahn stond aan de grond genageld en kon dus maar net opgelucht ademhalen. Even later was het Guus Til die de 1-0 op zijn schoen had na een uitstekende actie op links van Ouwejan, maar het AZ-talent joeg de bal onbesuisd over de goal heen.

AZ moest dus aan de bak, maar had grote moeite met het vinden van de opening bij het zeer compact spelende Heerenveen. De verdedigende wissels die door Streppel in de loop van de tweede helft werden doorgevoerd maakten dat nog lastiger. Toch bleef AZ het proberen, waarvoor het tien minuten voor tijd de belonging kreeg. Een aanval van de Alkmaarders leek via Fred Friday te worden binnengewerkt, maar het bleek Denzel Dumfries die op ongelukkige wijze zijn eigen doelman passeerde.

Met nog enkele minuten op de klok leek dat de voltooiing van de wederopstanding maar Friday deed nog een extra duit in het zakje door vlak voor tijd zijn tweede te maken, hiermee de wedstrijd in het slot gooiend. Een uitstekende ommekeer dus van AZ, dat de overwinning vanavond dubbel en dwars verdiende: 3-1. De Alkmaarders gaan met 38 punten de winterstop in en hebben de derde plek op de ranglijst dus stevig in handen.