Vrije trappen PSV kosten VVV de kop in KNVB Beker

20 december 2017, 20:44

Makkelijk ging het niet, maar uiteindelijk heeft PSV na een 0-1 achterstand nog ruim weten te winnen van VVV-Venlo in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi: 4-1. Kort voor rust zette Moreno Rutten de Limburgers op 0-1, maar nog voor de pauze maakte Luuk de Jong er 1-1 van door bij een vrije trap attent te reageren. Na rust deed Van Ginkel hetzelfde en later beslisten Hirving Lozano en Nicolas Isimat-Mirin de wedstrijd.

Dit seizoen wil PSV weer eens hoge ogen gaan gooien in het bekertoernooi. Sinds 2012 had PSV niet meer de beker gewonnen en de halve finales waren ook al een tijdje niet meer bereikt. Tijd om daar verandering in te brengen, zo vonden onder meer trainer Phillip Cocu en aanvoerder Marco van Ginkel. Cocu stelde daarom zijn vaste elftal op en liet geen reservespelers aantreden tegen VVV.

VVV bleef eenvoudig overeind en kwam drie minuten voor rust zelfs op voorsprong. Tot dat moment had alleen Vito van Crooy twee keer op doel geschoten, verder was VVV niet in de buurt van Jeroen Zoet geweest. Moreno Rutten, rechtsback van de Limburgers, was de gevierde man. Hij ontving de bal, kapte Steven Bergwijn uit en schoof de bal langs Zoet: 0-1. Het verdedigend spelende Venlo kreeg daarmee precies wat het wilde.

Lang kon Venlo echter niet van de voorsprong genieten. Er werden twee minuten blessuretijd toegevoegd en een halve minuut na het verstrijken van die tijd maakte Luuk de Jong er 1-1 van door bij een vrije trap de bal in de hoek te schieten. Het leidde tot veel woede bij VVV, want de vrije trap kwam voort uit een vermeende handsbal van Ralf Seuntjens. Maurice Steijn vond dat het geen hands was en kwam bij het rustsignaal nog verhaal halen, maar dat baatte uiteraard niet. Scheidsrechter Jochem Kamphuis, die de disciplinair geschorste Danny Makkelie verving, bleef bij zijn beslissing. Omdat Steijn zo hevig protesteerde, werd hij weggestuurd.

Over het spel van zijn ploeg zal de trainer echter niet ontevreden zijn geweest. VVV speelde compact, hield de linies goed op elkaar en had weinig te vrezen. Toch bleken de Venlonaren op één punt een moeilijke leerling. De 1-1 van De Jong kwam voort uit een vrije trap en hetzelfde gold voor de 2-1 van Marco van Ginkel. Invaller Gaston Pereiro legde bal precies klaar voor Van Ginkel, die net als De Jong bij de tweede paal helemaal vrije stond. Met een stuit schoot Van Ginkel hard raak: 2-1.

Daarmee was het duel beslist, VVV was in de tweede helft niet bij machten geweest om het PSV moeilijk te maken en was dat ook niet na de tegentreffers. Pereiro en De Jong vergaten er tegen het einde 4-1 van te maken door Van Crooy uit te laten blinken, maar op de inzet van Isimat had de doelman in de blessuretijd geen antwoord. PSV voegde zich dus bij de laatste acht van het bekertoernooi en hoort donderdag wie de tegenstander is in de kwartfinales.