Het jaar van… Ajax: hoge pieken en hele donkere dalen

31 december 2017, 12:34

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 17: Ajax.

Wie het jaar van Ajax wil samenvatten, zal enerzijds zijn mooiste griffel uit de kast halen, maar anderzijds ook zijn gitzwarte pen. Wie aan het Amsterdamse jaar 2017 denkt, herinnert allereerst Abdelhak Nouri. De vrolijke, vriendelijke jongen uit Amsterdam die op die vreselijke zomerdag van 8 juli onderuit ging. Nouri bracht de hele voetbalwereld in rouw bij elkaar, het ging als een man achter het talent staan. Stay Strong Appie, werd een wereldwijde boodschap.

Toch verdiende Peter Bosz een transfer naar Borussia Dortmund, al was hij anders ook gestopt in Amsterdam, zo bleek later. Een slechte zaak als het gaat over de werking van het technisch hart, dat gedurende 2017 steeds meer kritiek kreeg te verduren. Edwin van der Sar legde zijn voorzitterschap neer, om te voorkomen dat hij met twee petten op bleef zitten.

Bosz werd overigens opgevolgd door Marcel Keizer, hij werd dan wél weer gesteund door het technisch hart, althans een deel. De coach kende een vreselijk moeilijke beginfase, maar leek het daarna aardig op de rit te hebben. Ondanks de Europese uitschakeling, klommen de Amsterdammers in de Eredivisie op richting koploper PSV. Toch ging het niet naar tevredenheid van de leidinggevenden bij Ajax. Na de onverwachtte en ongelukkige bekeruitschakeling tegen FC Twente werd er opeens voor de winterstop al schoon schip gemaakt. Erik ten Hag moet Ajax weer eens aan een hoofdprijs helpen. Gebeurt dat in 2018 dan eindelijk?

[photo,107776,left,]

Mooiste goal: 0-1 tegen FC Utrecht van Schöne

Wat doe je als je een strafschop hebt gemist in een wedstrijd die je moet winnen om in de race om de landstitel te blijven? Het goedmaken met een wereldgoal natuurlijk! Schöne hielp Ajax over het dode punt heen in Utrecht door deze geweldige pegel.

Al was het overigens lastig kiezen in 2017: de pegel van Davy Klaassen tegen PSV, de vrije trap van Schöne tegen Feyenoord: de keuze is reuze als het gaat om wonderschone Ajax-goals.

{image[323074][right-half][]}De beste aankoop: Klaas-Jan Huntelaar

Als je The Hunter gratis kan binnenhalen, moet je dat natuurlijk nooit laten. Huntelaar bewees binnen no time al zijn kracht en is met zijn ervaring goud waard in de huidige selectie van de Amsterdammers. Maar hij won nog nooit het landskampioenschap met Ajax. Slaagt hij daar in zijn tweede periode wel in?

De tegenvaller: Mateo Cassierra

Dure spelers uit Zuid-Amerika moeten over het algemeen een tijdje wennen in Nederland. Zelfs Luis Suárez maakte in zijn eerste half jaar in dienst van Groningen 'slechts' vier doelpunten. Dus waren de ogen na het eerste half jaar begin 2017 gericht op de Colombiaanse spits Cassierra: is hij top of flop?. Maar in tegenstelling tot Davinson Sánchez maakte Cassierra geen enkele indruk. BIj Jong Ajax laat hij nog wel eens iets moois zien, maar daar heeft Ajax die miljoenen niet voor betaald.

{image[323095][left-half][]}De doorbraak: Matthijs de Ligt

In 2016 speelde hij nog geen 500 minuten in het eerste van Ajax en dat was ook nog eens in de KNVB Beker en de duels in de Europa League waarin het nergens meer omging. Maar sinds het aanbreken van 2017 is De Ligt niet meer weg te denken uit het centrum van de Amsterdammers. De centrale verdediger debuteerde in Oranje, speelde een Europa League-finale en wordt inmiddels sterk in verband gebracht met FC Barcelona. Dat is op z'n zachtst gezegd een flinke doorbraak, voor de pas achttienjarige achterhoedespeler. Ook met middenvelder Frenkie de Jong naast zich houdt hij zich staande. Petje af! 

Eredivisiecijfers:

Duels: 35

Zeges: 28

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 4

Doelcijfers: 98 voor, 27 tegen (+71)

Grootste zege: NAC Breda - Ajax 0-8

Grootste nederlaag: vier nederlagen met één goal verschil 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen