Het jaar van… Vitesse: eindelijk beslag op een prijs

30 december 2017, 12:30   Bijgewerkt: 30 december 2017, 12:38

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 13: Vitesse.

Voor het eerst in de historie veroverde Vitesse een hoofdprijs en dat maakt het afgelopen jaar een historisch jaar voor de Arnhemmers. De KNVB-Beker was het eerste tastbare succes, behaald door Henk Fraser. Daarmee kan de oefenmeester terugkijken op een succesvol jaar, al had hij van de Europa League ongetwijfeld meer verwacht. Daarin deelde hij met zijn ploeg in de Nederlandse malaise. Ook was het achter de schermen nooit echt rustig, getuige de uitspraken van de oefenmeester. 

Naast het sportieve hoogtepunt van de bekerwinst was het ook financieel een uitstekend seizoen voor Vitesse. Er werd deze zomer meer geld binnengehaald met de verkoop van spelers dan alle zomers bij elkaar opgeteld na de zomer waarin Wilfred Bony voor zestien miljoen naar Swansea City vertrok. 

Onder de streep was het dus een prima jaar voor de Arnhemmers. Een prijs, prima resultaten in de Eredivisie en mooie groene cijfers (al zal dat pas komend boekjaar worden meegenomen). Dat is weleens anders geweest en het is de vraag wat 2018 gaat brengen. Fraser zal zijn contract niet verlengen gezien de onrust van de laatste weken, sterspeler Milot Rashica zal ongetwijfeld vertrekken en verder moet er nog een technisch directeur worden aangesteld. Na de eerste prijs ooit, is er werk aan de winkel.

[photo,110296,left,]

Mooiste goal: 2-4 tegen PSV van Mount 

Net als zijn voorganger Lewis Baker, die in het uitduel met Heerenveen de mooiste goal van 2016 maakte, is Mount van de mooie goals. De technisch zeer begaafde middenvelder liet als invaller tegen PSV zijn balgevoel zien, door super verfijnd een dieptebal af te ronden. Héérlijk!

Een bijzondere vermelding ook voor Ricky van Wolfswinkel, voor zijn tweede doelpunt in de KNVB Beker. Met zijn verkeerde been schoot hij de beslissende 2-0 prachtig in de verre hoek en gaf hij de Arnhemmers de eerste prijs uit de historie. Qua ontlading gaat hij ver boven Mount's goal, maar qua schoonheid weer daaronder.

{image[322564][right-half][]}De beste aankoop: Bryan Linssen

De van FC Groningen overgekomen aanvaller was weliswaar de duurste aankoop sinds jaren, maar de kleine geboren Limburger blijkt het bedrag meer dan waard. Niet alleen is hij in de Eredivisie trefzeker en geeft hij veel assists, ook in de Europa League laat hij zich vaak van zijn goede kant zien. Bijvoorbeeld met de vrije trap tegen SS Lazio. Als Milot Rashica in 2018 vertrekt, kan Linssen uitgroeien tot de grootste smaakmaker.

De tegenvaller: Remko Pasveer

Met de ruil van Eloy Room en Pasveer zullen maar weinigen echt blij zijn in de contreien van Arnhem. De van PSV overgekomen doelman heeft een bijzonder goede uitstraling, maar houdt een stuk minder ballen tegen dan zijn voorganger. Die onzekerheid sloeg, ook zeker in Europa, af en toe door op de achterhoede. Erg gelukkig is Vitesse nog niet met Pasveer. Maar zijn vervanger, Jeroen Houwen, bleek in elk geval niet beter...

{image[322544][left-half][]}De doorbraak van: Lassana Faye

De jeugdopleiding van Vitesse staat in Nederland zeer hoog aangeschreven en dus geeft Henk Fraser steeds meer kansen aan jong talent. Faye debuteerde dit jaar verdienstelijk tegen Ajax en kreeg gedurende 2017 steeds meer speelminuten. In de Europa League kwam hij vijf van de zes duels in actie. Daarin maakte hij dusdanig veel indruk dat hij Alexander Büttner naar de bank heeft verdreven. Omdat Senegal zich geplaatst heeft voor het WK in Rusland, kan het zomaar zijn dat Faye daar door zijn doorbraak komende zomer wel actief is.

Eredivisiecijfers

Duels: 34

Zeges: 15

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 11

Doelcijfers: 57 voor, 40 tegen (+17)

Grootste zege: Vitesse - Sparta Rotterdam 5-0

Grootste nederlaag: Vitesse - PSV 2-4 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen