PEC na probleemloze avond tegen NEC naar kwartfinale

19 december 2017, 20:23   Bijgewerkt: 19 december 2017, 23:13

PEC Zwolle heeft als eerste ploeg de kwartfinales van de KNVB Beker bereikt. In eigen huis legde de bekerwinnaar van 2014 NEC Nijmegen zonder al te veel moeite over de knie: 2-0. Erik Bakker miste in de openingsfase een penalty namens de thuisploeg, dat dankzij Youness Mokhtar toch met een voorsprong de rust in ging. Na de theepauze bepaalde Terell Ondaan de eindstand.

Oók Bakker kan missen{image[323116][right-half][]}

Het duel was nog geen twee minuten bezig of PEC kreeg voor het derde duel op rij een penalty. Bram van Polen miste vorige week in het thuisduel tegen AZ, waarna Erik Bakker, die in zijn Cambuur-tijd de penalty's óók altijd raak schoot, het afgelopen weekend beter deed op bezoek bij Willem II. Diezelfde Bakker mocht ook nu aanleggen, maar NEC-doelman Joris Delle ranselde de bal prima uit de rechterhoek, waardoor PEC een vroege voorsprong aan zich voorbij zag gaan.

Tot paniek leidde dat niet bij de Blauwvingers. De thuisploeg nam het heft in handen en liet ook tegen de nummer twee van de Jupiler League (qua puntenverlies zelfs de nummer één) zien waarom het dit seizoen zo goed draait. De mooiste actie, tot het openingsdoelpunt, kwam echter op naam van NEC-aanvaller Steeven Langil, die Rick Dekker met een prachtige panna te kijk zette en vervolgens voorlangs schoot.

Het offensief van de thuisploeg werd na twintig minuten beloond. Mokhtar ging op de rand van de zestien een combinatie aan met Ondaan. Mokhtar leek zich vervolgens vast te lopen, maar kreeg door goed doorzetten en gepruts in de NEC-verdediging de bal alsnog voor zijn voeten. Die kans liet hij niet lopen. Met een hoog schot opende de aanvaller de score: 1-0. Vijf minuten later kwam Ondaan vrij voor Delle, maar liet hij het na om de 2-0 te maken. Richting de rust lieten de gasten uit Nijmegen zich meer en meer zien, maar schoten van Kevin Jansen en Mart Dijkstra brachten niet het gewenste resultaat. {image[323115][right-half][]}

Hoop op oud succes blijft gehandhaafd

Waar PEC het in de eerste helft na liet om heel vroeg te scoren, gebeurde dat in het tweede bedrijf wel. Drie minuten na rust verdubbelde Ondaan de score. Uit een voorzet vanaf de rechterkant van Younes Namli schoot de spits bij de tweede paal de bal ineens tegen de touwen: 2-0. PEC zag even later een schot van Mokhtar in het zijnet gaan. NEC kreeg nog een mogelijkheid via Langil, maar diens schot miste kracht en precisie.

De Zwollenaren leken het in het restant van het duel wel prima te vinden en zetten niet meer echt aan, waardoor NEC prima mee bleef doen in het duel. Gevaarlijk werden de Nijmegenaren, net zoals de gastheer, niet meer, waardoor de 2-0 op het scorebord bleef staan. Na drie jaar van mindere bekerresultaten, waarin PEC nooit verder kwam dan de derde ronde, staan de blauw-witten dit jaar weer in de kwartfinale. Hoop op een herhaling van het succes uit 2014 (winnaar, zoals gezegd) en de prima prestatie in 2015 (verliezend finalist tegen FC Groningen) blijft daarmee gehandhaafd. Hoop die op basis van het spel gedurende de eerste seizoenshelft totaal gerechtvaardigd is.