Het jaar van… Excelsior: alles behalve over voetbal

28 december 2017, 08:25

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 7: Excelsior.  

In 2017 ging het op Kralingen maar heel weinig over Excelsior. En dat is een goed teken. Dankzij een geweldige eindsprint, incluis een 3-0 overwinning op Feyenoord dat kampioen kon worden, bleef de ploeg van Mitchell van der Gaag rechtstreeks in de Eredivisie. Een knappe prestatie, helemaal in het kampioensduel van de stadsgenoot. Een duel waarin nog jaren gesproken gaat worden, net als het treffen met AZ (3-2, 2007).

Af en toe heeft ploeg van Van der Gaag een opleving, vaak onder aanvoering van Luigi Bruins of daarvoor Nigel Hasselbaink, dan staat de ploeg zelf even in de picture. In 2017 stonden ze twee weken zevende, maar ook weken zeventiende. In Rotterdam beseffen ze zich dat ze vermoedelijk dichterbij bij die laatste plaats eindigen dan in het linkerrijtje, maar misschien is dat juist wel de kracht van de Rotterdammers: ze raken niet snel in paniek.

Dat zullen ze ook in 2018 niet doen. Er komen dalen, maar dan blijft de club rustig. Net als bij pieken zoals een zevende plaats of een 3-0 zege op de ploeg die een week later landskampioen wordt: Excelsior blijft zichzelf. Het heeft een (flink) aantal sterkhouders in het elftal en ze weten dat het uiteindelijk wel goedkomt. Laat het maar lekker gaan over randzaken: in 2018 speelt Excelsior met Spieren-voor-Spieren op het shirt. Zolang we het daarover hebben, gaat het met Excelsior voor de wind.

[photo,106298,left,]

Mooiste goal: 1-0 tegen Heerenveen van Koolwijk

Als Ryan Koolwijk scoort in 2017, zijn het bijna altijd mooie doelpunten. Zijn vrije trap tegen Feyenoord was even mooi als belangrijk, de aansluitingstreffer tegen PSV was uit een prima aanval, maar zijn poeier tegen Heerenveen staat daar toch wel nog boven. Eerst al de schitterende pass op Bruins, die prima doorkopt. Vervolgens valt de afvallende bal voor Koolwijk en de aanvoerder twijfelt geen seconde.

{image[321904][right-half][]}De beste aankoop: Jordy de Wijs

Eigenlijk zou De Wijs na zijn uitleenbeurt bij Excelsior een kans krijgen in het eerste elftal van PSV. Maar bij gebrek aan uitzicht op speeltijd besloten de Eindhovenaren om hem alsnog tijdelijk van de hand te doen. De Rotterdammers stonden meteen vooraan, want na een prima eerste jaar, wilden ze hem graag nog een seizoen huren. Dat lukte en dus stond De Wijs weer achterin als rots in de branding. 

De tegenvaller: Ögmundur Kristinsson

De EK-ganger met IJsland kwam naar Rotterdam met hoge verwachtingen. Ferry de Haan vertelde vol trots dat de doelman de bal met gemak in het doel van de tegenstander kon trappen uit zijn eigen doelgebied. Maar die hoge verwachtingen die de algemeen directeur bij zijn presentatie verkondigde, kon Kristinsson niet waarmaken. Tegen het einde van 2017 verloor hij zelfs zijn basisplaats aan routinier Theo Zwarthoed. Dus nee, de keepersproblemen heeft hij zeker nog niet opgelost.

{image[320279][left-half][]}De doorbraak: Zakaria El Azzouzi

De aanvaller van Ajax kende de laatste jaren veel rumoerige jaren. In Amsterdam werd hij geschorst vanwege de mogelijke mishandeling van een politievrouw. Bij FC Twente viel hij, naast een prima half jaar, op door een oliedomme rode kaart opgelopen na een elleboogstoot op Ridgeciano Haps. En bij Sparta Rotterdam werd hij vorig jaar voortijdig terug naar Ajax gestuurd. Van der Gaag bood hem een tweede of misschien wel derde kans in Rotterdam en inmiddels is hij in alle opzichten opgebloeid. Hij heeft een basisplaats, komt niet meer ongewild in het nieuws. De serene rust op Kralingen doet (ook) hem goed. Is hij eindelijk écht doorgebroken?

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 11

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 15

Doelcijfers: 41 voor, 55 tegen (-14)

Grootste zege: Excelsior 4-1 Heerenveen, Excelsior 3-0 Feyenoord

Grootste nederlaag: Roda JC 4-0 Excelsior, Heracles Almelo 4-0 Excelsior

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen