VVV dompelt Roda in Kerkrade dieper in de problemen

VVV dompelt Roda in Kerkrade dieper in de problemen

16 december 2017 – Roda JC heeft op eigen veld een pijnlijke nederlaag geleden. Tegen een effectief VVV-Venlo ging het met 0-1 onderuit en moest het ook nog een late rode kaart incasseren. Voor de ploeg uit Venlo betekende het een historische zege, namelijk de eerste ooit in Kerkrade.De druk lag voorafgaand aan de aftrap volledig op Roda. Door de belangrijke zege van FC Twente op NAC gaven de Tukkers de rode lantaarn weer terug aan de Limburgers. Qua punten was het op voorhand niet de enige met slechts elf punten; ook Sparta bevindt zich in de kelder van de Eredivisie.

Maar alles ligt onderin zo dicht bij elkaar dat een overwinning zomaar tot een ommekeer kan leiden. Met die instelling ging Roda ook de derby in. Het was voor eigen publiek meteen veel feller en gretiger dan VVV Venlo, dat zich dankzij een flitsende start dit seizoen bovenin het rechter rijtje heeft gevestigd maar inmiddels al wel negen duels op rij niet meer wist te winnen.

VVV won bovendien nog nooit in Kerkrade. Veertien keer werd deze Limburgse derby gespeeld: drie keer pakte het een punt, elf keer ging Roda er met de winst vandoor. Binnen een paar minuten leek het ook al een lastige avond te gaan worden voor VVV, toen Nils Roseler een gevaarlijke voorzet bijna in eigen doel tikte.

Ondanks het sterke begin van de thuisploeg waren de beste kansen voor de Venlonaren. Aanvoerder Jerold Promes kopte bijna raak uit een vrije trap, terwijl Clint Leemans recht had op een penalty na een duw van Frederic Ananou. Scheidsrechter Higler liet echter doorspelen. Ook Torino Hunte was dicht bij de 1-0 in het Parkstad Limburg Stadion, maar hij nam te veel tijd en gaf Hidde Jurjus de gelegenheid om redding te brengen.

Namens Roda kreeg Rosheuvel na een uur spelen de grootste kans. Op aangeven van Simon Gustafson pegelde hij de bal wild langs het doel van Lars Unnerstall. En dan geldt natuurlijk de oude voetbalwet: als je 'm zelf niet maakt, doet de tegenstander dat wel. Leemans brak de ban namens VVV toen hij de bal voor z'n favoriete (linker)been kreeg. Door de benen van een tegenstander, Jurjus reageerde te laat: 0-1.

In de slotfase – toen Roda nog een kwartier had om zich terug te knokken – ontstond er meer ruimte voor de bezoekers uit Venlo in de counter. Na een vlijmscherpe tegenaanval trok Adil Auassar aan de handrem bij Damian van Bruggen, wat hem terecht op een rode kaart kwam te staan. Met nog een paar minuten op de klok was het een vrijwel onmogelijke opgave voor de thuisploeg om nog terug te komen.

Door de nederlaag blijft Roda hekkensluiter met elf punten uit zestien duels, op gelijke hoogte met Sparta. VVV klimt dankzij de overwinning naar plek 11 ten koste van Excelsior en FC Groningen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 september 2019

  2. zondag 15 september 2019