Regelmatige zege met nare bijsmaak voor Ajax

14 december 2017, 22:43

Ajax heeft de achterstand op PSV verkleint tot vijf punten. De Amsterdammers waren in de eigen Arena met 3-1 te sterk voor Excelsior. Het was een zege die met moeite tot stand kwam, ook vanwege het taaie verzet van de Kralingers. Domper op de feestvreugde waren het uitvallen van Maximilian Wöber met een op het oog ernstige knieblessure en de vijfde gele kaart van het seizoen voor Joël Veltman.

De bezoekers uit Rotterdam waren met een duidelijk strijdplan naar Amsterdam gekomen. Tien man achter de bal en alleen Mike van Duinen echt voorin als stoorzender voor de Ajax-opbouw. Die aanpak had een helft lang behoorlijk succes, ook omdat de thuisploeg een enorm veldoverwicht slechts om wisten te zetten in één doelpunt. Siem de Jong, die speelde voor de geschorste Lasse Schöne ramde de bal hard tegen het net nadat David Neres als een echte vleugelspeler buitenom was gegaan bij Milan Massop en de bal goed terug had gelegd: 1-0.

Het tweede doelpunt leek ook aanstaande, maar Theo Zwarthoed voorkwam een doelpunt na een zelf gecreëerde kans van Kasper Dolberg. Joël Veltman kopte bovendien net naast na de toegekende corner. Nog erger dan het uitblijven van de tweede goal was het uitvallen van Maximilian Wöber. De betrouwbare Oostenrijker ging op een brancard van het veld met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Even later pakte Veltman vlak voor rust ook nog geel waardoor Ajax dit weekend beide backs moeten missen tegen AZ. Tot overmaat van ramp schoot Mike van Duinen ook nog raak in de rebound na de vrije trap die door Veltman was veroorzaakt: 1-1.

Ajax kon zo na rust opnieuw beginnen in de jacht op de goal. De intentie was er wel en de kansen kwamen er uiteindelijk ook. Siem de Jong was het dichtst bij de tweede treffer voor Ajax, maar Hicham Faik voorkwam dat hij de bal kon binnenkoppen na een mooi aangesneden voorzet van Ziyech. Faik deed dit echter met de hand, waarna Dolberg vanaf de stip alsnog de 2-1 kon maken. Daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld, Excelsior kreeg zelfs nog twee behoorlijke mogelijkheden op de gelijkmaker via Jinty Caenepeel en Ali Messaoud.{image[323027][right-half][]}

Uitblinker Ziyech bleef op zoek naar een manier op de bezoekers definitief van zich af te schudden. Na een knappe actie aan de rechterkant en een fraaie schijntrap miste hij nog de verre hoek, even later was het vanuit een vrije trap wel raak: 3-1. Een unicum voor Ziyech, die nog geen vrije trap wist te benutten dit seizoen. De Excelsior-muur hielp wel mee door ruimte te maken voor het schot van Ziyech. Ajax kon daarna, ondanks kansen voor Kluivert de score niet meer verder uitbreiden.

De Amsterdammers pakken de tweede plaats terug van AZ, de tegenstander van zondag. De ploeg van Marcel Keizer wint ook terrein op PSV dat woensdag twee punten verspeelde in Groningen.