Terugblik Ajax-PSV: lef en offensieve opvatting betalen zich uit

12 december 2017, 09:30   Bijgewerkt: 12 december 2017, 11:20

Nu alle kruitdampen rond Ajax-PSV zijn opgetrokken, rest ons enkel nog de analyse. Een kolkende ArenA, een tot op het bot gemotiveerd Ajax en een tamelijk laf spelend PSV. Dat waren in een notendop de ingrediënten voor de kraker van het afgelopen Eredivisie-weekend. Marcel Keizer legde zijn hoofd met een uiterst offensieve tactiek op het hakblok, maar werd voor de verandering eens beloond. Zijn collega Phillip Cocu kwam met de Eindhovenaren uiterst defensief voor de dag en kreeg de deksel op zijn neus.

Ajax: laatste strohalm met bravoure gegrepen

Vuurwerk voorafgaand aan Ajax-PSV

Vuurwerk voorafgaand aan Ajax-PSV

Op het veld gebruikten de Ajacieden dit besef subliem door er vanaf het begin vol op te klappen. Met Frenkie de Jong als pendeldienst tussen verdediging en middenveld kreeg de opbouw bovendien de gewenste snelheid en creativiteit. Het bleek de sleutel: Ajax had continu een mannetje meer op het middenveld, voetbalde makkelijk en kwam zelf nauwelijks in de problemen. Daar stond tegenover dat de Amsterdammers erg slordig waren in 'the final third' en dat de gewenste voortzetting vaak ontbrak. Het resulteerde in weinig kansen, maar met de getoonde intentie en inzet kon de beloning onmogelijk uitblijven.

PSV: in niets te herkennen als trotse koploper

En PSV? Dat speelde als ware het verlamd door de comfortabele voorsprong van tien punten. Een ultra-verdedigende tactiek deed in negatief opzicht de rest. Met Derrick Luckassen als extra slot op de deur en Luuk de Jong startend vanaf de bank was de intentie bij de Eindhovenaren al van meet af aan duidelijk: de boel achterin dichthouden en hopen op die ene succesvolle counter of die ene bevlieging van Hirving Lozano. Het feit dat doelman Jeroen Zoet al in de tiende minuut begon met tijdrekken, spreekt in dat opzicht boekdelen: de linies kort op elkaar, tegenhouden en maximaal vertragen was het devies.

Toen het kalf allang verdronken was, begon PSV eindelijk naar haar mogelijkheden te voetballen en bracht Cocu alsnog Bart Ramselaar en Steven Bergwijn binnen de lijnen. PSV kreeg kansjes, al volgde het eerste schot tussen de palen pas in de zeventigste minuut. Desalniettemin toonde de slotfase wel aan dat er voor PSV misschien wel veel meer in had gezeten met een iets attractievere speelwijze. Enkel dan hadden de Eindhovenaren de riskante opstelling van Ajax kunnen testen, dat gebeurde nu in defensief opzicht niet of nauwelijks. Het is en blijft een gemiste kans.

Lef wordt beloond, maar wisselvalligheid ligt op de loer

Door: Ronald Vording

Lees ook: interview met Matthijs de Ligt na de kraker Ajax-PSV

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen