Speleranalyse: N'Zonzi, boomlange spelmaker op dood spoor

8 december 2017, 13:03

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de 23ste editie van deze rubriek duiken we in de beelden en historie van Steven N'Zonzi, de Frans international die bezig lijkt aan zijn laatste weken in dienst van Sevilla en voor wie een terugkeer naar de Premier League lonkt.

Verwarrend

Frans, bijna twee meter lang en controlerende middenvelder. De vergelijking met Patrick Vieira is snel gemaakt, zeker nu Arsenal in de markt lijkt om Steven N'Zonzi over te nemen van Sevilla. "Ik weet het niet", reageert hij als The Guardian hem vraagt of hij op Vieira lijkt. "Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar Vieira was fysiek sterker dan ik ben. Defensief ook trouwens. Hij was technisch ook sterk, maar ik denk dat ik meer een passer ben. En bovendien: Vieira is een legende, ik ben maar gewoon mezelf."

Steven N'Zonzi

Steven N'Zonzi

"Het was juist lastig toen ik in Engeland voetbalde, onder Sam Allardyce en Tony Pulis", zo refereert N'Zonzi aan twee Engelse trainers die hun teams veelvuldig de lange bal laten hanteren. "Toen ik nog in Frankrijk speelde, was mijn spel niet fysiek. Ik was dun, niet een speler die allemaal tackles en zo maakt, dus ik moest me flink aanpassen bij Blackburn Rovers en Stoke City. Omdat ik lang ben, dachten veel mensen dat dat me weinig moeite kostte. Maar ik ben altijd al meer een passer geweest."

Positiespel

Wat wel helpt is het overgangsjaar bij Stoke City. Mark Hughes neemt het stokje van Pulis over en brengt meer voetbal in het elftal. "Onder hem speelden we meer een passing game, dus dat paste goed bij mij." N'Zonzi wordt speler van het jaar, maar weinig Engelse clubs tonen interesse. "Niemand wilde me graag hebben. Sevilla wel, die volgden me al sinds mijn tijd bij Blackburn. Voor mij was de keuze dus makkelijk."

Steven N'Zonzi

Steven N'Zonzi

"Ik heb veel geleerd in Spanje, vooral tactisch. De Premier League is daarin toch anders. Bij Stoke City was de belangrijkste opdracht om de tegenstander niet aan voetballen te laten toekomen. Bij Sevilla heb ik geleerd om echt positiespel te spelen. Als de bal hier is, kom ik hier, is-ie daar, dan kom ik daar. Toch heeft ook mijn tijd in Engeland me geholpen. Je neemt van al die verschillende speelstijlen toch dingen mee."

Vertrouwen

N'Zonzi speelt eerst onder Unai Emery, de huidige trainer van Paris Saint-Germain. Onder diens opvolger Jorge Sampaoli komt hij nog beter tot zijn recht. "Sampaoli wil continu de bal hebben en hoog drukzetten. Daar houd ik van. Passen, pressen, passen, pressen. Als de trainer de kwaliteiten van een speler herkent en daar zijn vertrouwen in uitspreekt, heeft hij zeventig procent van zijn werk al gedaan."

N'Zonzi klinkt zoals hij speelt: rustig, nadenkend over de volgende stap, zelden in paniek. Daar liggen ook zijn kwaliteiten. Weinig spelers blijven zo rustig onder druk van tegenstanders. Hij scant continu zijn omgeving en zet waar nodig zijn lange lichaam tussen de tegenstander en de bal om die te beschermen. Met simpele passes in de as en nauwkeurige lange ballen op de vleugelspelers laat hij anderen beter spelen.

Onvrede

Althans, dat deed hij. Op 21 november speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Sevilla. Die avond staat hij in de basis tegen Liverpool. Binnen het half uur staat Sevilla in eigen huis met 0-3 achter. De nieuwe trainer Eduardo Berizzo haalt hem in de rust naar de kant en houdt N'Zonzi verantwoordelijk voor de grote achterstand.

Steven N'Zonzi

Steven N'Zonzi

Na rust komt Sevilla, zonder N'Zonzi, spectaculair terug tot 3-3. De Fransman maakt dat allemaal niet meer mee. Na zijn wissel stapt hij onder de douche, kleedt zich aan en verlaat zo snel als hij kan het stadion. "Mijn toekomst ligt duidelijk ergens anders dan in Sevilla", zegt hij daarna. "Het enige dat me daarbij teleurstelt, is de manier waarop het hier eindigt."

Ondertussen lijkt een terugkeer naar de Premier League het meest waarschijnlijk. Everton en Arsenal zijn in de markt voor N'Zonzi, die een gelimiteerde afkoopsom in zijn contract heeft staan van zo'n veertig miljoen euro, maar gezien de huidige situatie wellicht goedkoper mag vertrekken. Veel geld voor een speler van 28 jaar zonder veel doorverkoopwaarde. Aan de andere kant is hij net Frans international geworden op een middenveld vol wereldtoppers als concurrenten en kan hij zeker iets toevoegen aan de (sub)top in Engeland.

Door: Marco van der Heide

[photo,110682,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen