Matavz over zijn samenspel met Castaignos, Dante en PSV

8 december 2017, 09:44   Bijgewerkt: 8 december 2017, 12:22

Met PSV slaagde Tim Matavz er 2011 in om de groepsfase van de Europa League te overleven. Dat kunstje lukte hem met Vitesse niet, maar toch ziet de aanvaller aanknopingspunten op basis van de zes gespeelde wedstrijden. Over samenspelen met Luc Castaignos in de spits, zijn optredens in Europa en over de duels die hij won van de Braziliaanse verdediger Dante.

Na 33 minuten Europa League-voetbal was het Matavz die op op 17 september met zijn linkervoet definitief het Europese bal in Arnhem opende in eigen huis tegen SS Lazio (2-3). Het bleek helaas slechts een prachtige vooract, op wat een uiteindelijk een mislukte uitvoering werd. Toch weet de Sloveen ook hoe je een degelijk optreden in de Europa League neerzet. Met ND Gorica, PSV én FC Augsburg participeerde hij eerder al in de tweede competitie van Europa.

"Als je dit seizoen vergelijkt met dat van PSV, is het daar veel normaler om Europees te spelen. Dat is een kwestie van ervaring. In Eindhoven spelen ze elk jaar in Europa", vertelt Matavz aan FCUpdate.nl. De spits heeft overigens de misère in Eindhoven begin augustus zeker meegekregen. Met een glimlach: "Toevallig alleen dit jaar even niet. Maar bij PSV gaan ze er vanuit Europees te spelen."

Dante

Waar Matavz normaliter de enige spits is in het elftal van Vitesse, stond hij ditmaal samen voorin met Luc Castaignos in een 5-3-2-systeem. Dat was duidelijk even wennen, want tot twee keer toe stond de sterke spits in de weg voor zijn nieuwe aanvalspartner. Vlak voor de rust zorgde Matavz per ongeluk ervoor dat Castaignos alleen in de linkerhoek kon schieten 1-op-1 met Yoan Cardinale, waardoor de keeper de bal nog tegenhield. Na de rust stonden de spitsen elkaar in de weg bij een corner.

"Dat bij die kans voor de pauze was niet te voorkomen, ik ga vol voor de bal en had dit niet verwacht", legt Matavz uit. "Bij die corner had ik Luc echt niet gezien. Anders had ik de bal zeker laten lopen. Dat is wennen. Een stuk samenspel. Maar over de hele linie was het goed om met hem samen te spelen. Of het voor herhaling vatbaar is? Ja, waarom niet?"

Wissel?

Hoewel Castaignos en Matavz in één elftal de eerste Europese zege opleverde voor Vitesse, is dat avontuur na de overwinning op Nice wel degelijk ten einde. Zonde, vindt Matavz. "We hebben een goede groep. Voor mij was deze winst het hoogtepunt van onze reeks. Als ik onze Europese campagne een cijfer moet geven, zou ik zo tussen de zes en zeven zeggen. Het is zo zonde dat we het tegen Zulte Waregem weggaven. Daarna was het wel over en uit."

{image[322870][right-half][]}In de slotduels werden desondanks nog vier punten gepakt. Het enige voordeel van de uitschakeling is dat de focus volledig op de Eredivisie kan. Mede door de Europese duels hadden de Arnhemmers het fysiek nog weleens wat zwaarder in de Nederlandse competitie, al wil Matavz daar eigenlijk weinig van weten. Dat hij tegen Nice na zeventig minuten naar de kant was gehaald voor Milot Rashica, was dan ook vooraf niet afgesproken met trainer Henk Fraser. "Nee, de reden van die wissel moet je aan hem vragen. Natuurlijk is het extra belasting, maar dit was ook alweer de laatste wedstrijd in Europa", besluit Matavz. Dat is vanaf nu de realiteit: alle aandacht voor Vitesse kan op de Eredivisie, want het avontuur in de Europa League is ten einde. The show must go on. Maar zonder Vitesse. 

Door: Nathan Sprey

[photo,108765,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen