Vitesse krijgt 'zesje' in Europa: "Voldoende, niet goed genoeg"

Vitesse krijgt 'zesje' in Europa: "Voldoende, niet goed genoeg"

8 december 2017 – Als laatste Nederlandse ploeg over in Europa. Vijf punten gepakt. Slechts één uitwedstrijd verloren. Maar ook als vierde geëindigd in de poulefase. De laatste wedstrijd nergens om moeten spelen. En onder de streep gewoon een simpele uitschakeling. Afhankelijk van welke bril je op hebt, kun je het Europese avontuur van Vitesse beoordelen. Met vijf punten hadden de Arnhemmers nooit echt uitzicht op de volgende ronde. Toch waren ze alleen uit in Nice écht kansloos (3-0). Welke bril zet de spelersgroep zelf op?"Al met al zou ik een zesje geven als ik het moet beoordelen", vertelt middenvelder Thomas Bruns (25) na de overwinning op OGC Nice (1-0) donderdagavond aan FCUpdate.nl. "Wel voldoende, maar uiteindelijk niet goed genoeg." Toch overheerst wel het goede gevoel bij de Vitessenaar, die vindt dat zijn ploeg tegen de Fransen nog wel degelijk ergens voor speelde. "Nee, we konden niet meer door. Toch hebben we afgesproken om het waardig af te sluiten. Onze eer stond nog op het spel. We wilden voor de supporters winnen en ook voor de club. Het levert Vitesse financieel weer het een en ander op. Bovendien nemen we dit gevoel mee naar Sparta."

Verpest

Het zoet van de overwinning op Nice werd na de wedstrijd gedeeld met de supporters, die ondanks een zuinige wedstrijd het feestje graag meevierden. De eerste, en tevens laatste, zege van Vitesse dit Europa League-seizoen is een feit. En dat had anders kunnen zijn. Misschien wel moeten zijn. "Achteraf hebben we het de eerste wedstrijd tegen SS Lazio (2-3) laten liggen", oordeelt Bruns. "Win je die wedstrijd, heb je niet alleen drie punten extra, maar is het gevoel ook anders. Dan gaat er wat leven."

In plaats leven volgde al bijna de doodslag in Nice, waar Vitesse een harde les in effectiviteit kreeg: 3-0. Een goed resultaat in het tweeluik met Zulte Waregem was daarom nodig en hoewel de Arnhemmers in België met een 1-1 nog te weinig kregen, was dat een aardig begin. Bruns: "Maar in de thuiswedstrijd tegen Zulte (0-2) hebben het totaal verpest. Daar hebben we alles weggegeven."

Vitesse was als een auto die per ongeluk een doodlopende straat in rijdt: er is geen weg meer terug. Toch werd in Rome nog een prima resultaat behaald (1-1), in Arnhem werd Nice verslagen. "Uiteindelijk had meer ingezeten. Helemaal als je in elk geval één keer van Zulte had gewonnen. En wellicht in de eerste wedstrijd van Lazio, dus. Maar al met al had er zeker meer ingezeten dan deze vierde plaats."

Mannengevecht?

Toch betekent een doodlopende straat inrijden niet meteen dat ook de reis zelf niet van belang is geweest. Bruns heeft veel gehad aan zijn Europese seizoen, dat toch vier wedstrijden langer duurde dan zijn uitje met Heracles Almelo een jaar eerder in de Europa League. "Toen gaven we het trouwens ook in de eerste wedstrijd in Portugal weg…", constateert hij met een glimlach. "Deze vijf duels met Vitesse steek ik ook weer in mijn rugzak. Hier leer ik veel van. Op het middenveld zijn het in de Europa League een soort mannengevechten. Je leert sneller handelen, je lichaam beter gebruiken, enzovoort."

Ook voor het team Vitesse was de Europa League een avontuur waarin veel werd geleerd. Net als Feyenoord groeide de ploeg in het toernooi. "In de competitie kom je wel weg met een foutje. In Europa is een foute pass meteen levensgevaarlijk. Pas als iedereen een voldoende haalt en niemand fouten maakt, kun je wedstrijden winnen. Dat was vandaag zeker zo." Het is een les die de Arnhemmers de komende jaren moet helpen. Voor nu is er door de uitschakeling geen weg meer terug.

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 22 juli 2019

  2. zondag 21 juli 2019

  3. zaterdag 20 juli 2019