Speleranalyse: Jonathan Viera, verdwaalde wereldtopper

1 december 2017, 11:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de 22e editie van deze rubriek duiken we in de beelden en historie van Jonathan Viera, misschien wel de meest onderschatte speler van Europa. Hij is zijn gewicht in goud waard, maar speelt nog altijd voor degradatiekandidaat UD Las Palmas.

Een geschikte vraag voor een voetbalquiz: Welke speler in de Primera División gaf dit seizoen meer beslissende passes dan Lionel Messi, passeerde vaker een tegenstander dan Isco, scoorde net zo vaak als Cristiano Ronaldo en gaf meer assists dan Andrés Iniesta? Jonathan Viera dus, voor UD Las Palmas.

Segunda División

Sommige spelers bouwen hun carrière geleidelijk op. Doorstromen uit de jeugdopleiding, basisspeler worden, meerdere seizoenen achter elkaar belangrijk zijn voor het team en daarna een transfer maken naar een grotere club. Dat geldt allemaal niet voor Viera.

In Valencia is hij voornamelijk invaller. Na een verhuurperiode bij Rayo Vallecano koopt Standard Luik hem voor twee miljoen euro, maar ook daar weet hij het niet echt waar te maken. Slechts

123 speelminuten en geen enkel doelpunt later verhuurt de Belgische club hem na de winterstop aan zijn eerste liefde Las Palmas. Vreemd genoeg begint hij daar weer te presteren. Met zeven goals heeft Viera zelfs een belangrijk aandeel in de promotie van Las Palmas naar de Primera División.

Uitzonderlijk

Op het hoogste niveau van Spanje trekt hij de goede lijn door, terwijl hij niet langer op huurbasis maar als vaste selectiespeler voor Las Palmas speelt. In het seizoen 2015/2016 komt hij tot tien goals en negen assists. Het seizoen erop is hij met zeven goals en zeven assists opnieuw productief.

Stylist

Tot zover zijn statistieken. Wie beelden kijkt, ziet een stylist aan het werk. Neem alleen zijn laatste tien doelpunten (exclusief strafschoppen): een lob van dertig meter, twee afstandsschoten in de kruising, een stiftje, een vrije trap van grote afstand, twee keer een halve omhaal en drie ballen die via de binnenkant van de paal het net vinden.

Maar Viera is niet alleen de man van de beslissende passes en doelpunten in de laatste fase. Hij komt ook vaak de bal lager op het veld, om een extra schakel te vormen in de opbouw. Speelt hij als aanvallende middenvelder, dan doet hij dit vaak in de as van het veld. Als valse linksvoor komt hij vaak aan de binnenkant te spelen om met zijn favoriete rechterbeen de as weer op te zoeken.

Mysterie

Bovendien heeft hij buiten Las Palmas nog nooit iets gepresteerd. Voor wie de topografie van Spanje niet meer helemaal helder voor de geest heeft: Las Palmas ligt op Gran Canaria, een eiland op ongeveer 1400 kilometer afstand van het zuidelijkste puntje vasteland van Spanje, vlak voor de kust van de Westelijke Sahara. En dan zijn daar nog de geruchten over heimwee. Jonathan Viera zou veel moeite hebben om ver van huis te verblijven, al heeft hij dit zelf nooit bevestigd.

Jongensboek

Door deze samenloop van omstandigheden beschikt Las Palmas, sinds de promotie naar de Primera División in de zomer van 2015, over een speler die ver boven zijn ploeggenoten uitsteekt. Viera leidt zijn ploeg eerst naar de elfde en daarna naar de veertiende plek in La Liga, al hebben de eilandbewoners het nu erg lastig. Met slechts zeven punten uit dertien wedstrijden staat Las Palmas achttiende op de ranglijst.

Aan Viera ligt het in elk geval niet. Ondanks de matige prestaties van zijn team draait hij op individueel niveau mee in de top van de Primera División. Het leidt in oktober van dit jaar, op 27-jarige leeftijd, zelfs tot zijn debuut in het nationale team, als basisspeler in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (0-1 winst). Als Las Palmas-vedette tussen de internationale sterren: dat mag met recht een jongensboek genoemd worden.

Door: Marco van der Heide [photo,110509,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen