SSC Napoli: de zelfgekweekte uitdager van Juventus

1 december 2017, 13:12   Bijgewerkt: 1 december 2017, 13:54

Zes keer op rij werd Juventus kampioen in de Serie A en veel van die landstitels pakte De Oude Dame al weken voordat de competitie op zijn einde liep. In het seizoen 2013/14 werd zelfs de barrière van honderd punten geslecht door de oppermachtige formatie. Dit seizoen werpt Napoli zich echter op als grote uitdager van de regerend kampioen. Vrijdagavond staan beide teams tegenover elkaar. 

Dit jaar lijkt het allemaal net even wat moeilijker te gaan bij Juventus. De mannen van Massimiliano Allegri vormen tegen hun gewoonte in bij lange na niet de minst gepasseerde verdediging (14 tegengoals tegenover 9 voor AS Roma en SSC Napoli) en gingen al twee keer onderuit. Hierdoor staat de ploeg onder Napoli en Internazionale, die allebei nog geen nederlaag leden. Vooral de koploper uit Napels – die vrijdagavond om 20.45 uur de regerend kampioen ontvangt – lijkt een serieuze uitdager voor de titel.

Het mooie is dat SSC Napoli het levende bewijs is dat je nog echt een team kan bouwen en dat je daar helemaal niet diep voor in de buidel hoeft te tasten of al gearriveerde sterren aan moet trekken. Natuurlijk, ook Napoli laat het geld af en toe rollen. De 32 miljoen euro die er voor de onfortuinlijke Arek Milik op tafel werd gelegd, spreekt wat dat betreft voor zich. Maar als je kijkt naar de verwachte basisopstelling voor de topper, dan zijn de gemaakte kosten heel beperkt.

Verwachte basisopstelling Napoli tegen Juventus: {image[322041][right-half][]}

Pepe Reina, bezig aan zijn derde seizoen, 2 miljoen euro

Christian Maggio, bezig aan zijn tiende seizoen, 8 miljoen euro

Vlad Chiriches, bezig aan zijn derde seizoen, 7 miljoen euro

Kalidou Koulibaly, bezig aan zijn vierde seizoen, 8 miljoen euro*

Elseid Hysaj, bezig aan zijn derde seizoen, 5 miljoen euro

Jorginho, bezig aan zijn vierde seizoen, 10 miljoen euro*

Allan, bezig aan zijn derde seizoen, 12 miljoen euro*

Marek Hamsik, bezig aan zijn elfde seizoen, 6 miljoen euro*

Lorenzo Insigne, bezig aan zijn zesde seizoen sinds laatste verhuur, zelf opgeleid

Dries Mertens, bezig aan zijn vijfde seizoen, 10 miljoen euro*

José Callejón, bezig aan zijn vijfde seizoen, 10 miljoen euro*

*Afgerond naar boven

Een slordige 78 miljoen euro is er dus uitgegeven voor het elftal dat het op mag nemen tegen Gonzalo Higuaín, de spits die voor 90 miljoen euro werd overgenomen van Napoli, en consorten. Maar wat misschien nog wel leuker om te zien is, is dat alle spelers al een tijdje bij Napoli op de loonlijst staan. Ze zijn allemaal minimaal aan hun derde jaar bezig in Napels. De in de zomer van 2015 voor de groep gezette Maurizio Sarri begint straks dus alleen met spelers die er al waren toen hij werd aangesteld of die hij aantrok tijdens zijn eerste transferperiode als manager.

Het zegt wat over het management binnen de club, waar paniekvoetbal niet regeert, maar waar het beleid doordacht is en er duidelijk met een meerjarenplan wordt gewerkt. Het kocht de voorbije transferperiode drie spelers, een voor elke linie. Op het middenveld en voorin de talenten Marko Rog en Adam Ounas, die met enige regelmaat aan het eerste mogen ruiken, en achterin de ervaren Nikola Maksimovic, die zijn beperkte speeltijd voor de club (180 minuten tot dusver) waarschijnlijk flink vindt tegenvallen. 

Komt het dan niet uit de lucht vallen dat Napoli het zonder noemenswaardige versterkingen ineens zo extreem goed doet? Nee, niet bepaald. Eind afgelopen seizoen diende de topvorm zich al aan. De Napolitanen zetten toen een reeks neer van twaalf wedstrijden zonder nederlaag (tien zeges, twee gelijke spelen). Die reeks wordt in het nieuwe seizoen vooralsnog feilloos door met twaalf overwinningen en twee remises.

Bovendien zitten de belangrijke spelers – of zeg gerust, bijna alle spelers – nu allemaal rondom hun piekleeftijd. Acht van de elf uit de hierboven genoemde basis is tussen de 25 en 30 jaar oud. Alleen doelman Reina en Maggio zijn ouder (beiden 35), terwijl Hysai met zijn 23 jaar de Benjamin van de ploeg is. Deze 'Benjamin' kwam met de interlands erbij al tot bijna 250 officiële profwedstrijden, waaronder drie volledige EK-duels. Daarmee is de Albaniër dus bepaald geen rookie meer. 

En zoals het er zich nu naar uit laat zien, kweekt Napoli met Milik, Rog, Ounas en de afgelopen seizoen al aangetrokken talenten Leandrinho, Piotr Zielinski en Amadou Diawara ondertussen alweer het elftal voor over een jaar of vier. Dat zijn nog toekomstige zorgen voor Juventus, vrijdagavond moet het eerst eens zien af te rekenen met het Napoli van nu.

De topper tussen SSC Napoli en Juventus is voor degenen die Eurosport 2 ontvangen live te volgen op tv.

Lees ook: Speleranalyse: Mertens, valse én diepgaande spits in één  

Door: Kasper Hermans

[photo,109559,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen