"Remise tegen Ierland doet niets af aan ons fantastische jaar"

"Remise tegen Ierland doet niets af aan ons fantastische jaar"

29 november 2017 – Na het geweldige Europees kampioenschap mazzelden de Oranje Leeuwinnen in duel met Noorwegen (1-0) en wonnen ze simpel van Slowakije (0-5). Maar dinsdagavond kwam er voor het eerste sinds de EK-titel een domper voor de Nederlandse vrouwen: in eigen huis bleven ze steken op 0-0 tegen Ierland. "We moeten beseffen dat ploegen op ons gaan instellen", aldus Sari van Veenendaal. Jackie Groenen stapt met de glimlach waarmee ze tijdens het EK alle harten van Nederland veroverde de mixed zone binnen. Wie denkt dat ze vrolijk is, komt echter bedrogen uit. Haar lach hoort nu eenmaal bij haar, al valt er gezien het resultaat weinig te lachen, beseft ze. "Ierland had een plan en dat pakte voor hen goed uit. Wij hadden het heel moeilijk, de ruimtes waren zo klein. Hier moeten we van leren en daar hebben we een paar maanden voor."

De Ierse dubbeldekker die de opponent voor hun doel zette, werd niet kapot gespeeld door de Oranjevrouwen. Tot teleurstelling van doelvrouw Van Veenendaal. "Daar moeten we Ierland de complimenten voor geven. Dat hebben ze goed gedaan. Voor ons betekent het dat we in de eindfase beter moeten gaan voetballen. We moeten beseffen dat ploegen op ons gaan instellen. Want in de poule waarin we zitten, moeten we deze wedstrijden gewoon gaan winnen."

Koud

Voor Van Veenendaal was het treffen met Ierland niet de meest spannende wedstrijd. De Ieren kwamen tot welgeteld één schot op doel, een bal die de doelvrouw makkelijk klemvast pakte. "Je weet dat er een bal kan komen, dan moet je er staan. Ze hebben niet echt een doelkans gehad, toch moet je gefocust blijven dat als ze er een keer doorheen komen, dat ik ready ben."

Voor een duel zoals deze was een van de moeilijkste taken voor Van Veenendaal misschien nog wel om warm te blijven. De temperatuur in Nijmegen liep hard richting het nulpunt. "Het was niet de meest warme dag van het jaar, nee", constateert ze koeltjes.

En hoewel het dus uiteindelijk niet lukte om de muur te doorbreken, bleven de supporters bijna vrijwel het gehele duel de Oranjedames steunen. Dat is anders dan de laatste maanden van de Nederlandse mannen of in de Eredivisie, waar afgelopen weekend Hakim Ziyech het nog moest ontgelden bij de Ajax-fans. Van Veenendaal: "Wij hebben hele goede fans, we hebben veel aan ze te danken. Tijdens én na het EK hebben ze ons goed gesteund. Zij zien ook dat we alles geprobeerd hebben om te scoren, maar dat het gewoon niet lukte."

Strafschop

In de eerste helft werd menig bal van de lijn gehaald door de Ierse verdedigers, terwijl ook het aluminium werd geraakt door de Nederlandse aanvallers. In de tweede helft waren pogingen uit de tweede lijn maar weinig succesvol. Toch leek Oranje tegen het einde van de wedstrijd nog een penalty te krijgen. Maar een overduidelijke handsbal werd door arbiter Anastasia Putovoitova niet als zodanig beoordeeld. "Volgens mij was het een zekere strafschop", knikt Groenen.

"Sommige meiden zagen zelfs al dat ze naar de stip wees. Maar we kregen hem toch niet." Een scenario zoals tegen Noorwegen, toen een late goal uitkomst bood, zat er zodoende niet in. "Zonde, want uiteindelijk gaat het om de drie punten. Je weet dat dit geen makkelijke duels zijn en dan moet je snel scoren. In de eerste helft zat het helaas niet mee."

Afsluiting

En dus werd het prachtige jaar 2017 toch een beetje in mineur afgesloten. "Je kan me beter morgen vragen hoe ik dit jaar zou samenvatten", baalt Groenen, met haar eeuwige glimlach wel op haar gezicht. Al gaat ze qua interlands niet lachend het jaar uit. "Op dit moment voelt het niet zo goed als we dit hele jaar beleefd hebben. Maar goed, dat gevoel zal morgen waarschijnlijk wel weer anders zijn."

Van Veenendaal kon de 'forse domper' al beter relativeren op het succesjaar van de vrouwen. "Dit resultaat doet aan ons jaar niets af. Hoewel we hier hadden moeten winnen, hebben we een fantastisch jaar gehad", besloot ze, terwijl het feestje van de Ierse meiden in de kleedkamer in de verte hoorbaar was in de mixed zone. Een gelijkspel zullen ze flink hebben gevierd, tot aan in de bus aan toe. Of eigenlijk tot aan de Ierse dubbeldekker.

Door: Nathan Sprey


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 21 september 2019

  2. vrijdag 20 september 2019