Speleranalyse: N'Golo Kanté, luxe stofzuiger met acht longen

24 november 2017, 11:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de 21e editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van kilometervreter

€4.2M
Meer info
' href="https://www.fcupdate.nl/voetballers/n-golo-kante">N'Golo Kanté, die allerlei defensieve records breekt in de Premier League en twee opeenvolgende landstitels won.

Arbeid verzetten

Onzelfzuchtig. Acht longen. Slot op de deur. Stofzuiger. Een paar termen die men sinds zijn overstap naar de Premier League gebruikt om N'Golo Kanté mee te duiden. Zo rustig en introvert als de Fransman buiten het veld is, zo energiek is hij tijdens de wedstrijd. Kanté blijft maar gaan, negentig minuten lang, volledig in dienst van het elftal.

Claudio Ranieri stuurt Kanté regelmatig naar binnen tijdens een training, uit angst dat hij zichzelf finaal over de kop loopt en op de wedstrijddag niet thuis geeft. "Dat doe ik niet", is Conte resoluut. "Ik herinner me dat Giovanni Trapattoni, mijn trainer in mijn Juventus-tijd, mij ook weleens naar de kleedkamer stuurde. Daar was ik totaal niet blij mee, ik wilde bij mijn teamgenoten blijven, op het veld. Dus laat ik Kanté met rust."

Inzicht

Vaak is het lastig de kwaliteiten van een speler in een paar statistieken te vangen. Bij Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gaat dat nog wel, met hun enorme productie van de afgelopen jaren, voor defensieve middenvelders is dat doorgaans een stuk lastiger. Dat geldt niet voor N'Golo Kanté. In de afgelopen drie volledige seizoenen eindigt hij voor drie verschillende clubs driemaal in de top-zes uit zijn competitie als het gaat om het totale aantal tackles, intercepties en geblokte passes (zie tabel).

                     Club                  Tackles               Intercepties            Geblokte passes

2014/2015   SM Caen            1e                        6e                              2e

2015/2016   Leicester City     1                          1                                1

2016/2017   Chelsea              3                          5                                1

 

Die cijfers zijn toe te schrijven aan zijn geweldige inzicht. Die term wordt vaak gebruikt voor spelers mét bal, maar voor Kanté is het vooral zonder bal aan de orde. Hij heeft het vermogen om continu juist in te schatten wat de tegenstander van plan is, en daar ook op te anticiperen. Hij verplaatst zich in het hoofd van zijn tegenstanders, een eigenschap die maar weinig spelers bezitten.

Ook Eden Hazard is daarvan onder de indruk. Na een overwinning op West Ham United, met een uitblinkende Kanté in zijn rug, zegt hij: "Als ik op het veld sta, lijkt het soms wel alsof ik dubbel zie. Kanté staat links, dan weer rechts … het voelt alsof ik met een tweeling samenspeel."

Positiespel

Zo hoog als Kanté staat aangeschreven voor zijn defensieve bijdrage, zoveel twijfels bestaan er lange tijd over zijn voetballende vermogen, zijn toegevoegde waarde in het positiespel. Conte: "Voordat hij naar Chelsea kwam, zeiden veel mensen tegen me: 'Ja, zonder bal is hij goed, dankzij zijn uithoudingsvermogen en inzet, maar met bal voegt hij weinig toe'."

De Italiaan vervolgt. "Zoals ik naar voetbal kijk, ook als je geweldige spelers tot je beschikking hebt, moet je altijd proberen ze verder te ontwikkelen. We doen erg ons best om van hem een betere speler te maken. Dan praat ik met name over zijn passing, inderdaad. Daarin ligt nog ruimte om zich te verbeteren, om vaker vooruit te spelen. Al moet ik zeggen dat hij daarin al grote stappen heeft gemaakt. Ik durf wel te zeggen dat hij nu écht een topspeler is, in alle facetten van het spel."

Record

Dat is erg snel gegaan. In augustus 2015 staat Kanté nog onder contract bij SM Caen, de nummer dertien van Ligue 1. Leicester City neemt hem voor 'slechts' negen miljoen euro over en negen maanden later staat hij met de kampioensschaal in handen. Hij verkast voor 36 miljoen euro naar Chelsea en wordt opnieuw kampioen.

Een derde opeenvolgende landstitel wordt een lastig verhaal voor Kanté, nu de achterstand van Chelsea op Manchester City al negen punten bedraagt. Toch liggen er uitdagingen genoeg. Kanté speelt voor het eerst in de Champions League en bovendien lonkt het WK 2018 in Rusland, waar hij op pole position ligt voor een basisplek, ondanks de aanwezigheid van Paul Pogba, Blaise Matuidi, Corentin Tolisso, Adrien Rabiot en teamgenoot Tiemoué Bakayoko.

Door: Marco van der Heide [photo,110380,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen