AZ'er Van Eijden strijdbaar: "Heb me eerder teruggeknokt"

23 november 2017, 10:46   Bijgewerkt: 23 november 2017, 14:02

Rens van Eijden miste in zijn loopbaan vóór zijn periode bij AZ nog geen handvol wedstrijden vanwege blessures. In Alkmaar stond hij in nog geen anderhalf seizoen echter een kleine twintig duels aan de kant. Keer op keer vocht hij zich terug in het elftal en voor die missie staat hij wederom, nu hij weer fit raakt. "Dat is mijn job, dat moet ik doen", vertelt hij. 

"Dat was zeker vervelend", knikt de verdediger in het AFAS Stadion tegenover FCUpdate.nl. "Als je veel gespeeld hebt en belangrijk bent geweest dan wil je niet uit het elftal verdwijnen." Eenmaal weer fit en terug in het team droeg hij meteen weer de aanvoerdersband. Het tekent hoe belangrijk hij was voor trainer John van den Brom. AZ plaatste zich mét Van Eijden voor de play-offs voor Europees voetbal, maar op dat moment speelde zijn liesblessure weer op. "Het resulteerde in een operatie. Ik miste de play-offs. Zuur, want je wilt geen enkele wedstrijd missen. Zeker in de cruciale fase van het seizoen niet. Dat zijn de leukste wedstrijden."

Pech

{image[317288][left-half][]}Het ene moment sluit je het seizoen voor de play-offs af als aanvoerder, het volgende moment sta je het nieuwe seizoen langs de kant met een blessure. Vervelend, lijkt me.

"Zeker. Ik heb een zware zomer gehad, waarin ik hard heb gewerkt om terug te komen in het elftal. Mede door die blessure heb ik begin dit seizoen weinig gespeeld en ging het niet zoals ik wilde, maar op de training heb ik mijn kansen afgedwongen. Tegen Feyenoord (0-4 verlies, red.) kreeg ik, helemaal hersteld van mijn liesoperatie, een kans. Twee dagen later kreeg ik een schop tegen mijn enkel op de training. Dat resulteerde in een wond en uiteindelijk lag ik er weer vijf weken uit. Dat is heel zuur. Zeker omdat ik van mijn liesblessure geen last meer heb."

En opeens speel je dan in de Jupiler League met Jong AZ in de luwte. Tegen FC Den Bosch (1-3) en ook tegen Jong Ajax (4-2).

"Dat is niet leuk. Zo simpel is dat gewoon. Maar deze wedstrijden acht ik belangrijk, ik wil ritme opdoen en ben blij dat ik de jongens van Jong AZ kan helpen. Dat ik deel uit kan maken van het team. Natuurlijk probeer ik in zulke wedstrijden leiding te geven aan het team. Want als je speelt, moet je dat vol overgave doen. Ik wil mezelf niets kunnen verwijten, in welk team ik ook speel. Als ik die instelling niet heb, kan ik beter stoppen met voetballen."

Heb je er een verklaring voor dat je het laatste jaar zo veel last hebt gehad van blessures?

"Pech heeft daarin wel een grote rol gespeeld. Twee dagen na mijn rentree tegen Feyenoord krijg ik een schop op de training. Daar kun je weinig tegen doen, helaas. Een paar weken later wederom. Ik snap dat mensen misschien denken: 'Ah, nou is die Rens weer geblesseerd.' Maar tegen een schop kun je nou eenmaal weinig doen en van mijn lies heb ik geen last meer... Natuurlijk is het vervelend. Je stopt al je energie om in de zomer terug te komen en fit te raken voor het nieuwe seizoen. En dan krijg je weer een terugslag. Dat is niet fijn."

Terugknokken

En zo is Van Eijden inmiddels al even uit het AZ-beeld verdwenen. Niet alleen hij, maar ook zijn collega-verdediger Ron Vlaar staat langs de kant, hij met een kniekwetsuur. Diens vervangers Stijn Wuytens en Pantelis Hatzidiakos doen het vooralsnog uitstekend. Van Eijden misgunt ze het zeker niet: "Ze doen het goed, sowieso draait het lekker momenteel met AZ. Het team gaat natuurlijk gewoon door, ook als er spelers geblesseerd zijn."

Hoewel AZ van de laatste zes duels er vijf won, is Van Eijden vastberaden om zich, niet voor het eerst in Alkmaar, terug te knokken in het team. Hij wil af van zijn blessurestempel die hij in Alkmaar opliep. Terug naar de tijd dat hij zelden tot nooit geblesseerd moest toekijken. "Ik heb mezelf twee keer eerder in het elftal van AZ teruggeknokt", blijft hij strijdvol. "Dat is weer het doel. Dat is de job waar ik voor sta. Het is aan mij om te laten zien dat ik erin hoor. Dat moet je op de training laten zien, daarop dwing je kansen af."

Door: Nathan Sprey 

[photo,110318,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen