Reportage: Noord-Hollandse beloftenderby in de Jupiler League

21 november 2017, 13:02   Bijgewerkt: 21 november 2017, 16:43

De beloftenteams in de Jupiler League krijgen de laatste jaren veelvuldig kritiek. Het gebruik van spelers uit het eerste team, de vaak wisselende opstellingen en het gebrek aan sfeer bij thuisduels van de jong-teams moeten het ontgelden. Bovendien kunnen zij niet promoveren. FCUpdate.nl nam de proef op de som en ging maandagavond op bezoek bij Jong AZ - Jong Ajax om de sfeer te proeven.

{image[322512][right-half][]}"We hadden beter naar Jong PSV - Jong FC Utrecht kunnen gaan", grappen twee mannen na ruim veertig minuten voetbal in Alkmaar, wijzend op de stand in Eindhoven (1-0) die wordt vermeld. "Daar wordt wel gescoord." De kleine 2.500 mensen die zijn afgereisd naar het AFAS Stadion worden inderdaad niet verwend. Op een prachtig hakje van Jeremy Helmer, een heerlijke draai van Mats Seuntjens en een poging achter het standbeen langs van Mateo Cassierra na valt er weinig te beleven in Alkmaar.

Het enige wat er valt is de regen uit de hemel. De weergoden zijn de talenten niet goed gezind, want de hele dag komt het met bakken naar beneden. Mitchell Dijks, hij maakt voor het eerst minuten na zijn blessure, heeft er duidelijk last van. Hij ligt vaker op het gras dan een schaatser die bezig is aan zijn eerste rondjes op het ijs. Het levert de nodige kolderieke momenten op. "Het was echt een moeilijk veld om op te spelen", knikt Seuntjens. 

Doelpunten

Maar wie weer en wind trotseert, krijgt na veertig minuten waar voor zijn vijf euro. Naast ouders, opa's en oma's en de AZ-aanhang arriveren er opvallend veel scouts op de tribune tussen beide ploegen. Zij zullen de naam van Noussair Mazraoui na zijn openingsgoal ongetwijfeld opschrijven, want de technisch begaafde aanvaller maakt na veertig minuten de prachtige openingstreffer van buiten de zestien. Doelman Nick Olij staat er bij en kijkt er naar.

Wonderwel slagen de Amsterdammers er niet in om ook een tweede treffer te maken voor de rust, want ze zijn heer en meester in Alkmaar. Na de pauze valt die goal alsnog, als Cassierra voor de Amsterdamse tweede tekent. AZ lijkt rijp voor de sloop. Maar fluitconcerten of spreekkoren blijven uit. "Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, dat zou je wel willen", klinkt het ondanks de 0-2 achterstand vanuit het publiek, waar uit- en thuisfans door elkaar zitten. Een voordeel van de beloftenteams. 

[photo,110313,left,]

Retteket, AZ!

Een pijnlijke avond lijkt in wording, tot dat AZ plotsklaps een teken van leven geeft. De aansluitingstreffer van Helmer en niet veel later de gelijkmaker van van Tijjani Reijnders vallen onverwacht, maar zijn zeer welkom voor de AZ-aanhang. "Dat was heel belangrijk, dat we meteen na de 0-2 de gelijkmaker maakten", vertelt AZ-trainer Martin Haar. Na de gelijkmaker wordt AZ heer en meester. Ajax lijkt kapotgespeeld en valt volledig uit elkaar. De gaten op het veld worden extreem groot. Op kracht blijven de jonkies uit Alkmaar de baas op het veld. "We hadden de volledige controle, kwamen op 0-2, maar gaven daarna de doelpunten te makkelijk weg", vindt Ajax-trainer Michael Reiziger.

{image[322515][left-half][]}Mats Seuntjes, hij speelde een ongelukkige eerste helft, maakt binnen een goede 24 uur voor de tweede keer de winnende treffer in een duel van AZ. Nadat hij zondag in de namiddag het grote AZ aan de zege had geholpen tegen Roda JC (0-1), maakt hij op knappe wijze de 3-2 tegen Ajax. In de slotfase stelt hij Levi Garcia in staat om het duel te beslissen. Alles lijkt in het laatste half uur te lukken bij AZ. Zelfs de klein uitgevallen Levi Opdam (1,72 meter) wint opeens al zijn kopduels. Voor het eerst lijkt het resultaat van belang. Uit volle borst zingen alle supporters uit volle borst 'AZ olé' en pas na de 4-2 wordt het 'RETTEKET' van de speaker ook echt door alle AZ-fans beantwoord met: AZ! En zowaar: de laatste tien minuten is het droog. Als de supporters even later hun auto's opzoeken, regenen ze in die 200 meter overigens wel weer zeiknat.

Winaars

De vele regenval maakt het veld zwaar, te zwaar voor de technische mannen uit Amsterdam. Trainer Reiziger wisselt, maar het haalt weinig uit. AZ heeft een knappe comeback gemaakt. Al krijg je het gevoel dat een zege leuk meegenomen is, maar van een nederlaag had ook niemand wakkergelegen. Een beetje zoals bij de schoolmusicals van vroeger: ook als de hoofdrolspeler even zijn tekst vergeet, krijgt hij nog applaus na afloop. 

Dus wie zijn eigenlijk echt de grote winnaars van vanavond? Toch de supporters. Want na de technische hoogstandjes van de eerste veertig minuten, volgde een voetbalshow van Ajax die ongeveer twintig minuten duurde. In de slotfase maakte AZ een prachtige comeback op basis van vechtlust. Een complete voetbalavond, al blijft het een gek idee dat het resultaat, ook bij de fans, niet écht de boventoon voerde. Maar in elk geval staat er een ding echt als een paal boven het vele water in Alkmaar: de voetballiefhebbers hadden zéker niet beter naar Jong PSV - Jong FC Utrecht kunnen gaan...

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen