Ajax verpest Avondje NAC met onwaarschijnlijke monsterscore

18 november 2017, 22:39   Bijgewerkt: 18 november 2017, 23:00

Ajax heeft een heerlijk 'Avondje NAC' beleeft in Breda. De vice-koploper in de Eredivisie had al voor rust een monsterscore gerealiseerd en stoomden in de tweede helft door naar de grootste Ajax-uitzege ooit: 0-8. Matthijs de Ligt en Donny van de Beek hadden de Amsterdamse dadendrang aangewakkerd door voor rust allebei twee keer te scoren. Van de Beek voegde er in de tweede helft nog een derde aan toe voor een 'valse' hattrick.

Een uitverkocht Rat Verlegh-stadion had juist uitgekeken naar de komst van één van de ploegen uit de traditionele top drie. NAC behaalde de laatste eredivisiezege van dit seizoen bij Feyenoord en hoopte op een nieuwe stunt tegen Ajax. Die verrassing zat er echter geen moment in omdat de bezoekers uit Amsterdam het dramatische spel van de thuisploeg genadeloos afstraften. De Bredase promovendus had een ongekende off-day en daar werd optimaal van geprofiteerd. Voor rust had NAC-doelman Mark Birighitti al vijf keer moeten vissen.

Van de Beek en Kluivert waren juist voor dit duel teruggekeerd in de basis als vervangers van Siem de Jong (gepasseerd) en Amin Younes (geblesseerd). Middenvelder Van de Beek toonde aan dat hij, net als concurrent De Jong, over scorend vermogen beschikt. Na de 0-2 maakte hij ook de 0-3 door bij Mari weg te draaien en via de Karol Mets de bal achter Birighitti te schieten. Binnen het half uur deelde ook David Neres in de feestvreugde na een onbedoelde assist van NAC'er Angelino: 0-4. Nog pijnlijker werd het toen De Ligt bij een standaardsituatie opnieuw uit het oog werd verloren en in de 33ste minuut de vijfde Ajax-treffer kon aantekenen.

De score werd uitgebreid door twee routiniers én man van de wedstrijd Donny van de Beek. Eerst benutte Schöne feilloos een penalty na een overtreding op Frenkie de Jong: 0-6. Invaller Klaas-jan Huntelaar profiteerde nog maar eens van het onthutsend zwakke optreden van het centrale duo Mets-Mari na een afgemeten voorzet van Ziyech: 0-7. Het slotakkoord kwam er via de derde treffer van Van de Beek. Met zijn mindere linkerbeen plaatste hij de bal in het doel, al leek de poging houdbaar voor een verbouwereerde Birighitti: 0-8.

Met zijn fout zorgde de NAC-doelman ervoor dat er niet één speler van de thuisploeg een voldoende verdiende na een wanprestatie in het eigen stadion. Slechts de 'twaalfde man' die onophoudelijk achter de ploeg bleef staan kon nog met opgeheven hoofd het Rat Verlegh-stadion verlaten. De Bredanaars zakken door de grote nederlaag op doelsaldo naar de 17de plaats. Ajax weet dat het na de grootste Amsterdamse uitzege ooit in de Eredivisie ook na dit eredivisieweekend vast op de tweede plaats staat.